Celosten in prijazen detox

Ko se lotimo razstrupljanja, se za uspeh in rezultate ni dovolj lotiti samo fizičnega čiščenja, potreben je celosten pristop.

Celosten in prijazen detox (foto: Shutterstock) Shutterstock
30. 9. 2011

Naše bitje je kompleksno, sestavljeno iz fizičnega, čustvenega, umskega in duhovnega telesa. In vsi ti deli ob dobrem in resničnem detoxu ter čiščenju potrebujejo našo pozornost. Vsi deli so povezani in vplivajo drug na drugega. Ko vse razsežnosti našega bitja osvobodimo fizičnih in energetskih toksinov, resnično ustvarimo razmere za dobro zdravje, počutje in večjo kakovost življenja.

FIZIČNI DETOX

Danes je splošno znano, da je naša hrana močno predelana,  onesnažena s pesticidi, različnimi konzervansi, ojačevalci okusa, ki nas delajo odvisne. Prav tako je razmerje snovi, ki jih telo potrebuje za zdravo delovanje in ravnovesje, v vsakdanji hrani porušeno. Maščobe, ki jih s konvencionalno prehrano zaužijemo, so zaradi močnih toplotnih obdelav škodljive. Naša hrana je zaradi izčrpanosti zemlje in umetnega gnojenja kljub navideznemu obilju revna, osiromašena naravnih hranljivih snovi. Meso, ki ga uživamo, je zaradi uporabe pospeševalcev rasti polno hormonov, ki so našemu telesu tuji in škodljivi. Povzročajo fizične težave in vplivajo tudi naša čustva ter duševni svet.

Če pod vse našteto potegnemo črto, pridemo do sklepa, da se današnji povprečni človek prehranjuje s hrano, ki ne samo da ne zadovolji potreb telesa po različnih snoveh, ampak mu tudi škodi. Vse daljši je seznam vse pogostejših sodobnih bolezni, alergij, otepamo se odvečnih kilogramom, prehitrega staranja, manjka energije; celulit je danes nadloga že 80 % žensk, vse pogosteje pa 'doleti' tudi moške. Večina ljudi ima danes v telesu močno porušeno ravnovesje.

Telo naj bi bilo vozilo, v katerem naj bi se počutili prijetno. Služi nam, da lahko ustvarjamo in doživljamo fizične izkušnje. Je instrument za čutnost, užitek, doživljanje izkušenj, instrument za življenje, ki je – gibanje. Žal naše telo sčasoma postaja nadloga in breme. Strupene, odvečne in nekoristne snovi se kopičijo v naših celicah, tkivih, maščobnih oblogah. Naravna inteligenca telesa sicer spodbuja naravno čiščenje, različne alergije, akne, prehladi, vse to so znaki telesa, da se želi osvoboditi strupov. Žal so ti prvi znaki večinoma preslišani in detoksikacija se nadaljuje … vse do zadnje faze, ki je bolezen.

Odsotnost zdravja ni samo fizična bolezen, kot jo poznamo, so tudi slaba kakovost našega življenja, slabo počutje, nekakovostno socialno življenje … In če se v svojem telesu ne počutimo dobro, to vpliva na prav vse plati našega življenja. Če s sabo in svojim videzom nismo zadovoljni, če nam že čisto običajno vsakdanje gibanje predstavlja bolečino in težavo, bo to zelo omejilo naše udejstvovanje, delovanje, druženje, sodelovanje, intimo in kreativnost.

In prav to so vrednote, zaradi katerih je naše življenje vredno, zaradi katerih smo živi, aktivni in ustvarjalni! Počasi se spreminjamo v družbo zaspanih »lenuhov«, ki svojo naravno potrebo po fizični aktivnosti kompenzira s čezmerno umsko, miselno aktivnostjo. Postajamo civilizacija mislecev, pozabljamo na razsežnost življenja, ki je resnično in polno doživeta. Naše celice zaradi preobremenjenosti ne živijo in vibrirajo polno. In naše telo je sestavljanka teh mikroorganizmov.

Torej, uspešen detox našega telesa se začne na ravni celice. Ko smo v procesu čiščenja s pravilno prehrano in napitki, spodbudimo izločanje strupov in škodljivih snovi iz naših celic in tkiv. Odsotnost vsakodnevne predelane prehrane omogoči, da si telo oddahne od nenehnega boja borbe s težkimi snovmi in da proces obrne v drugo smer, iz kopičenja v oddajanje škodljivih snovi in posledično razstrupljanje. Že po nekaj dneh spremenjene prehrane se naše počutje občutno spremeni, na bolje seveda. Tudi naše telo se hitro znebi odvečne maščobne obloge, koža se napne in zažari – telo nam je hvaležno, ker smo mu prisluhnili in nas je nagradilo s prvimi hitrimi, konkretnimi in očitnimi rezultati.

