Prižgite pečico, zavihajte rokave in pripravite poživljajoč in dišeč božični kolač.
Sestavine so za velikost 30 cm podolgovatega modela, še lepši pa je, če ga pripravite v modelu za paneton.
1 skodelice = 2 dcl
Suhe sestavine:
- 2 skodelici pirine moke
- 1 vrečka pecilnega praška
- 2 žlici mletih lanenih semen
- ¾ skodelice kokosovega sladkorja
- 2 žlici kakava
- ½ žličke ingverja v prahu ali svežega naribanega
- cimet, nageljnove žbice, muškatni orešček in piment
- ščep soli
Sadje in oreški:
- 2 skodelici sesekljanega suhega sadja, oreščkov, kandiran ingver in drugo kandirano sadje
- 1 skodelica pomarančnega soka
Tekočina:
- ½ skodelice kokosovega olja (lahko tudi olivno olje)
- ½ skodelice kokosovega mleka (lahko tudi mandljevo)
- 1 žlica jabolčnega kisa
- 1 žlica ruma
Postopek priprave:
Sadje in oreščke čez noč namočite v skodelico pomarančnega soka.
Naslednji dan v skledi zmešajte vse suhe sestavine.
V drugi skledi vmešajte vse tekoče sestavine in dodajte čez noč namočeno suho sadje in oreščke.
Nato počasi v tekoče sestavine dodajamo suhe. Ves čas rahlo mešamo.
Pečico segrejemo na 180°C. Kolač pečemo 40 minut, nato temperaturo zmanjšamo na 150°C in pečemo še 15 minut.
Če želite ga lahko povrhu oblijete s stopljeno čokolado in posujete z mletimi oreščki. Še bolje pa je narediti preliv iz aquafabe in sladkorja.
Postrežemo ohlajenega. Ta kolač zelo lepo počaka in je z vsakim dnem boljši.
Poleg se prileže skodelica vročega jabolčnika s cimetom.
Dober tek!
Recept: Jasmina Hrastovec, več receptov na: mincikuha.blogspot.si
Poglejte si še: