3 najboljši triki za dvig energije in razpoloženja

19. 11. 2012
Deli
3 najboljši triki za dvig energije in razpoloženja

Prisluhnite nasvetom najbolj znane angleške zagovornice naravne medicine Jacqueline Young, ki je za vas, bralce Sense, povedala, zakaj je to obdobje idealno, da se poslovimo od starih navad ter se uskladimo z naravo in njenim ritmom, da bomo imeli energije na pretek!

Prišla je jesen in s seboj prinesla neizmerno bogastvo. A prinesla je tudi spremembe. Skrajšala nam je dni, odnesla poletno brez­skrbnost in marsikomu prinesla prehlad, ki ga v času, ko se skušamo vpeljati nazaj v staro rutino, še toliko težje prenašamo.

Da pa ne bomo žalovali za sijajem poletja, temveč uživali v razkošju jeseni, smo Jacqueline Young, zvezdo naravne medicine v Veliki Britaniji, avtorico petih knjig, strokovnjakinjo za medicino vzhoda, za naturopatijo, nutricionizem, akupunkturo in epidemiologijo zaprosili, da nam svetuje, kako lahko iz narave potegnemo največ, da bomo tudi s prihodom hladnejših in turobnejših dni ostali zdravi, dobro razpoloženi in polni energije.

Youngova, ki je tudi univerzitetna predavateljica, je posebej za bralce Sense pripravila zanimive rešitve, ki vam bodo pomagale, da bo jesen postala vaš priljubljeni letni čas in da boste brezskrbno zakorakali v snežno zimo. Uživajte, saj ima vsak letni čas svoje prednosti.

"Po tradicionalni kitajski medicini je izjemno pomembno, da živimo skladno z letnimi časi. Ko se začne približevati jesen, je v jedilnik dobro vnesti več hranljivih jedi, ki nas tudi pogrejejo, to pa so na primer juhe in enolončnice na osnovi stročnic, ki nam bodo pomagale telo zaščititi pred mrazom.

Obenem se je treba izogibati hrani iz hladilnika, saj ta naše telo hladi, zaradi česar smo bolj nagnjeni k boleznim, kot sta prehlad in gripa. Po holističnem pristopu k zdravljenju naj bi se v tem obdobju, ko se dnevi krajšajo in postaja bolj temno, odpravljali spat malo prej in zjutraj dlje spali, da bi bilo naše telo spočito in bi bil naš imunski sistem močnejši," pojasnjuje Jacqueline Young.

Trije najboljši triki za ohranitev in dvig energije ter izboljšanje razpoloženja, ki jih predlaga Youngova

RAZSTRUPLJANJE

Zimo bomo pričakali v kar najboljši formi, če se bomo jeseni odločili za čiščenje telesa. Dobro vam bodo deli zeliščni pripravki na osnovi pegastega badlja, ognjiča in navadne krhlike, ki čistijo jetra, ledvice in črevesje, obenem pa je treba uvesti lahko prehrano z veliko sadja in zelenjave ter piti veliko vode. Pomaga lahko tudi ječmenova trava (zelena magma), ki čisti telo.

ŠENTJANŽEVKA

Ko dnevi postajajo krajši in temnejši, nam začne primanjkovati sonca, zato lahko hitro postanemo malodušni in slabo razpoloženi. Pomagajte si s šentjanževko, ki deluje protidepresivno. Pravijo ji sončna rastlina, zato ni dvoma o tem, da bo v turobne dni vnesla vedrino. Pomembno je le, da je ne uživate sočasno s hormonsko kontracepcijo ali z antidepresivi, saj lahko vpliva na njihovo delovanje.

POZITIVNO STALIŠČE

Na jesen ne glejte kot na vračanje k stari rutini, temveč kot na priložnost, da zasejete semena za novo življenje. Iz semen v temi zrastejo korenine, da na pomlad iz zemlje pokukajo nove rastline. Enako lahko naredite vi. Vzhodnjaška tradicija priporoča, da energijo, ki smo si jo nabrali čez poletje, izkoristimo za oceno življenja in zdravja ter prepoznavo življenjskih področij, kjer so potrebne spremembe. Jesen je čas za izkoreninjenje slabih navad in rutin.