Ayurvedski nasveti za preganjanje zimske depresije

Kratki in temni zimski dnevi lahko pri nekaterih ljudeh vodijo v depresijo. Ne dovolite si tega! Poglejte si, kaj vam svetuje dr. Ajith Chakrapani, strokovnjak s področja ajurvede iz Thermana&Veda Ayurveda Centra Laško. 

Ayurvedski nasveti za preganjanje zimske depresije (foto: pixabay) pixabay
5. 2. 2019

Zaradi pomanjkanja sončne svetlobe, sivega neba in hladnega vremena se lahko dnevi zdijo mračni. To sivino pa hitro začutimo tudi v sebi. Kratki dnevi in pomanjkanje sončne svetlobe lahko v tem letnem času vodijo v depresijo, ki jo povzroči pomanjkanje vitamina D. 
Pozimi so pogosti tudi gripe in prehladi, saj vaše telo v hladnem vremenu upočasni pretok krvi v respiratorni sistem, da bi ohranilo kar največ toplote. Ko stopite na mrzel zrak, vaša pljuča morda ne bodo najbolje pripravljena na nenadni napor. Če ob odmetavanju snega dihate skozi usta, bodo vaša pljuča premrzla in zato še bolj dovzetna za obolenja dihal. Raje dihajte skozi nos in si nadenite šal.

Namesto da bi zboleli, naj vas navduši veselje, ki ga prinaša ta čudovit letni čas.

Če je vaša prevladujoča doša pitta, boste nad osvežujočim hladnim zrakom navdušeni. Opazili pa boste, da ste še bolj sestradani kot običajno. Poskrbite, da boste jedli pravočasno, še preden postanete lačni! 

Če ste se prenajedli, boste morda opazili, da se izraža vaša doša kapha, in sicer v obliki goste sluzi in slabosti. Bogate, mastne jedi zgostijo in upočasnijo kri, kar upočasni metabolizem in pri posameznikih doše kapha povzroči, da tudi ta del leta prespijo.

Hladen zrak, pomanjkanje gibanja in bogata "praznična" hrana povzročajo zastajanje krvi. Pozimi postanejo znaki zastajanja krvi očitni. Vaša koža bo morda dobila napihnjen, vnet videz, še zlasti na rokah, nogah in povsod, kjer kri ne kroži dobro. Fizično in psihično se boste morda počutili utrujene in počasne. Tovrstno zastajanje še bolj ogrozi vašo odpornost.

Če želite svojo kri spet spraviti v pogon, si vsaj enkrat tedensko pripravite vročo kopel. 

Seveda pa se pozimi vedno toplo oblecite; v več plasti in v posebej topla oblačila.

Ne pozabite tudi na moč joge. Ker vemo, da se je težko disciplinirati in jo izvajati doma, si lahko privoščite joga program v Thermani Laško. 

5 ajurvedskih rutin v zimskem času 

1. Če želite zagotoviti, da vaš prebavni sistem ne bo pretirano aktiven, ko boste spali, ne jejte po osmi uri zvečer.

2. Preden se odpravite na mrzel zrak, si privoščite topel zajtrk.

3. Ves dan po malem srkajte toplo vodo, ki vas bo ogrela, odžejala in vas blagodejno očistila.

4. Vsak dan se gibajte in pojdite v naravo, tako preprečite zastajanje krvi in nejevoljo zaradi temnih dni. Izkoristite zimsko sonce, ko je to le mogoče! 

5. Razstrupite se. Privoščite si ayurvedski detox vikend. 

Hrana rdeče in vijolične barve

Rakta je ajurvedsko poimenovanje rdečega dela krvi. Ste opazili, kako bledi se vsi zdimo pozimi? Če si zaželite rdeče hrane, vam želi s tem telo sporočiti, da morate na svoja lička spet pričarati zdravo rdečico. Tovrstna hrana je tudi pomemben način za razstrupljanje, če ste se morda preveč zabavali. Hrana rdeče in vijolične barve je redka in pomeni, da je živilo bogato s flavonoidi, ki preprečujejo nastanek raka in zavirajo proste radikale. Povečajo sposobnost razstrupljanja jeter, saj spodbujajo delovanje jetrnih encimov za razstrupljanje, preprečujejo rast tumorjev in zmanjšujejo vnetja.

Pojejte čim več sliv, granatnih jabolk in brusnic.

Ne pozabite tudi na juhe in obare. Temeljito skuhana zelenjava, kot denimo zelje in ohrovt, bo vašim jedem dodala grenak priokus. Če jih dodate v juhe in obare, ki jih nato pustite dolgo časa vreti na manjšem ognju, jih boste lažje prebavili – to velja še zlasti za došo vata.

Zakaj ne mlečnim izdelkom? 

Posamezniki z došo kapha naj pričnejo zmanjševati količino posladkov iz mlečnih izdelkov. Mlečni izdelki so mrzli, vlažni in težki, zato se boste kaj kmalu pričeli počutiti počasne, v vašem telesu pa se bodo pričele nabirati velike količine sluzi.

Katera zelišča in začimbe vam lahko pomagajo v zimskem času? 

Hladne temperature upočasnijo bitje srca in ožijo krvne žile. Zato bo vaša koža videti bleda in brez življenja. Pride pa lahko tudi do kopičenja strupov v telesu. Indijsko baziliko prelijte s skodelico vrele vode in uživajte v čaju, ki bo popoln zimski priboljšek in ki vas bo ogrel ter v izboljšal kroženje krvi po vašem telesu. Toplo vam bo in počutili se boste popolnoma nahranjeni.

Pri širjenju žil so učinkoviti tudi klinčki, ki premikajo kri in jo pošiljajo proti površini kože. Klinčki imajo oster in zemljast okus. Oster okus, ki je kombinacija pikantnega in grenkega občutka v ustih, lajša kopičenje vlage in aktivira vašo vitalnost (prana). Hrana z ostrim okusom vas običajno pogreje. Povzroči pa tudi hitrejše kroženje krvi.

Tudi kurkuma je znana po tem, da nas ogreje in deluje protivnetno. Čisti, osvežuje in redči kri, zato je popolna začimba za hladne mesece. 

Cimet in posušeni ingver pa pripomoreta k segrevanju krvi (rakta).

Za pljuča

Če v pljučih čutite bolečino ali mraz, ki sta posledica vdihavanja hladnega zraka, jih zaščitite s cimetom ali črnim poprom. Za odstranjevanje sluzi in lajšanje bolečega grla pa uporabite med in kardamom.

Začinjen zimski čaj, ki vas bo ogrel:
Sestavine: Voda
Semena koromača: 1 čž
Kardamom: 2–3 stroki
Semena črnega popra: 3–4
Cel klinček: 1
Zvezdasti janež: 1 strok
Cimetova palčka: ½
Nariban svež ingver: 1 čž

Vodo z vsemi sestavinami zavrite in jo pustite vreti 10 minut. Napitek si nato postrezite kot vsak drug zeliščni čaj. Pijte ga vročega!
 
Dr. Ajith Chakrapani, strokovnjak s področja ajurvede, Thermana&Veda Ayurveda Center