Med detoxom je seveda treba piti veliko vode, saj se naše telo spira, voda pa je nepogrešljiv elemet čistoče. Telesu v pomoč so še različni detox čaji, zeleni smoothieji, sveže stisnjeni sadni in zelenjavni sokovi, super hrana (maca, kojiberry jagode …), presne jedi iz sveže zelenjave in sadja. Detox ne pomeni nujno stradanja in strogega postenja ob vodi ali čaju, snovi, ki so v vseh naštetih hranilih, nam prihranijo močno lakoto, hkrati pa zelo spodbujajo detox in hkrati sproti telesu dovajajo vse potrebne gradnike in snovi. Telo se na ta način ne bo le osvobodilo strupov, ampak bo zgradilo nove, zdrave celice, ki bodo ustvarile nova, polna, zdrava, živa tkiva.

Nepogrešljiv del detoxa je gibanje, po možnosti tako, ki nam je prijetno in v katerem uživamo –  ples, tek, plavanje, skupinski športi, kolesarjenje ... Vse to in še več bo spodbudilo gibanje naše lene limfe, pognalo kri po žilah in zagnalo naš popolni stroj – naše telo.

ČUSTVENI DETOX

Življenje je te dni za večino od nas veliko prehitro in hkrati površno ter nasičeno. Ujeti smo v vsakdanje obveznosti in rutino – zgubil se je čas za resnično doživljanje sebe, življenja in sveta, ki nas obdaja. Živimo v glavi, v svetu logičnih rešitev, občutke, čustva in čutnost pa po večini potiskamo ob stran. Vsako nepravilno odčustvovano, neizraženo, nedoživeto, potisnjeno čustvo ali občutek pa se kot energija zagozdi v naše energetsko polje. In ko je naše čustveno telo nasičeno s to čustveno energijo, se posledice počasi začnejo kazati na našem telesu. Kroničen strah na primer povzroča močno zakrčenost telesa. Zakrčenost je nasprotna stanju sproščenosti, stanje sproščenosti pa je ključno za naše zdravje, dobro počutje in izpolnjeno, srečno življenje.

Da bi razumeli čustveni in energetski detox, je treba življenje pogledati s stališča energije. Fizika je danes neovrgljivo dokazala, da je vse v vesolju energija. Vesolje je sestavljeno iz energij različnih kakovosti, vibracij in gostot. Še celo atomi, ki sestavljajo še tako na videz trdno materijo, so v resnici samo hitro se gibajoči delci energije. Torej – vesolje sestavljajo energije različnih kvalitet. Če pogledamo s stališča človeka, so kakovostne energije tiste, ki se čutijo dobro, nekakovostne pa so tiste, ki se čutijo slabo.

Človek, ki ima dobro energijo, vibrira visoko, ima veliko raven visokokvalitetne energije, ki jo sam doživlja kot ljubezen, radost, mir … Nasprotno ima človek, ki vibrira nizko, malo energije, počuti se pasiven, len, nosi občutke krivde, njegovo samospoštovanje je nizko, v sebi nosi jezo, žalost, bes … Lahko bi dejali, da se je eden znašel na sončni, drugi pa na senčni strani življenja, velika večina pa nekje vmes, nekje na poti med eno in drugo skrajnostjo.

Danes že vsi vemo za zakon privlačnosti, ki pravi, da enako privlači enako. Če pogledamo to dejstvo z vidika kakovosti življenja, to pomeni, da človek, ki nizko vibrira, privlači še več take energije in posledično odnose in situacije, ki mu tako stanje navidezno povzročajo. Nasprotno človek, ki ima visoko raven energije, privlači dogodke in odnose, ki ga osrečujejo in izpolnjujejo. Zdi se, da imajo taki ljudje v življenju srečo – ob pravem času se vedno znova znajdejo na pravem mestu; enostavno se zdi, da jih ima življenje rado in da jim gre.

Dobra novica je, da imamo izbiro in da se sami odločamo, na kateri strani življenja bomo živeli …
Ko govorimo o čustvenem detoxu, ne moremo mimo otroštva. Naše otroške izkušnje so tisto, kar v veliki meri določa kakovost naše energije oz. vibracije, ki jo imamo danes.

