Arterijska hipertenzija, kot jo pojasnjuje tradicionalna kitajska medicina

Več kot osemdeset odstotkov primerov visokega krvnega tlaka ima nepojasnjen vzrok. Sodobna medicinska znanost dejansko razume mehanizem nastajanja krvnega tlaka le pri ledvičnih bolnikih in bolnikih, ki so zboleli za tumorji, ki izločajo vazoaktivne snovi (snovi, ki vplivajo na napetost ožilja in srčni utrip).

Arterijska hipertenzija, kot jo pojasnjuje tradicionalna kitajska medicina (foto: Shutterstock) Shutterstock
21. 1. 2016

Zgled takšnega tumorja je tumor nadledvičnic, feohromocitom, ki izloča prekomerne količine takšnih snovi inob tem močno krči mišice v stenah ožilja ter dviguje krvni tlak. Vse druge primere medicinska znanost pojasnjuje kot idiopatske ali esencialne (neznanega vzroka) z morebitnimi odkloni v presnovi in izločanju natrija ter žilnimi okvarami pri motnjah presnove lipoproteinov (spojine beljakovin in maščob) in holesterola.

Ko po načelih tradicionalne kitajske medicine analiziramo klinične sindrome in bolezenska znamenja pri bolnikih, zbolelih za visokim krvnim tlakom, zaznavamo večino znamenj, ki sodijo k nepravilnemu gibanju biopotenciala jeter in vročine ali ognja, ki takrat nastajatav jetrih. To so sindromi kipenja ognja jeter, primanjkljaj jina jeter, kipenje janga jeter, nenadzorovanega gibanja 'notranjega vetra' – biopotenciala jeter in presežek vročine v jetrih.

Sodobna razlaga delovanja jeter

Za sodobno znanost so jetra temeljni biokemični laboratorij, v katerem nastajajo in se razkrajajo biološko aktivne in življenjsko pomembne snovi: beljakovine, encimi, sestavine krvnih celic, dejavniki strjevanja krvi, vitamini, lipoproteini (holesterol), trigliceridi, zaloge energijsko bogatih spojin itd.

Vsa hrana in tekočina, ki ju zaužijemo, gre po črevesnih venah skozi veliko jetrno veno porto, tam se predelajo za telo koristne sestavine hrane, hkrati pa se vežejo in izločajo škodljive sestavine najrazličnejših zaužitih snovi (zdravila, barvila, škropiva, alkohol, tobak, večina umetno sintetiziranih spojin ipd.) Večina se jih izloča prek žolča v črevo in nato z blatom iz telesa.

Jetra so izredno zmogljiv laboratorij. Lahko bi rekli, da veliko prenesejo, zato se motnje njihovega delovanja pokažejo dokaj pozno.

Iz te trditve lahko izvzamemo zastrupitve in redno uživanje škodljivih snovi (kronični alkoholizem, mamila, zdravila, zastrupitev z gobami). Večino bolezenskih znamenj vrednotimo z vrednostjo biokemičnih spojin pri preiskavi krvi, ki zrcalijo kakovost presnove, prehranjevalnih navad in tem prilagojenega delovanja jeter. Tudi izsledki sodobne znanosti potrjujejo, da je dieta nujna spremljevalka zdravljenja jetrnih bolezni.

Starodavno razumevanje delovanja jeter pri Kitajcih

Jetra v teorijah tradicionalne kitajske medicine imajo povsem drugačen opis delovanja: nadzorujejo prost pretok in gibanje biopotenciala po telesu, skladiščijo kri, ohranjajo prožnost kit in vezi. Biopotencial jeter je tesno povezan z biopotencialom žolčnika. Odpirajo se v oči in se izražajo na nohtih. Solze so tekočina jeter.

Vse te trditve so že nekaj tisoč let verodostojno potrjevane na klinični ravni. Njihova temeljna pomanjkljivost je, da so nastajale le skozi opazovanje in ne na znanstvenih utemeljitvah, čeprav so nekatere med njimi znanstveno prepoznavne in dokazljive.

Prva znamenja presnovnih motenj v jetrih so lahko prav spremembe na nohtih. Zaradi pomanjkanja krvi, ki priteka iz jeter, postanejo nohti brazdasti in razpokani. Primanjkljaj ali zastajanje krvi v jetrih sta lahko začetek pešanja jetrnega jina (snovni koncept organa). Temu lahko sledi primanjkljajska vročina v jetrih, ki se stopnjujev klinično sliko kipenja vročine ali janga jeter.

Ko opešani jin jeter ne shranjuje janga, se jang in biopotencial jeter (nesnovna koncepta delovanja jeter) nenadzorovano gibljeta in povzročata sindrom 'notranjega viharja', ki je večkrat predhodna klinična slika nastanka možganske kapi. Prav tako se na delih kože, skozi katere poteka biopotencial jeter, pojavlja več materinih ali rjavkastih pigmentnih znamenj.

Dober vid je znamenje, da jetra normalno delujejo in da je v njih dovolj krvi.

Petar Papuga; www.papuga.si

  • Preberite še: Od 29. do 31. januar 2016 bo v Cankarjevem domu potekal 2. festival celostnega zdravja DAO YAH, ki je tokrat namenjen temi povišanega krvnega tlaka, kot ene od najbolj razširjenih bolezni modernega sveta.