Barve zdravijo

Barve igrajo eno ključnih vlog v našem življenju, čeprav se morda tega ne zavedamo. Z njimi se ukvarjajo umetniki, stilisti, pa tudi zdravniki, fiziki, biologi, matematiki, bioenergetiki ... Njihova odkritja so pripeljala do kompleksnih programov kromoterapije – barve zdravijo in nam dajejo zagon za vsakodnevne izzive.

Barve zdravijo (foto: Marko Grubišić) Marko Grubišić
30. 5. 2012

Nikoli nisem dvomila, da imajo barve pomemben vpliv na naše življenje. Opazila sem tudi, da v posameznih obdobjih življenja prevladuje ena barva v moji omari z oblačili in ko grem v trgovino, me takoj povleče – kam drugam kot k priljubljenim barvam.

Celo pohištvo in dodatke za dom opazim v trgovini veliko prej, če so obarvani, mož pa se mi smeji, da me trgovci kupujejo z barvami.

Z barvami grem celo tako daleč, da se mi včasih zgodi, da si zvečer pripravim res čudovito kombinacijo za prihodnji dan, ki pa je zjutraj preprosto ne morem obleči – ker potrebujem druge barve, kot sem predvidevala prejšnji dan!

"S harmonijo med svojim značajem in uporabo barv krepimo svoje vrline in vrednote. Za barvo, ki nam je pri srcu, smo odprti, v določenem trenutku jo naše telo potrebuje, barve, ki jih ne maramo, pa kažejo na moten pretok energije,« mi je potrdil strokovnjak za barve in barvni terapevt Bojan Nikolić iz Anege, ko sem mu zaupala svoje obarvane pustolovščine.

K sreči ljubim vse barve, moj sogovornik pa svetuje tistim, ki določene barve ne marajo, da jo začnejo v svoje življenje sprejemati v zelo svetlih odtenkih ali pa jo prikrijejo – če na primer ne marate zelene, začnite kombinirati rumeno in modro.

"Ker se boste začeli odpirati, bodo vaša čustva začela prihajati na dan in verjetno se boste več smejali, jokali ..." opozarja Bojan Nikolić.

Posebni programi

"Nikoli nisem dvomila, da barve lahko popravijo ali izboljšajo razpoloženje, umirijo um, spodbudijo ustvarjalnost, občutke sreče, žalosti ... a težko sem sprejela trditev, da prek dojemanja barv lahko diagnosticirajo in zdravijo najtežje bolezni. Srečanje z ruskim programom kromoterapije Strannik mi je zato odprlo povsem drugačen pogled na barve," je navdušena sodelavka Kristina Ivčić.

Strannik je računalniški program, ki ga je leta 1986 patentiral akademik I. G. Grakov. V Sloveniji nismo našli terapevta, ki uporablja program Strannik, na Hrvaškem pa ga prakticira zdravnica Nevena Engler v Osijeku, ki je po upokojitvi uspešno dokončala specializacijo iz kromoterapije v Krasnojarsku.

"Akademik Grakov je v sodelovanju z matematiki in biofiziki ustvaril algoritem, s katerim se v programu Strannik prek pacientovega spomina in zaznavanja barv odkriva stanje njegovega telesa. Pregled poteka tako, da se pacient usede pred računalnik, na katerem se pojavljajo barvne slike. Po določenem času se spremenijo in postanejo bolj modre, rumene, rdeče. S klikanjem miške, dodajanjem ali odvzemanjem barv mora pacient sliko vrniti v prvotno stanje. Računalnik dobi na podlagi njegovih odzivov vpogled v stanje možganov, v katerih  so shranjeni podatki o vseh naših organih in sistemih in na podlagi tega vpogled v stanje vseh organov. Motnje odkriva tudi v najzgodnejših fazah bolezni, kar lahko skrajša pot do ozdravitve," je razložila dr. Nevena Engler.

Poleg informacij o organih nas Strannik seznani z delovanjem naše zavesti in nezavednega ter intenzivnosti posameznih duševnih stanj in čustev. Odgovarja na vprašanje, ali pri pacientu prevladuje na primer občutek krivde, tesnobe, koliko je ambiciozen, družaben, ustvarjalen, kakšna je njegova raven življenjske radosti. Po diagnosticiranju pacient dobi individualno terapijo – pred zaslonom gleda utripanje določenih barv, ki manjkajo njegovemu telesu.

Modreci in zdravniki

"Ko sem opravila test Strannik, so ga poslali v Rusijo, kjer so ga predelali in poslali nazaj dr. Englerjevi v Osijek.

Ko je zdravnica pregledala izvide, se mi je javila z novicami: "Imate vnetje levega ušesa, težave s sinusi, zdravili ste se za ugrizom strupenega klopa, nagibate se k hipoglikemiji ..."

Njene diagnoze se ujemajo z mojim zdravniškim kartonom in tega res ne morem ignorirati. Ko je opisala stanje vseh organov, odkrila genetsko nagnjenost k posameznim težavam in mi svetovala, katere specialistične preglede naj opravim, še vedno nisem mogla verjeti, da je le nekaj mojih odzivov na barve odkrilo tako veliko o meni," je osupla naša sodelavka.

"Rusi v to metodo niso vtkali ničesar, česar kitajski modreci in zdravniki niso odkrili že dolgo nazaj, danes pa to raziskujejo številni znanstveniki," ji je razložila dr. Nevena Engler.

Ocean svetlobe

Revolucijo v terapiji z barvami je povzročil Max Lüscher v štiridesetih letih prejšnjega stoletja. Osredotočil se je na odzive ljudi na določene barve in razvil teste, ki odkrivajo duševno stanje ljudi, ter potrdil, da svetloba in barva vplivata na avtonomni živčni sistem, na podzavest, endokrine žleze in presnovo.

Vsi raziskovalci barv verjamejo, da ima vsaka barva svojo frekvenco in nihanje, ki je usklajeno z nihanji v našem telesu.

Zadnjih deset let vse to potrjuje tudi nemški biofizik Fritz Alber Popp, ki je s svojo biofotonsko teorijo potrdil, da se vsak dan kopamo v oceanu svetlobe oziroma da vsaka celica v našem telesu proizvaja barve oziroma izloča svetlobni delček, ki vsebuje vse informacije o DNK.

Dokazano je, da celice ne odpošiljajo le svetlobe, temveč med seboj komunicirajo s svetlobnimi signali. Ko svoje celice izpostavimo obarvani svetlobi, telo skozi kožo ali oči to svetlobo absorbira in prek biokemijskih receptorjev prenaša do določenih telesnih središč, ki to barvo potrebujejo.

Energetski centri in barve

Poppova terapija podpira teorijo o obstoju čaker, energetskih centrov v telesu, ki imajo svoje značilne barve. Diagnostični program cvetopsihosomatika, ki ga lahko preizkusite v zagrebškem centru Palunko, lahko poleg vašega duševnega in telesnega stanja razkriva, ali imate ovire v pretoku energije skozi posamezne čakre.

"Ta računalniški program išče pacientove najljubše barve. Pogosto se zgodi, da ljudje izberejo barvo, ki v vsakdanjem življenju zanje ni najboljša izbira, a jih v tistem trenutku intuitivno pritegne," razlaga zdravnica Vesna Štambuk.

Ta diagnostika ponuja grafični pregled pacientovih tedenskih, mesečnih in letnih bioritmov. Opozarja na nihanja med telesnim, čustvenim in umskim vidikom življenja. Z njihovo pomočjo lahko bolje razumemo, zakaj smo določeni dan bolje ali slabše razpoloženi, močni, izčrpani, in tako lažje načrtujemo svoje zasebno in poslovno življenje.

Terapija je podobna kot pri Stranniku, le da poleg utripajočih barv uporablja glasbo, rune, mantre ali ikone. Poleg tega, da spodbuja telo k samoozdravljenju, ta terapija pomlajuje in podaljšuje življenje.

Hayflickov limit je pokazatelj dolžine telomerjev, kapic, ki so na koncu vsakega kromosoma in se naravno krajšajo z vsako celično delitvijo oziroma s staranjem.

Z njihovim ohranjanjem lahko podalj­šamo dolžino življenja ter preprečimo maligne spremembe celic, zato poleg kemoterapije in obsevanja kromoterapijo uporabljamo kot dodatno terapijo za zdravljenje raka.

Energijsko zdravljenje z barvami

Strokovnjak za barve in kromoterapevt Bojan Nikolić iz Anege Ljubljani, ki se je na inštitutu za genetski inženiring v Stockholmu in tamkajšnjem kliničnem centru ukvarjal tudi z zdravljenjem težjih bolezni, z barvami ne zdravi z uporabo računalniških programov.

Po pogovoru in energijskem pregledu vam bo pripravil vašo barvno lestvico in vam predlagal, da jo v vsakdanjem življenju vključite v svoj jedilnik in oblačila, v energijskem delu terapije pa bo prostor odel v barve, ki jih potrebujete, vas obseval z njimi in odpravljal energetske blokade. Tudi sam se bo ovil v žarke posamezne barve in vam jih pošiljal.

Podobno, a hkrati čisto po svoje, glede na šole kromoterapije, kjer so se izobraževali, in predhodno znanje, zdravijo z barvami tudi v Vedupa centru zdravja na Jesenicah in v Zdravilstvu Elba v Portorožu.

Če se boste odločili za zdravljenje z barvami, ki vas bodo ovile v svoje odtenke in vas približale življenju, ki ga želite živeti, se odločite za terapijo, ki vam je najbližje – naj jo najbolj začuti vaše srce, razum ali vam je najbližje po bližini doma.

Vsi sogovorniki so se v svoji praksi srečali z ozdravitvami, ki so jim pomagale barve – od zgodnjega odkrivanja raka, uspešnega zdravljenja neplodnosti, težav s ščitnico, revmo.

Ker je kromoterapija dobra za preprečevanja ter je učinkovita pri depresivnih stanjih, hujšanju, stresu in pomlajevanju, je dobrodošla v življenju vsakega človeka, pomaga celo slepim, saj tudi oni čutijo in prepoznavajo barve, in otrokom – naj gre za zlatenico pri dojenčkih, boleče izraščanje zob, krče, hiperaktivnost ali težave, ki jih prinese puberteta.

Petra Arula, Kristina Ivčić, foto: Marko Grubišić, model: Jay

Za strokovno pomoč pri pripravi članka in pregled članka se zahvaljujemo strokovnjaku za barve in barvnemu terapevtu Bojanu Nikoliću.