Čustveni detox je pravzaprav osvobajanje zastalih čustvenih energij, jeze, žalosti, strahu, zamer, besa, ki so se ugnezdile v naše nezavedno in od tam upravljajo z našim življenjem. Tako se v nas ustvari prostor za novo energijo, ki vibrira višje in s sabo prinese dobro počutje, boljše zdravje in veliko večjo kakovost življenja na prav vseh ravneh. Hkrati je to tudi velika osvoboditev za fizično telo, saj naša energija še kako vpliva na videz, gibkost, zdravje, moč in počutje našega telesa.

UMSKI DETOX

Vzemite si kdaj pet minut časa in samo opazujte svoje misli. Naš miselni tok je nepregledna množica miselne zmešnjave, nepovezanih, nepotrebnih ali celo škodljivih misli. Misel ustvarja. Spet neovrgljivo dejstvo, ki počasi postaja tudi znanstveno dokazana resničnost. Misel je energija. Energija ustvarja in privlači. Misli, ki jih mislimo, ustvarjajo našo realnost. Če so naše misli zmedene, je tak tudi naš svet, če je naš um kronično jezen, prepirljiv, stalno kritičen, bomo v svoje življenje privlačili okoliščine, ki bodo opravičile našo jezo, kriticizem in pritoževanje. In če je naš um melanholičen, bo tako tudi naše življenje – žalostno in sivo.

Dejavnost naših možganov ima velik vpliv na naše telo – na naše zdravje in dobro počutje. Misli, ki energetsko vibrirajo nizko, ustvarjajo slabo počutje, strahove, tesnobo in v neki fazi prenasičenosti, tudi čisto fizične težave in bolezni. Danes že uradna medicina priznava, da je veliko bolezni psihosomatskega izvora. Že ena misel, podkrepljena z vibracijo strahu, ima moč, da zakrči in vpliva na celotno telo. Zdaj pa pomislite, koliko takih misli ste sprocesirali skozi možgane, skozi življenje?

Umski detox pomeni umirjanje uma, pomeni očistiti um miselnega plevela in postati zavestno bitje, ki se zavestno odloča za kakovost svojih misli. Zavestni človek se odloča za misli, ki mu prinašajo dobro, torej dobre, ustvarjalne, sodelujoče, konstruktivne misli. In ker smo v osnovi celostna bitja, se nam skozi naše potovanje že nakazuje vzorec povezanosti med našimi navidezno ločenimi deli – umom, čustvi, telesom in duhovno naravo – dušo.

Eno vpliva na drugo – kvaliteta naših misli vpliva na naša čustva in telo, izbira naše hrane na drugi strani vpliva na kakovost naše energije, čustev, na zdravje celice … Pravzaprav, nikakor ne moremo narediti ločnice med različnimi deli, vse vpliva na vse – ustvarja celoto, neponovljivo, čudovito in kompleksno kreacijo, ki ji rečemo človek. Zavestno, ustvarjalno bitje, ki je tukaj zato, da enostavno živi, se izrazi in je … Miselnega balasta očiščen um je jasen, miren, fokusiran in ustvarjalen.

DUHOVNI DETOX

Je pravzaprav logična posledica, ko naše bitje popeljemo skozi proces celostnega razstrupljanja. Duhovne kakovosti, kot so mir, radost, veselje do življenja, ustvarjalnost, resnična ljubezen, vse to se nam zgodi nekje na poti, tako spontano, če smo se le pripravljeni posloviti od fizičnega, čustvenega in miselnega balasta. Tako se ustvari v nas prostor za nove razsežnosti bivanja, za našo višjo naravo. In to stanje je pravzaprav stanje, kamor je namenjen človek v svoji naslednji stopnji evolucije.

Naša naslednja evolucijska postaja je pravzaprav večja kakovost življenja, večje sozvočje s sabo, življenjem in vsem, kar nas obdaja. Naš razvoj nas naravno vodi k globljemu doživljanju in življenju z več občutka ter z večjim smislom. Zato je nepogrešljivo orodje našega celostnega detoxa meditacija, saj le v tišini našega uma lahko spet najdemo tisto resnično točko miru in moči znotraj nas, ki je pravzaprav v tem, vedno spreminjajočem se življenju in vesolju naša edina resnična in trdna opora.

Dijana Tara Sever, www.re-lifeholisticretreat.com
Avtorica članka je soavtorica programa 2. aktivnega DETOX vikenda v hotelu Kempinski v Savudriji