Biodinamika: Štiri skupine rastlin in vpliv planetov

Vsak vsaj malo občutljiv človek zazna Lunine mene in spremembe v gibanju planetov – le kako ne bi bile nanje občutljive rastline?

2. 5. 2013

Meta Vrhunc nam je razložila, kako ti vplivajo na rast naše hrane: "Luna v času 27,3 dneva enkrat obide Zemljo. Gledano z Zemlje potuje v tem času v nasprotni smeri urnega kazalca, pred vsemi dvanajstimi ozvezdji zodiaka. Glede na širino delovanja ozvezdij je pred ozvezdji različno dolgo. Pred Tehtnico se zadrži le dva dni, pred Devico pa kar štiri.

Pri tem s posredovanjem elementov zemlja, voda, zrak/svetloba in toplota Luna posreduje na Zemljo energije življenja, ki jih oddaja ozvezdje, pred katerim se premika. Rastlinam delo, ki je skladno s kvaliteto teh energij, zelo godi. Setev in nega pa tudi spravilo ob pravem času omogočajo rastlini bolj zdravo rast. Pridelki so večji in človeku prinašajo več vitalnih energij."

Spremljajte Luno

Delu skladno s kozmičnimi ritmi in skrivnostmi učinkovanja teh energij življenja na rastlinsko rast je Marija Thun posvetila 60 let svojega raziskovalnega dela. Kot znanstveno ugotovljeno danes velja, da čas, ko potuje Luna pred ozvezd­ji Device, Kozoroga in Bika, prinaša odlične spodbude za dobro oblikovanje rastline v predelu korenin, pot Lune pred ozvezdji Škorpijona, Rib in Raka prinaša odlične spodbude za krepko oblikovanje stebel in listov, pot Lune pred ozvezdji Tehtnice, Vodnarja in Dvojčkov spodbuja pri rastlinah obilno in dolgo cvetenje, pot Lune pred Strelcem, Ovnom in Levom pa obilno oblikovanje semen.

Uspehi pri našem delu v vrtovih in na njivah potrjujejo te ugotovitve.

Planeti in elementi

Podobno kot z Luno je tudi z drugimi planeti v našem osončju. Okrog Sonca krožijo različno oddaljeni planeti z različno hitrostjo –  za eno pot okoli Sonca potrebujejo od 87 dni do več sto let. Tudi oni posredujejo na Zemljo sile življenja ozvezdij, pred katerimi se premikajo. Pri tem velja, da planeti te sile spreminjajo, krepijo ali oslabijo ter prežamejo z ritmi glede na svojo pripadnost. Planeti Saturn, Merkur in Pluton pripadajo elementu toplota.

Krepijo energije, ki gradijo plodove. Planeti Jupiter, Venera in Uran pripadajo elementu svetloba. Krepijo sile, ki oblikujejo cvetenje, eterična olja in barve. Planeta Mars in Neptun tako kot Luna pripadata elementu voda ter krepita oblikovanje stebel in listov. Elementu zemlja pripadajo nebesna telesa Zemlja sama, Sonce in skrajni planet pred zodiakom, ki ga mi imenujemo Gea. Najmočnejši pri tem je vpliv Lune, saj je Zemlji najbližja.

Tako kot položaji planetov pred 'svojimi' ozvezdji lahko delovanje neke kvalitete energij krepijo, jo lahko tudi spremenijo: kadar potuje na primer planet, ki pripada toploti, pred ozvezdjem, ki seva energije, ki učinkujejo prek elementa voda in podobno. Razmere v kozmosu so lahko tudi take, da odnosi med planeti lahko delovanje planetov okrepijo, kar se zgodi na primer pri opozicijah, ali pa kvalitete tako spremenijo, da rastlinam škodujejo. V takem času, na primer v času mrkov, bi opravljeni posevki popolnoma onemogočili zdravo rast rastline.

Glede na ritme planetov in položaj teh pred ozvezdji zodiaka se mešanica spodbud, ki pritekajo iz kozmosa, tako rekoč vsak dan spreminja. Da bi našim rastlinam omogočili, da te spodbude krepijo njihovo rast in oblikovanje prav tistih delov, ki nam služijo kot hrana, bi morali dobro poznati astronomijo in biti na tekočem, kaj se v kozmosu dogaja. Tega znanja danes nimamo, zato nam je v veliko pomoč vsakoletni Setveni priročnik, ki za vsak dan navaja pomembne konstelacije in priporočila za delo z rastlinami."

Pomembna je tudi kakovost semena

Procesa življenja vrta ne moremo omejiti le na rast rastline od setve do zrelosti. Zelo pomembni so kakovost semena, kakovost sadik pa tudi odnosi med rastlinami – to, kako se rastline medsebojno dopolnjujejo in v svojem rastlinskem svetu ustvarjajo nove razmere.

Steiner je že leta 1924 v Nemčiji med svojimi znanimi predavanji, na katerih je zasnovana biodinamika, opozarjal, da Zemlja izgublja svojo vitalnost in da je nujno potrebno, da jo človek oživlja. Veleposestniki so že takrat opazili, da uporaba mineralnih gnojil na eni strani sicer količino pridelkov poveča, vitalnost pridelkov pa tako pade, da živali potrebujejo večje količine krme in pridelano seme slabo kali.

Štiri skupine rastlin

Obstajajo štiri osnovne skupine rastlin, po katerih je treba načrtovati vrtni rastlinski red: korenovke (pesa, korenček, krompir ...), listnate rastline (solata, blitva, kapusnice ...), cvetnice (cvetice pa tudi brokoli ...) ter plodovke (grah, fižol, stročji fižol ...). Rastline ene skupine sejemo ali sadimo, presajamo, obiramo in negujemo le ob določenih časih, takrat, ko je vpliv planetov zanje ugoden.

To ne pomeni, da moramo biti izključni in v gredico za rastline listov ne smemo posaditi nekaj čebulic ali kakšnega stročjega fižola, temveč da mora v določeni gredici prevladovati določena kultura in mora biti drugih kultur manj. Vsekakor vmes sadimo tudi zelišča in rože kot ognjič ali žametnice, ki preganjata škodljivce.

Rastišče rastlin, ki pripadajo eni skupini, moramo vsako leto menjati, da se snovi in energije čisto določene kvalitete ne izčrpajo. Kolobarjenje moramo uskladiti s planetarnimi ritmi s Setvenim priročnikom. Prav ta je pri delu biodinamikov nepogrešljiv pripomoček. Izhaja vsako leto in je dostopen vsakomur. Z njim biodinamiki iz dneva v dan sledijo dogajanju v kozmosu in tako vedo, s katerimi rastlinami naj delajo, da jim bo to v korist.

Petra Arula, Senka Kušer Mijić