Aromaterapija - naravna pomoč za ravnovesje

Žensko zdravje je najpogosteje porušeno zaradi hormonskega neravnovesja, zato je zelo pomembno, da poznamo lastni reprodukcijski sistem in da pravilno skrbimo zanj ... Aromaterapija je lahko odlična naravna pomoč.

Aromaterapija - naravna pomoč za ravnovesje (foto: Shutterstock) Shutterstock
4. 4. 2012

Eterična olja

Uporabljamo jih lahko različno, zelo prijetna je aromatična kopel. Od dve do sedem kapljic eteričnega olja premešajte s soljo ali z mlekom in ga dodajte vodi, topli 38 stopinj Celzija. V kopeli uživajte od 10 do 15 minut.

Če 10 do 30 kapljic izbranega eteričnega olja premešate z mandljevim ali oljčnim oljem, dobite olje za masažo. Ob napihnjenosti in krčih ga vtrite v trebuh in spodnji del hrbta.

Inhalacija je zelo učinkovita. Dovolj je, da nekaj kapljic nakapate na robček in vdihujete. Če trpite za nespečnostjo, jih nakapajte na brisačo, ki jo položite okoli blazine.

Naravne vaginalne tablete

Za pomoč ob vaginalnih infekcijah.

Na pari segrejte 25 ml karitejevega masla. Ko se stopi, vanj kapnite eno kapljico eteričnega olja čajevca, dve kapljici eteričnega olja sivke in kapljico eteričnega olja rimske kamilice.

Pustite, da se ohladi na sobni temperaturi.

Z žličko zajemite malo masla in oblikujte kroglico, ki jo boste uporabili kot vaginalno tableto. Uporabljajte vsak večer pred spanjem in ob močnejših okužbah tudi zjutraj. Ne pozabite vstaviti dnevnega vložka.

Uporabljajte od zadnjega dneva menstruacije vse do naslednje in po potrebi ponavljajte od dva do tri mesece zapored. Naravno je in zelo učinkovito.

Med PMS-om nam lahko ponagajajo različni neprijetni simptomi, ki jih bodo naravna eterična olja odpravila ali ublažila.

Napihnjenost

Eterična olja borovnice, grenivke, limone.

Razdražljivost

Eterična olja bergamotke, geranije in kadulje.

Žalost in potrtost

Bergamotka, kadulja, vrtnica.

Krči

Sivka, rimska kamilica, kadulja.

Utrujenost

Rožmarin in bazilika spodbujata in dajeta energijo, sivka pa pomirja ob koncu dneva.

Glavobol

Sivka, rimska kamilica, poprova meta.

Matilda Ivaniš Knez, aromaterapevtka