Zdravljenje z bioenergijo

Ko nas boli trebuh ali glava, na ta del telesa nezavedno polagamo roke, da bi olajšali bolečino. Vsi imamo sposobnost zdravljenja z bioenergijo, vendar so nekateri ljudje le bolj nadarjeni od drugih.

7. 11. 2012

Ko sem si v osnovni šoli na smučanju zlomila ključnico, sem imela pri zdravljenju poškodbe pomočnike: majhne paličice, ki so živele v mojih kosteh in so mi, opremljene z različnimi lepili in orodji, po vseh močeh pomagale, da bi se zlom čim prej zacelil. Mi ne verjamete? Vprašajte mojega očeta. Svetoval mi je, naj si jih predstavljam, da bi me rama manj bolela in se hitreje zacelila. In to ni bilo vse. Vedno ko sem bila v otroštvu bolna, me je moj oči, ki je sicer elektrotehnik, zdravil z bioenergijo: položil je roke nad del telesa, ki me je najbolj bolel, in ga grel z energijo, dokler se nisem počutila bolje. Roke so mu izžarevale toliko toplote, da sem se včasih kar prepotila. Vendar je pomagalo. Takšno zdravljenje je bilo zame tako normalno, da sem bila vedno presenečena nad tem, da tudi moje prijateljice nimajo podobnih izkušenj.

Medicina prihodnosti

Toda v času, ko se je to dogajalo, na začetku osemdesetih, je bilo še zgodaj za zdravljenje z bioenergijo. Na policah knjigarn se je lahko dobila le kakšna knjiga sem in tja, in zaljubljenci v to metodo zdravljenja so sami prevajali učbenike, jih kopirali in si jih delili med seboj. Ni bilo ne spleta ne družbenih omrežij in vse je bolj ali manj ostajalo v majhni skupini ljudi, ki so ali intuitivno čutili, da imajo sposobnost pomagati drugim, ali so, kot jaz, imeli srečo doživeti zdravilno moč zdravljenja na lastni koži. Energijska medicina se je v temu času v naših krajih šele začela prebujati.

Trideset let pozneje so se okoliščine močno spremenile. Pa ne le v naših krajih, temveč tudi po svetu. Znana ameriška zdraviteljica Donna Eden v drugi izdaji svoje knjige Energy Medicine (Energetska medicina), objavljeni leta 2008, pravi: "Zadnjih deset let je energetska medicina prerasla okvirje obrobnega predmeta radovednosti v centrih alternativne medicine ter postala sestavni del pogleda na svet vodilnih mislecev znotraj konvencionalne medicine. Tako je tudi Mehmed Oz, eden najbolj cenjenih kirurgov v ZDA in profesor na univerzi Columbia, leta 2007 v oddaji Oprah Show občinstvu povedal, da je novo veliko področje v medicini prav energetska medicina."

Preprostost terapije

Seveda danes v to vrsto medicine poleg navadne bioenergetske terapije sodi tudi cela paleta drugih metod, ki so se medtem razširile na zahodu, kot so akupunktura in akupresura, reiki ali rekonektivno zdravljenje. Pri določenih različicah terapije terapevti uporabljajo iglice, pri drugih svoje roke, cilj vseh metod pa je ponavadi enak – uravnovesiti energijo, ki prežema in obkroža naše telo, ter tako spodbuditi, da se telo samo pozdravi tudi na telesni ravni. Številne različice sem preizkusila na lastni koži, a me je pri takšni bioenergetski terapiji, kot sem jo poznala iz otroštva, navduševala preprostost: v njeni uporabi ni bilo treba poznati akupresurnih točk ali iti skozi različne iniciacije. Pogosto je dovolj, da položimo roko na mesto bolečine (svoje ali tistega, ki mu želimo pomagati), in poslati namen, da se ta del telesa pozdravi.

Tudi sama sem nekajkrat skušala izvajati bioenergetsko terapijo. Tako sem zdravila lastne glavobole, prehlade, partnerjeve težave. Morda sem tudi malce pomagala, težko rečem, toda moje roke nikoli niso izžarevale tolikšne toplote kot roke mojega očeta. Nasprotno, pogosto so bile mrzle, kar mi je podiralo samozavest in verjetno tudi učinkovitost. Zato sem bila presrečna, ko smo se odločili, da bomo v Sensi pisali o bioenergiji. Pomislila sem, da se bom končno po dolgemu času lahko potopila v ta svet in morda celo našla odgovore na vprašanja, ki mi že zelo dolgo ne dajo miru.

