Čas jeseni v tradicionalni kitajski medicini predstavlja čas PLJUČ (in debelega črevesja)

Okrepimo pljuča in črevesje s pomočjo tradicionalne kitajske medicine. 

Čas jeseni v tradicionalni kitajski medicini predstavlja čas PLJUČ (in debelega črevesja) (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
4. 11. 2020

Čas jeseni s seboj prinese vlago, dnevi se krajšajo in temperaturne razlike med dnevom in nočjo so velike. Popoldne nas še lahko grejejo topli sončni žarki, zvečer pa potrebujemo tople jopice, jakne in morda celo šale.

Čas jeseni je zelo pomemben, saj v tradicionalni kitajski medicini predstavlja čas PLJUČ (in debelega črevesja), dveh močnih sedežev imunskega sistema. Če pljuča v tem času ne bomo okrepili, imamo lahko večje težave z imunskim sistemov v naslednjih tednih in mesecih in v času zime.

Pomembno je, da vemo, kako se zdaj prehranjevati; surovo hrano naj zamenja topla, kuhana hrana, ki nas bo ogrela. Popolnoma in v celoti izločite vse živalske mlečne izdelke. Juhice in čorbe so zdaj odlična izbira - naj bodo redno na jedilniku! 

Jesen je čas, ko se kot narava, tudi mi začenjamo obračati navznoter, nazaj sami vase. Začenja se čas počitka, čas, ko naša energija ne sme pršeti na vse strani. Čas, ko se moramo umiriti kot se umirja narava. Počivati, negovati in premišljeno uporabljati svojo energijo.

Zdaj vsekakor ni čas visoko intenzivnih treningov ter močne intenzivne vadbe, še posebej ne za ženske.

Opazujmo naravo in se ravnajmo v skladu z njo. 

PLJUČA so povezana s ČUSTVOM žalosti in melanholije, zato lahko ti čustvi, če meridian pljuč ni v ravnovesju, prideta v ospredje.

Čas pljuč je med 03.00 in 5.00 uro zjutraj, čas debelega črevesja pa med 5.00 in 7.00 uro zjutraj. Če se zbujaš v tem času (predvsem med 3.00 in 5.00) to kaže, da energija pljuč ni v ravnovesju.

Če energija pljuč ne teče pravilno, si lahko tudi bolj utrujen/a, žalostna in imaš povečane težave s kožo; izbruhne ali poslabša se lahko stanje aken, dermatitisov in ekcemov, saj so PLJUČA povezana s KOŽO. Neravnovesje na KOŽI je znak neravnovesja PLJUČ in DEBELEGA ČREVESJA.

Kako okrepimo pljuča?

Prva in najbolj pomembna stvar je zagotovo prehrana. S pljuči je povezana bela barva in pikanten, oster okus. Vsaka hrana, ki jo zaužijemo, namreč povzroči določen premik energij v telesu. Pikanten okus sproži diafoertično premikanje - energijo premika navzven in navzgor. Kisel okus okrepi pljuča.

Ker je s pljuči povezana bela barva, jih le ta močno krepi tudi v prehrani. Paše jim tudi hrana, ki vlaži in očisti. V tem obdobju se zato priporoča uživanje sezama, zelja, prosa, fižola, repe, graha, stročjega fižola, blitve, špinače, cvetače, tofuja, buč ... Vse do 21. decembra uživajte lahko hrano (različne tople zelenjavne juhice), brez mlečnih izdelkov in pšenice, ki telo močno zasluzi in ustvarja deficit pljuč. Vsa hrana, ki jo uživate, naj bo topla, ta čas ni primeren za uživanje surove zelenjave, temveč pokuhane (lahko tudi samo v sopari). Uživajte sezonsko sadje in zelenjavo. Izogibajte se zelenjavi, ki ne raste v tem letnem času, saj ohlaja telo (npr. paradižnik).

Več informacij pa v članku tukaj. 

Želim ti zdravo in pozitivno jesen,
Diana Vlahinič, TCM
Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine
www.or-ca.si