Asane za aktiviranje čaker

Predstavljamo vam posebne vaje, ki posamezne čakre spodbudijo k pravilnemu delovanju. Delovanje čaker se lahko dokaže z izmerjeno vibracijo, vsaka vibracija se odrazi z določeno barvo in zvokom. Z vajami povečamo vibracije in sprožimo postopke v telesu, ki pripomorejo k njegovi obnovi.

Asane za aktiviranje čaker (foto: Shutterstock) Shutterstock
29. 6. 2014

1. čakra: tadasana ali položaj palme

Stojte z nogami skupaj, roke počivajo ob telesu. Umirite telo in enakomerno razporedite težo po celotnih stopalih. Z vdihom dvignite roke nad glavo, iztegnite komolce, prepletite prste na dlaneh in dlani obrnite proti stropu.

Dvignite pete in se povzpnite na prste. Iztegnite celo telo, osredotočite pogled v eno točko ter zadržite dih za nekaj sekund. Med izdihom spustite pete in položite dlani na vrh glave. To je ena ponovitev, izvedite jih pet.

Preden začnete izvajati naslednjo ponovitev, se nekaj sekund sproščajte. Dih naj bo sinhroniziran z dviganjem in spuščanjem rok. V mislih se osredotočite na moladharo čakro (v predelu spodnjega dela hrbtenice) in s tem razvijajte tudi mentalno ravnovesje.

2. čakra: dolasana ali položaj nihala

Stojte z nogami približno en meter narazen. Dvignite roke za glavo, prepletite prste, komolci naj gledajo vstran. Globoko vdihnite ter se obrnite v desno. Izdihnite in se upognite naprej, pri čemer stopala trdno zasidrajte v tla. Glavo čim bolj približajte desnemu kolenu, noge ves čas ostajajo iztegnjene. Zadržite dih in zanihajte z glavo in zgornjim delom trupa od desnega k levemu kolenu in nato nazaj.

Ponovite petkrat, zadržujte dih. Nato vdihnite, se vrnite v center in v pokončni položaj. To je ena ponovitev, izvedite jih pet. Ves čas se v mislih poskušajte koncentrirati na drugo čakro, ki leži nekaj centimetrov pod popkom.

3. čakra: setu asana ali položaj mosta

Usedite se z nogami, iztegnjenimi naprej. Položite dlani ob telo, približno za dve dlani za zadnjico. Iztegnite komolce, prste obrnite nazaj, dvignite boke in celo telo, vrzite glavo vznak. Roke in noge iztegnite, stopala poskusite plosko položiti na tla.

Držite 10 sekund, spustite zadnjico na tla, se zravnajte in počivajte nekaj sekund. Asano ponovite petkrat, ves čas bodite skoncentrirani na tretjo čakro, ki leži nekaj centimetrov nad popkom.

4. čakra: matsjasana ali položaj ribe

Usedite se v položaj lotusa ali prekrižajte noge v turški sed. Previdno se nagnite nazaj, pri čemer podpirajte telo z rokami in komolci. Dvignite prsni koš, kolikor je možno, nagnite glavo nazaj in vrh glave odložite na tla. Primite palce na nogah, stegna ali položite prekrižane roke na ramena in dvignite komolce proti stropu. Sprostite noge, zaprite oči in dihajte počasi in globoko. Držite asano, dokler lahko, dovolj je ena ali dve ponovitvi. V mislih se osredotočajte na srčno čakro, področje prsnega koša.

5. čakra: masiranje območja grla ali področja ščitnice

Usedite se v katerikoli udoben položaj z iztegnjenim hrbtom ter si z eno ali obema dlanema masirajte predel pete, grlene čakre.

6. čakra: gomukhasana ali položaj kravinega obraza

Usedite se in prekrižajte noge. Desno koleno postavite neposredno nad levo, stopala niso plosko na tleh, dvignite levo roko za hrbet, desno pa prek desnega ramena. Poizkusite za hrbtom skleniti prste obeh rok. Pritegnite dvignjeni komolec za glavo, tako da glava pritiska ob notranjo stran dvignjene roke.

Hrbtenica naj bo iztegnjena, glava pa nagnjena navzgor. Zaprite oči in se skoncentrirajte na točko med obrvema ali tretje oko. V tem položaju ostanite 2–3 minute, nato ponovite asano še v drugo stran, z levim kolenom zgoraj in levo roko prek levega ramena.

7. čakra: pranamasana ali položaj priklonitve

Usedite se na pete, zgrabite spodnji del meč tik nad gležnji. Palci naj bodo zgoraj. Sklonite se naprej in položite vrh glave na tla pred kolena. Visoko dvignite zadnjico in pustite, da brada pritiska na prsni koš, dokler niso stegna tako iztegnjena, da je še udobno.

V tem položaju ostanite do 30 sekund, nato se spustite z zadnjico na pete in počivajte. Vajo ponovite 5-krat, skoncentrirajte se na sedmo čakro, ki leži na vrhu glave.

Asane vadite ločeno ali kot zaporedje. Dihajte umirjeno in globoko. Po končani vadbi počivajte v kateremkoli udobnem ležečem položaju.

Nataša Zajc, Nataraja joga studio