Slikarka čarobnih rok

Če življenjski prostor zares odraža našo osebnost, opisujejo Nado Vukres besede toplota, radost, svetloba in barve, sem premišljevala, ko sem sedela na pisani stilski zofi v njeni dnevni sobi in pila fin bezgov čaj z medom. Stene okoli mene so bile okrašene s prelepimi slikami naivnega slikarstva: idiličnimi kmečkimi prizori, ki jih je sama naslikala. Ta priznana slikarka je namreč rojena z dvema velikima talentoma: talentom za slikanje in za zdravljenje.

Oba sta se izrazila zelo zgodaj v njenem življenju. Še preden je začela obiskovati osnovno šolo, je imela nerazložljivo potrebo po tem, da bi ves čas risala. Ker v tem času še ni imela barvic (bile so predrage), je risala po pesku. Njena mama je bila krhkega zdravja in je imela pogosto napade ledvičnih kamnov. Da bi ji pomagala, se je Nada samodejno stisnila k njej in z rokami prekrila boleče mesto. "Bolečina je takoj popustila," mi je povedala, gledajoč me s svojimi velikimi toplimi modrimi očmi, in pomislila sem, da se verjetno nekje v tej toplini, ki jo je oddajala, skriva tudi njen dar zdravljenja.

Darilo za nosečnost

Poleg tega, da je lahko mami odpravila bolečino, mi je Nada povedala, da je vedno instinktivno vedela, če je koga kaj bolelo. Imela je tudi sposobnost predvideti, kako se bo določena bolezen ali težava končala – ali jo bo lahko kdo pozdravil ali ne. Najprej je mislila, da imajo vsi te sposobnosti, a ko je videla, da je posebna, je bila zmedena. "Že v osnovni šoli sem skušala poiskati odgovor na vprašanje, zakaj jaz to lahko," se spominja danes. Odgovore je najprej skušala poiskati v transcendentalni meditaciji in potem na avtogenem treningu, vendar jih ni našla vse do trenutka, ko je spoznala zdravitelja iz ZDA, ki je predaval o zdravljenju z bioenergijo. Med petdesetimi obiskovalci v dvorani je izločil Nado ter nekaj ljudi in jim rekel, da se lahko ukvarjajo z bioenergetsko terapijo in da bi to morali početi. Začela je hoditi na njegove seminarje zdravljenja in takrat se je vse začelo.

Najprej je zdravila vse: gangrene, bolne kolke, glavobole in tumorje. Toda kmalu so se ji začele dogajati nenavadne stvari, prek katerih je ugotovila, da ima še en dar. Neka ženska je na primer prišla k njej zaradi bolečin v kolenu. Nada je odpravila njene bolečine, ženska pa je kmalu po tem zanosila, čeprav je bila stara čez 45 let. Na njeno terapijo je prišla tudi prijateljica v poznih tridesetih, ki so ji zdravniki rekli, da ne more zanositi, a je po Nadinih terapijah zanosila in rodila po naravni poti. Tudi neka druga ženska iste starosti, ki je prišla zaradi bolečih menstruacij, je po njenih tretmajih naravno zanosila.

Poslušala je sporočila vesolja, ki jih je dobila prek vseh teh dojenčkov, in se počasi usmerila predvsem v pomoč ženskam, ki imajo težave z zanositvijo. Danes hodijo k njej ženske z najrazličnejšim težavam: tiste, ki jim ne dozorevajo jajčne celice zaradi pomanjkanja določenih hormonov, ženske z različnimi vnetnimi procesi, duševnimi napetostmi ... in številne ženske, ki so večkrat brez uspeha poskusile umetno oploditev.

Zahvaljujoč Nadinim tretmajem so številne med njimi zanosile in nekatere – najpogosteje tiste, ki na terapijo hodijo vzporedno s še enim poskusom umetne oploditve – zanosijo tudi z dvojčki ali s trojčki. "Ko izvajam bioenergijo in komu pomagam, sem izjemno srečna, tako kot takrat, ko slikam in naredim sliko," pravi Nada. To moje slikarstvo je zelo povezano z bioenergijo, mislim, da eno brez drugega ne gre."

