Celostna prehrana za vašega malčka

Bi šlo brez sladkarij? Sladkarije namreč vsebujejo najrazličnejše – ne ravno najbolj zdrave – sestavine. Kdaj pa kdaj si seveda lahko privoščite kos torte, ne bo škodilo ne vam ne vašemu otroku, a težave nastanejo, če so sladkarije del vsakodnevne prehrane.

Celostna prehrana za vašega malčka (foto: Mare Milin) Mare Milin
15. 11. 2011

Vedno več znanstvenih dokazov govori v prid tezi, da sladkarije ne vsebujejo nobenih hranljivih snovi, temveč samo tako imenovane prazne kalorije, in da prevelik vnos enostavnih sladkorjev slabo vpliva na imunski sistem.

Pretirano izločanje inzulina, ki ga povzroča vnos velikih količin sladkorja, upočasnjuje izločanje hormona za rast in slabi telesno obrambo.

Celostna prehrana

Sladkarije so povzročile nove skrbi, ko je bila izpostavljena teza, da bi bile lahko zaradi velikega deleža prečiščenih ogljikovih hidratov in aditivov vzrok za hiperaktivnost in pomanjkanje pozornosti pri otrocih.

Ta teza razdvaja znanstveno skupnost že desetletja. Nekatere raziskave jo potrjujejo, druge so jo ovrgle.

Čeprav znanstveniki niso istega mnenja, pa so starši z lastnim eksperimentiranjem ugotovili, da so malčki, potem ko so iz njihove prehrane odstranili sladkorje in aditive, postali bolj mirni in da njihovo razpoloženje ni več tako nihalo.

Strokovnjaki pravijo, da boste že po desetih dneh spremenjene prehrane vedeli, ali ta res vpliva na vedenje vašega otroka ali ne.

Mnogi starši, katerih otroci se prehranjujejo z naravno hrano, torej je v njihovih jedilnikih veliko sadja in zelenjave in malo ali nič industrijsko predelane hrane, sladkorja, bele moke ipd. pravijo, da so njihovi otroci bolj mirni, da se lažje zberejo, da niso agresivni in da le redko zbolijo.

Bel sladkor je živilo, ki v sebi nima ne vitaminov ne mineralov ali vlaknin, saj se te sestavine med predelavo izgubijo. Prav zato sladkor preskoči prebavo in gre naravnost v kri, kjer povzroči hiter dvig ravni glukoze. Vendar sledi hitremu dvigu glukoze hiter padec energije, kar vpliva na razpoloženje tudi pri odraslih ljudeh, kaj šele pri otrocih.

Kadar pa v prehrani uporabljamo predvsem celostne ogljikove hidrate iz žit in stročnic, telo oskrbimo s stabilnim dotokom energije, saj se ta hrana le počasi presnavlja in počasi sprošča sladkor v kri.

Jedilnik, sestavljen iz polnovredne in neprečiščene hrane, tiste, ki je še najbližja svoji izvirni obliki, v sebi združuje vse sestavine, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje. To je še posebno pomembno pri otrocih, ki še rastejo in se razvijajo.

Močni okusi

Pod vplivom enostavnih sladkorjev se trošijo tudi zaloge vitamina B, ki je ključen za normalno delovanje živčnega sistema. Ta primanjkljaj je vsaj deloma kriv za spremembe v razpoloženju in vedenju.

Težave s sladkarijami pa se ne končajo pri velikih količinah prečiščenega sladkorja. Še večji problem predstavljajo aditivi, med katerimi so najbolj pod drobnogledom barvila.

Študije kažejo, da določena rumena in oranžna barvila (E102, E104, E122) lahko povzročijo alergije in hiperaktivnost, povezujejo pa jih celo s tumorji. Podobno velja za nekatere konzervanse in aditive (več na straneh www.zps.si/hrana-in-pijaca/brosure/aditivi-v-zivilih.html?Itemid=327).

Z uživanjem hrane z ojačevalci okusa se otroci navajajo na močne okuse, za katerimi se ponavadi skriva zelo nezdrava hrana. To ustvarja neke vrste odvisnost, malčki zahtevajo vedno več in pozneje težje sprejmejo naravne in manj intenzivne okuse.

Čeprav ima naravna prehrana več prednosti, pa otrok ni treba siliti k spremembam, temveč jim z veliko mero potrpežljivosti ponujajte druge, bolj zdrave možnosti.

Vztrajnost se bo obrestovala.

Iva Jerković, foto: Mare Milin