Bolečina v mišicah je lahko pomemben ALARM

Vsaka bolečina ima svoj namen in je svojstveno opozorilo ali alarm, potrebno jo je le pravilno razumeti in razrešiti. Poglejmo si, kaj lahko pomenijo bolečine v mišicah. So lahko te tudi posledica stresa?

Bolečina v mišicah je lahko pomemben ALARM (foto: profimedia) profimedia
27. 6. 2018

Bolečine v mišicah se lahko pojavijo iz naslednjih vzrokov:

  • bolečine zaradi prekomerne telesne aktivnosti
  • športne poškodbe
  • bolečine zaradi pomanjkanja telese aktivnosti
  • bolečine zaradi nepravilne drže na delu (prisilna drža za računalnikom, hoja v visokih petah)
  • boleče in utrujene noge zaradi stoječega položaja na delovnem mestu
  • zakrčenost vratu in ramenskega obroča zaradi stresa
  • čustva

Zagotovo ste že sami pri sebi kdaj opazili, kako lahko stres ali čustva vplivajo na bolečine v telesu. Ko nas je denimo strah, nas lahko črviči od slabosti ali imamo krče v prebavnem traktu, ko imamo preveč skrbi, nas boli glava in dobimo migreno ipd. Naše telo, um in čustva so medsebojno povezani. Tudi bolečine v mišicah se lahko pojavijo kot posledica nakopičenih čustvenih napetosti in stresov. O tem je bilo opravljenih že mnogo znanstvenih raziskav. Ko nas bolijo mišice in vemo, da vzrok ne more biti fizične narave; prekomerna telesna aktivnost, hoja v petah, poškodba ipd., je vredno premisliti tudi o tem, ali morda vzrok za bolečine tiči v stresu.

Najbolj pogosta bolečina, ki jo povzroči stres, je zagotovo bolečina v hrbtu in križu ter v ramenih, kamor odlagamo vsa bremena in kjer čutimo napetost mišic. Podobno bolečino lahko čutimo tudi v vratu, rokah in nogah

Naše vsakodnevne skrbi in stresi, ko nenehno hitimo in nimamo časa, da bi se spopadli z vsem, kar se nam dogaja, se odražajo kot napetosti v mišicah. Ko nas bolijo mišice, tudi težko spimo, smo bolj razdražljivi in brezvoljni… Že navsezgodaj se sprašujemo, ali nam bo uspelo čez dan postoriti vse, kar je potrebno. Zaradi prehitrega tempa življenja in vseh obveznosti, nam zmanjka časa za sprostitev, mir in počitek, za druženje in družabne stike ter za stvari, ki nas navdajo z veseljem do življenja. V sebi čutimo napetost in mišice se tudi zares zakrčijo. Zato je pomembno, da stresorje očiščujemo sproti oz. se naučimo bolje spopadati s stresnim tempom življenja.

KAKO SI POMAGATI PRI BOLEČINAH V MIŠICAH:

1. Sprostite se, razgibajte se (še posebej ramena in dele telesa, kjer čutite bolečino ali napetost), globoko dihajte, pojdite v naravo in na svež zrak, lahko vadite jogo in meditirate. Nujno si je vzeti čas zase.

2. Pijte dovolj vode (lahko s kapljico limone), kar bo pomagalo strupom (tudi čustvenim in stresnim), da se izločijo iz telesa.

3. Lahko si privoščite tudi masažo ali samomasažo dela telesa, ki je v bolečini. K lajšanju bolečin v mišicah pripomore eterično olje rožmarina.

4. Posežete lahko po naravnem protibolečinskem zdravilu rastlinskega izvora, ki vam bo pomagalo, da si olajšate bolečine in napetosti v mišicah. V lekarnah je na voljo krema brez recepta z eteričnim oljem rožmarina, ki deluje protibolečinsko in poveča periferni krvni pretok.

5. Ne pozabite na dovolj spanca.

6. Seveda je pomembno, da ste pozorni tudi na svojo prehrano.

7. Počnite tisto, kar vas veseli in pomirja ter hrani vašo dušo.

8. Spremenite svoj način življenja, odzivanja in čustvovanja. Bodite bolj pozorni, kako se odzivate na stres, ne dovolite mu, da vas uniči. Delujte sproti, ko občutite napetost ali negativno čustvo, ga takoj razrešite in najdite način, da ga sprostite. Bodite zavestni opazovalec svojih čustev in misli v vsakem trenutku ter prevzamite odgovornost za svoje počutje.