Naši predniki so uživali preprosto hrano, brez konzervansov in umetnih substanc. Takrat niso poznali toliko bolezni, ki danes grozijo že vsakemu drugemu ali tretjemu izmed nas. Uživali so domačo pridelano hrano, pridelano na edini način, kot so ga poznali – brez umetnih dodatkov.
Meso in sladice so uživali zmerno in za posebne priložnosti, ob hrani so si vzeli čas in znali ob njej uživati.
Živila ter nepredelana hrana na človekovo počutje vplivajo holistično ter ponovno pomagajo vzpostaviti red v organizmu. In že samo s pravilno izbiro hrane lahko močno vplivamo na počutje in navsezadnje lahko ubežimo tudi številnim boleznim.
Vedno se lahko odločamo sami, kaj bomo jedli, in dokaj nespametno bi bilo, da bi to odločitev prepuščali drugim.
Beljakovinski napitek s konopljinimi proteini
Sestavine:
- 2 jedilni žlici konopljinih proteinov
- 200 g svilenega tofuja
- žlica semen chia (predhodno namočimo v 1dl vode)
- ščepec himalajske soli
- ½ čajne žličke vanilje v prahu
- ½ čajne žličke cimeta
- 3 dl ovsenega mleka ali vode
Zeleni napitek ali smuti
Zeleni kašasti sokovi vam bodo pomagali urediti prebavo, saj vsebujejo veliko vlaknin, ki bodo pomagale odplakniti odpadne snovi iz črevesja. Pitje zelenih kašastih sokov deluje izredno očiščevalno in pomaga pri čiščenju toksinov iz telesa. Posledično se počutimo lažje, imamo več energije in videti smo bolj mladostno. Redno pitje zelenih kašastih sokov izboljša videz kože, ta bo postala bolj napeta in čvrsta, težave z aknami pa se bodo omilile ali celo izginile. Zeleni kašasti sokovi so najbolj naravno prehransko dopolnilo k vsaki dieti in močno priporočamo, da jih uvedete v svoj življenjski slog.
V mešalniku zmešamo:
- kodrolistni ohrovt/dve pesti špinače/listi blitve/dve pesti motovilca
- 1 avokado (opcija)
- korenina ali prah ingverja
- korenina ali prah kurkume
- sok limone ali grenivke
- 1 žlico jedilnega olja ali lan
- ščepec himalajske soli
- voda ali kokosova voda
(po želji lahko dodate tudi prehranske dodatke ali super živila – ašvaganda, maca, jagode acai, goji jagode, algi spirulina ali klorela, ječmenova ali pšenična trava ...)
Pirin ali kamutov kruh s semeni
Sestavine:
- 500 g polnozrnate pirine ali kamutove moke (po možnosti sveže mlete)
- 3 jedilne žlice pirinega zdroba
- 4 jedilne žlice semen (bučno, ajda, sončnično, sezam)
- 1 pecilni prašek iz vinskega kamna (20 g)
- sok ekološko pridelane limone
- 2 jedilni žlici ekstra deviškega oljčnega olja
- 4 dl mineralne vode
Priprava:
Moko stresemo v skledo, dodamo pirin zdrob, semena, pecilni prašek in sol ter zmešamo. Na sredini naredimo jamico in vanjo vlijemo limonin sok in oljčno olje. Dodamo še mineralno vodo in rahlo premešamo, da dobimo mokro testo.
Podolgovat pekač premažemo z oljčnim oljem, vanj stresemo testo in postavimo v neogreto pečico. Temperaturo nastavimo na 180 °C in pečemo 45 do 50 minut.
Pečen kruh vzamemo iz pečice in ga zavijemo v kuhinjsko krpo ter pustimo, da se ohladi.
Kruh hranimo v hladilniku in ga porabimo v 2 do 3 dneh.
Ribji (skušin, tunov) namaz
V mešalniku zmiksamo čebulo, olivno olje, peteršilj, tunino (skušo) iz konzerve ter malo soli. Dodamo malo vode, če je zmes pregosta.
Sojin namaz
Zeleno sojo namočimo čez noč in jo naslednji dan skuhamo. V mešalniku zmeljemo česen, čebulo, peteršilj in olivno olje (vsaj 5 žlic). Dodamo žličko soli in posušen zmlet čili (če imate radi pekoče). Čisto na koncu dodamo kuhano sojo. Meljemo čisto na kratko, da ne pride zmes preveč gladka. Vodo, v kateri smo kuhali sojo, lahko uporabimo za juhe.
Ajdove palačinke s proseno kašo in borovnicami
Sestavine za palačinke:
- 250 g ajdove moke
- 50 g pirine ali kamutove moke
- 300 ml sveže stisnjenega jabolčnega soka
- 500 ml vode
- cimet
- sol
Sestavine za nadev
- 150 g prosene kaše
- 250 ml ovsene smetane
- sol
- 200 g svežih ali zamrznjenih borovnic
Priprava:
Vse sestavine za testo dobro premešamo, da dobimo gosto tekoče testo za palačinke. Pustimo ga počivati vsaj pol ure.
Borovnice odtajamo, če uporabljamo zamrznjene.
Medtem ko testo počiva, proseno kašo stresemo v kozico, prilijemo dvakrat več vode kot kaše, solimo in kuhamo 10 do 15 minut, da kaša vsrka tekočino. Kozico odstavimo z ognja in pustimo kašo 15 minut stati, da se nekoliko ohladi. Primešamo ovseno smetano.
Palačinke spečemo v ponvi na sončničnem olju. Premažemo jih z nadevom iz prosene kaše, potresemo z borovnicami in zavijemo.
Bučna juha
Sestavine:
- 0,8–1 kg bučnega mesa (hokaido buča)
- 150 g korenja
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- košček svežega ingverja
- 1 l vode
- 1 žlička karija
- ščepec muškatnega oreščka
- sol
- sok ene pomaranče ali dveh mandarin
- olivno olje
Priprava:
Bučo in korenje narežemo na koščke. Čebulo, česen in ingver olupimo in sesekljamo.
Čebulo pražimo na olivnem olju, da postekleni. Dodamo česen in ingver ter narezano muškatno bučo in korenje ter pražimo, da se buča razpusti. Prilijemo vodo, zavremo in kuhamo 20 minut. Začinimo s karijem, muškatnim oreškom in solimo. Juho pretlačimo s paličnim mešalnikom. Dodamo sok pomaranče ali mandarin, ponovno zavremo in odstavimo.
Juho po želji prelijemo z bučnim oljem ali potresemo z bučnimi semeni.
Domači veganski ričet
Sestavine:
- 200 g ješprenja
- 150 g fižola (češnjevec ali ledvičasti)
- 150 g tempeha
- 2 večja korenja
- 200–250 g rumene kolerabe
- košček gomoljne zelene
- 1 peteršiljeva korenina
- peteršilj
- lovorov list
- 1 srednje velika čebula
- česen
- 1 žlica jušne začimbe v prahu
- majaron
- sol
Priprava:
Fižol in ješprenj vsakega v svojem loncu čez noč namočimo v večji količini vode. Naslednji dan fižolovo vodo odlijemo, prilijemo svežo vodo in kuhamo 45 minut.
Ješprenj odcedimo, dodamo večjo količino sveže vode in ga skupaj z narezanim korenjem, kolerabo, peteršiljem, zeleno, peteršiljevo korenino in lovorovim listom kuhamo 1 uro na majhnem ognju. Dodamo kuhan fižol in toliko fižolovke, da je juha primerno gosta.
Tempeh narežemo na kocke in ga popečemo na olivnem olju do zlato rjave barve. Primešamo ga kuhanemu ješprenju in zelenjavi. V isti ponvi, kjer smo popekli tempeh, prepražimo sesekljano čebulo in česen in dodamo kuhanemu ješprenju.
Začinimo z jušno začimbo in majaronom, kuhamo še 15 minut in ričet je pripravljen. Po potrebi solimo in dodajamo fižolovko do želene gostote.
Postrežemo ga z domačim kruhom.
Recepti so vzeti iz knjige Stezice do zdravja avtorice Tee Prezelj. Za več informacij si lahko ogledate njeno spletno stran http://www.teaprezelj.com/.
Pripravil Urban Urbanc
Preberite še ostale članke iz 1. tedna Sensinega programa Čiščenje telesa in duha: