Čaj kombuša - naravno zdravilo Daljnega vzhoda

Dovolite naravi, da počasi, a zagotovo na svoj način pozdravi in obnovi, kar je bolezen uničila.

Čaj kombuša - naravno zdravilo Daljnega vzhoda (foto: Shutterstock) Shutterstock
19. 11. 2013

Živimo v dobi, ko se človek povsem odkrito upira naravi, kar pomeni, da ji bo najverjetneje le peščica prisluhnila in uživala v sadovih njenih naukov.

Vendar ne vera in ne univerzitetna izobrazba ne moreta ponuditi živahnega zdravja in žareče vitalnosti.

Zgodba 'čudežne gobe', ki zdravi že tisočletja

Dolgo časa je bila ovita v tančico skrivnosti.

Okoli leta 220 pr. n. št., za časa dinastije Č'in, so o 'čudežni gobi' spregovorili prvič. Ker se je v tistem času smrtnost močno zmanjšala, so verjeli, da je kombuša eliksir življenja, ki čudežno zdravi.

Hitro so jo spoznali tudi na Japonskem, kjer so jo častili japonski vojaki, korejski zdravilec pa je z "božanskim čajem" ozdravil cesarja, ki je bolehal za čirom na želodcu.

K nam so jo prinesli iz Rusije.

Zdravilni učinki čaja kombuša

Čaj iz kombuše pripravimo tako, da v sladkan črni čaj dodamo kolonijo bakterij in kvasa, nato pa pustimo, da mešanica fermentira.

Kombuši pripisujejo najrazličnejše pozitivne učinke, ki jih ima na človeško telo. Med drugim spodbudi imunski sistem, preprečuje nastanek rakavih obolenj in izboljša prebavo in delovanje jeter.

Recept za čaj

Že narejen čaj kombuša je mogoče kupiti v trgovinah z zdravo prehrano, ko pa imate enkrat začetno kulturo, ga lahko naredite tudi sami in vzgojite lastno 'mamo gobo'.

Priprava:

Posodo iz emajla ali porcelana (nikoli ne kuhajte ali shranjujte čaja v kovinski posodi, ker bo goba umrla) napolnite s tremi litri vode.

Vodo skoraj zavrite in dodajte eno skodelico belega sladkorja. Najboljši je trsni sladkor, nikakor pa tega ne zamenjajte s sladkorjem iz meda, fruktozo ali rjavim sladkorjem. Dodajte še deset kapljic recemiziranih morskih mineralov, če jih imate.

Pomešajte, odstavite in dodajte 6 vrečk običajnega črnega čaja ali kitajskega čaja, ki naj se namakajo približno 20 minut. Čaj nato pustite, da se ohladi na sobno temperaturo.

Zatem vlijte tekočino v 3,5 stekleno posodo s širokim grlom ter dodajte začetno cepivo čaja in gobo iz začetne vrečke. Posodo pokrijte s papirnatim prtičkom ali papirnato brisačo in pritrdite z elastiko.

Čaj hranite na sobni temperaturi 14 dni oz. dlje časa v hladnih dneh, manj v toplih. Čaj ne sme biti sladek, ampak po okusu bolj podoben kisu.

Prvi dan ali dva popijte le polovico skodelice čaja kombuša, nato pa postopoma povečujte količino.

Čaj intenzivno obnavlja celotno telo, zato ga pijte med obroki na prazen želodec. Če je odziv vašega organizma premočan, za kratek čas zmanjšajte količino, saj čaj razstruplja tkiva z izjemno silo.

Viri: Wikipedia, Kozmično razstrupljanje; Mantak Chia in William U. Wei