Otipljiv dokaz

Moram priznati, da se je tudi meni, ki imam izkušnje z bioenergijo, vse, kar sem slišala o nosečnostih in dojenčkih, zdelo neverjetno. V meni se je oglasil znanstveni, zahodnjaški um, ki je želel otipljive dokaze in razlago. Teorijo sem bolj ali manj dojela. Bioenergija je, kot mi je razložila Nada, resnično življenjska sila, ki je povsod okoli nas, in bioenergetik deluje kot medij ter usmerja to energijo na osebo, ki potrebuje pomoč. Ker teh zdravilnih sil nisem mogla videti v delovanju, sem prosila Nado, naj mi vsaj pokaže kakšen drug otipljiv rezultat. Z nasmehom in ponosom na obrazu je vzela mobilnik in prebrala sporočilo srečne in hvaležne mamice, ki je pred nekaj dnevi rodila dvojčka. Potem mi je srečna, kot kak­šna novopečena babica, na zaslonu pokazala sliko še enega 'zmečkanega', šele rojenega dojenčka.

Prišel je čas, da sem tudi na svoji koži preizkusila njen tretma. V hipu sem ležala na s soncem obsijani masažni mizi in Nada mi je najprej očistila auro z dolgimi vzporednimi gibi, kot da z rokami čisti pajčevino. Po vsakem gibu tam nekje okoli mojih stopal je otresla roke, kot da vso umazanijo, ki jo je pravkar nabrala, trese s svojih rok. Potem mi je roke položila na glavo. " Preveč napetosti imate v glavi," mi je rekla, in zaprla sem oči ter takoj začutila tok energije čez celo telo. Preželi sta me neverjetna toplota in ugodje, celo telo se mi je sprostilo, in pred očmi se mi je prikazala prelepa rdeča barva. Počutila sem se, kot da bi se vsa Nadina toplota prelila vame.

Tudi sama mi je pozneje pritrdila, da je to prav tisto, kar se med tretmajem dogaja: "Medtem ko delam, čutim, da mi gredo iz rok toplota, mravljinci," mi je razložila. "Če kdo zelo močno sprejema, me lahko bolijo roke ali del telesa, ki to osebo boli. Preprosto se spojiš z osebo, ki jo zdraviš. Tudi po dihanju se vidi, da oseba diha enako kot jaz."

Povezovanje energij

Po vrnitvi v redakcijo sem v knjigi Donne Eden odkrila, da so tudi raziskave potrdile povezovanje zdravitelja in pacienta, kakršno mi je opisala Nada. Med zdravljenjem postajajo možganski valovi zdravitelja in pacienta usklajeni in se spajajo v eno energetsko polje," je napisala. "Raziskave so pokazale, da to povezovanje viša raven hemoglobina v krvi pacienta, zmanjšuje bolečine in napetost. Ko gre za napetost, lahko tudi sama potrdim, da se je moj stres tega dne povsem raztopil – v meni so še ure po tretmaju žareli le še toplota in mir.

Zdravitelj Vesne Parun

Sredi osemdesetih, ko je Nada začenjala s svojimi bioenergetskimi terapijami, je na Hrvaškem svojo prakso začenjal še en bioenergetik: Nikola Kekuš. Danes je znan po uspehih zdravljenja raka dojke in v medijih je znan tudi po tem, da je bil zdravitelj pesnice Vesne Parun. "Vesna je do zadnjega dne lahko pisala in na to sem izjemno ponosen," mi je rekel, ko sva sedela v njegovem centru za izboljšanje zdravja Bionika blizu središča Zagreba. "Njej je bilo to najpomembnejše."

Tako kot Nada je tudi Nikola med pogovorom oddajal posebno blagost in toploto – govoril je umirjeno in počasi, kot da imava na voljo ves čas tega sveta. Tudi on mi je omenil, da je bil drugačen že v otroštvu. Odraščal je na vasi zraven Petrinje, obkrožen z naravo in živalmi – vedel je, kako pristopiti k psom, ki so bili tako nevarni, da jim niti lastniki niso mogli blizu. Imel je tudi nenavadno sposobnost zdravljenja teh psov. Psa, ki ni mogel hoditi, ko ga je povozil avto, je samodejno vzel v naročje – pes je že po 15 minutah shodil. Drugič je z veliko ljubezni božal tele, za katerega so veterinarji rekli, da bo prihodnji dan poginilo. Na njihovo čudenje je prihodnji dan okrevalo.

Ko sem Nikolo prosila, naj se spomni njemu najljubšega primera v zdravljenju z bioenergijo, mi je povedal zgodbo o ženski, ki jo je zdravil v osemdesetih in je imela raka dojke ter bi čez nekaj dni morala na operacijo. Dojka je bila trda kot kamen, a se je po enem samem Nikolinem tretmaju zgodil čudež: trda masa v dojki se je preprosto raztopila. Ženska je potem šla k svojim zdravnikom, ki so ugotovili, da je rak povsem izginil.

Rekel je, da tretmaji ne pomagajo vsem enako in z enako hitrostjo. To je odvisno od osebe, ki sprejema zdraviteljev tretma, in od tega, kako se energije zdravitelja in pacienta ujamejo. Toda z bioenergijo se lahko zdravi vse: od zakrčenosti, kroničnih glavobolov in težav s krvnim obtokom do gangren in cist. "Potrebni sta le dobra volja zdravitelja in dobra volja pacienta in dogajajo se čudeži," je dodal. "Če dva človeka nekaj želita in prideta odprtega srca, morajo biti rezultati."

Ali imamo vsi to sposobnost zdravljenja sebe in drugih, sem ga vprašala, medtem ko sem premišljevala o svojih boječih in občasnih poskusih pomoči sebi in svojim bližnjim. "Ja, mislim, da imamo to vsi," je odgovoril. "Tudi živali in rastline lahko zdravijo – vsa bitja to lahko počnejo in odkar je svet, se to tudi počne. Ne vem, zakaj je to sploh vprašanje – ko mama vzame v naročje otroka, ki joče, v njenem naročju v hipu neha jokati. Njena energija ga takoj umiri. Ne vem, zakaj se iz tega dela misterij, če gre za nekaj naravnega in najbolj normalnega. Vsi to počnemo." A tako kot so določeni ljudje bolj nadarjeni za kuhanje in drugi za matematiko, so tretji za zdravljenje. Dober bioenergetik bo spodbudil ustvarjanje ravnovesja v telesu pacienta, a mu bo tudi pokazal, kako se doma lahko sam zdravi z bioenergijo.

Najboljša metoda?

Na koncu sem Nikoli zastavila še eno vprašanje, ki me je ves čas mučilo in s katerim sem se srečala na začetku pisanja te reportaže. Poleg različnih metod znotraj področja energetske medicine v zadnjem času so se tudi znotraj bioenergetske terapije pojavile različne metode. Domislili so se jih in jih brendirali večinoma ugledni terapevti (kot je Zdenko Domančić) in nekatere med njimi so narejene iz točno določenih korakov in vključujejo točno določene gibe z rokami. Če je zdravljenje z bioenergijo tako naravno in intuitivno, zakaj nam pravzaprav koristijo vse te metode? Ali jih res potrebujemo ali je bolje delati povsem intuitivno? Tudi na to vprašanje je imel pripravljen odgovor: "Energija zdravljenja je izjemno inteligentna in je resnično dovolj, da jo usmerimo, ona pa bo opravila delo. Nam pravzaprav ni treba premakniti niti prsta. In to je vsa resnica o zdravljenju z bioenergijo. Vendar ljudje izvajajo določene ustaljene metode, ki jim dajejo varnost. Nekateri mahajo z rokami, nekateri ne mahajo, in vse to je v redu. Vsi lahko pomagajo. Dobro je, da obstajajo vse te metode, ker bo pacientu najbolj pomagalo tisto, v kar najbolj verjame on.

Več o terapiji Nade Vukres lahko izveste na +385 98 94 04 748 in o terapiji Nikole Kekuša na +385 98 19 07 393 ter na www.bionika-kekus.hr.

Ivona Lerman