Čas je za energijsko čiščenje doma

22. 12. 2020
Deli
Čas je za energijsko čiščenje doma (foto: pexels)
pexels

Tako kot naše telo ima tudi naš prostor svoje energijsko življenje – polni se in prazni in energija v njem kroži.

Tako kot je naša energija odvisna od tega, kar jemo, čutimo in mislimo, je tudi naš prostor prepojen s tem, kar vanj vnašamo – s čustvi, prepričanji in stanji sedanjih ali prejšnjih stanovalcev, pa tudi vplivov iz okolja.

Če ste malce bolj občutljivi, ste zagotovo kdaj v življenju začutili določen naboj, ko ste vstopili v prostor, v katerem so se prepirali, ali začutili težo, kjer je nekdo dolgo časa žaloval ali je bil bolan. Ta teža se lahko trajno nastani v vašem domu in v vas izziva nelagodjeA tudi negativno energijo lahko preženemo iz doma, tako kot lahko obrišemo prah, posesamo tla in dobro prezračimo.

Danes največ metod energijskega čiščenja doma izhaja z vzhoda in tamkajšnje filozofije, vendar so te rituale poznala poganska ljudstva (ponekod je tudi pri nas še vedno v navadi 'ofiranje' – tolčenje po posodah na predvečer goda, s čimer povzročajo sorodniki slavljenca velik hrup), rituale energijskega čiščenja prostora pa so poznale tudi vse religije (npr. nujno sežiganje kadila pred božičem in veliko nočjo). Na vzhodu rituale čiščenja še vedno skrbno negujejo in so na primer sestavni del feng shuija, veščine energijskega urejanja prostora.

V preteklosti so tudi pri nas domove ritualno energijsko čistili. Ponavadi so pred velikimi proslavami domove pospravljali, ženske pa so na ognjiščih žgale aromatična zelišča in celo metale kroglice kadila ter tako čistile in posvečale prostor, pripravljajoč ga na prihod božanske energije. Tudi posvečanje hiš, ki ga danes opravljajo duhovniki, je bila včasih oblika energijskega čiščenja – včasih je bilo del univerzalnega znanja o prepletanju vidnega in nevidnega sveta. 

V feng shuiju so metode povezane z elementi narave. Sol pripada zemlji in, razsuta po prostoru, vpija negativno energijo. Ogenj, kot so recimo prižgane svečke, sežiga negativnosti. Zažiganje določenih rastlin, kot sta kadilo in žajbelj, katerih vonji prepojijo prostor, pripadata zraku, zvok pa kovini. Zvok zvona, ki ga pogosto uporabljajo pri čiščenju, razprši ali reže negativno energijo, medtem ko jo posvečena ali energizirana voda izpira.

Energijsko čiščenje prostora je zelo priporočljivo tudi takrat, ko vstopate v nov življenjski prostor, predvsem če je v njem živel kdo pred vami, med boleznijo in po njej, potem ko v prostoru dolgo časa ni nihče živel, v težkih življenjskih situacijah ali obdobjih, ko je prisotnih veliko težkih čustev in misli, ki ustvarjajo slabo energijo tudi v prostoru. Vendar je prostor dobro očistiti tudi takrat, ko čutite, da vaše življenje nazaduje ali ko se nikakor ne morete premakniti v želeno smer oz. ko se preprosto ne počutite dobro med svojimi štirimi stenami brez kakšnega posebnega razloga.

Ko se boste lotili energijskega čiščenja prostora, preprosto poslušajte svoje srce. Morda si boste zaželeli čistiti s tibetanskimi zvoni ali ploskanjem, ali pa boste čiščenje z zvokom opravili sodobneje – s predvajanjem manter, drugih napevov ali odredb z zgoščenke. Možnosti so neskončne.

Ko čistite prostor, lahko pokličite na pomoč pozitivne podporne sile, da vas bodo ščitile. Morda boste za pomoč prosili Boga, Budo, angele, svetlobo, vesolje in kozmos ... 

Pomembno je čistiti zavestno oziroma biti prisoten in usmerjen na to, kar počnemo. 

Če torej to jesen želite iz svojega doma pregnati postanost, nelagodje, žalost, utrujenost ali nervozo ali preprosto doseči prijazno in prijetno vzdušje, izklopite telefone in druge naprave ter si zagotovite nekaj ur miru. Ko bo vaša energijska metla pometla prostor, bodo zagotovo tako domači kot obiskovalci začutili dobre vibracije v vašem domu.

Če ste vznemirjeni ali če nimate dovolj časa, ne začnite čistiti. Prostor mora biti pred energijskim čiščenjem fizično čist in pospravljen. Svojemu prostoru pokažite spoštovanje. Po čiščenju se obvezno oprhajte.

Svečke

Prižgite jih in pustite, da med čiščenjem gorijo. Nosite jih lahko po celi hiši, da boste zažgali vse, kar ni dobro. Pustite, naj nekaj časa gorijo v vogalih. A bodite pozorni pri izbiri svečk: več tukaj. 

Kadilo

Kroglice kadila raztopite. Žgete jih lahko na ponvici, ki jo boste potem nosili po prostoru, vendar je najbolje imeti kovinsko ali keramično skledico izključno za ta namen. V njej boste torej prižigali oglje in nanj polagali kadilo. V isto posodo lahko polagate tudi žajbelj in ga sežigate tako kot druga aromatična zelišča, ali pa magnezijev sulfat z alkoholom.

Voda

Steklenico, polno vode, pustite za nekaj ur na soncu in potem s takšno energizirano vodo poškropite prostor.

Sol

Posujte jo po tleh, pred­vsem po vseh kotih. Energija se namreč giblje krožno in po navadi se izogne kotu. Tako kot se bo v kotih znašlo največ prahu, bo tudi postana energija prebivala prav tam. Pustite sol, naj stoji 24 ur, potem pa jo posesajte in odvrzite vrečko sesalca. Sol vpija negativno energijo in ni dobro, da stoji preveč časa v prostoru, ker bo po določenem času to isto energijo sprostila navzven.

Zvončki

Uporabljajte zvončke, katerih zvok dolgo časa odmeva. Zvonite med obhajanjem cele hiše. Namesto zvona lahko uporabljate tibetansko skledo in celo kakšno duhovno glasbo z zgoščenke, lahko pa po prostoru tudi le ploskate.

Iva Jerković, Petra Arula

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk