Afirmacije - vera in zaupanje v pozitiven razplet

15. 5. 2015
Deli
Afirmacije - vera in zaupanje v pozitiven razplet (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Ideal ali karkoli drugega, k čemur stremimo ter upamo, da postanemo ali dobimo, se ne bo manifestiral sam po sebi, niti ga ne bomo realizirali mi, vse dokler si ne bomo predstavljali, ter kar je najpomembneje, v srcu občutili, da to, po čemer hrepenimo, že imamo in živimo.

Vse je odvisno od tega, kakšen odnos imamo do samega sebe in do življenja ter koliko smo do sebe iskreni. In to, česar ne moremo z občutki potrditi kot resnični del sebe, se ne bo nikoli realiziralo.

Afirmacije so lahko zelo močno orodje naše duše, vendar če samo sedimo doma na kavču ter si predstavljamo, da se naše izgovorjene besede uresničujejo same po sebi, ne da bi mi karkoli v tej smeri naredili, živimo v iluziji in življenje prepuščamo neki višji sili, ki bo namesto nas storila tisto, česar sami ne zmoremo.

Afirmacije sicer pomagajo ohranjati dober občutek in vzdržujejo pozitivno naravnanost, vendar pa delujejo le takrat, ko jih uporabljamo kot neke vrste opomnik za prepričanje ali idejo, ki jo imamo v sebi že pred tem.

Svojega stališča zgolj s tem ne bomo mogli spremeniti, saj imamo v sebi podzavestne vzorce, ki delujejo kot neke vrste filter, in oni odločajo, kaj bo šlo skozi ter kaj ne. Lahko pa si z njimi pomagamo utrditi nekaj, kar v nas že je oziroma v kar brezpogojno verjamemo.

Resnica je vedno tam, kjer je vera. To, kar verjamemo, je naša resničnost.

Če afirmacija ne podpira našega trenutnega prepričanja, bo verjetno treba najprej spremeniti tega. To pa lahko dosežemo le skozi iskanje novih dejstev, skozi potrditve ideje v praksi, skozi pričevanja ljudi, ki podpirajo novo prepričanje in podobno.

Zdaj pa – ali si upate živeti življenje z občutkom, da vse, kar si želite postati in imeti, že imate?

Prepustite se svojemu idealu, kot se zaljubljenca prepustita ljubezni, saj je samo popolna predaja ali prepustitev način, da se združite s tem idealom. Samo predstavljajte si, da že izkušate vse to, kar si želite. In ta občutek, ko je vaša želja že manifestirana, si predstavljajte toliko časa, dokler niste z njim prepojeni popolnoma in dokler ta občutek, ta ideja ne izrine vseh preostalih idej ven iz vaše zavesti.

Če si sebe ne boste predstavljali takšnih, kot si želite biti, potem boste ostali enaki kot zdaj. Če ne boste verjeli, da ste že to, kar si želite postati in tako živeli, potem boste vedno ostali to, kar ste zdaj ...

Vizualizacija

Verjetno ste že veliko slišali, kaj vse vpliva na naša življenja. Vemo, da je bila najprej misel, nato beseda in potem dejanje. Vendar se dostikrat premalo zavedamo, kaj to pomeni. Zelo malo ljudem namreč uspe nadzirati svoje misli in besede, le pri dejanjih smo malce bolj previdni – če že smo.

Pri vizualizaciji je najpomembnejša misel. Iz misli izhaja vse. Zato jih poskušajmo čim bolj nadzorovati in jih ohranjati zdrave in pozitivne. Misel povzroči vse, manifestira pa se z besedo. Zato se poslušajmo ter bodimo zavestni, ko se pogovarjamo, četudi sami s sabo.

Govorimo v sedanjiku in ne uporabljajmo besed, kot so: bom, moram, ne znam, trudim se, nočem ... ampak raje uporabimo besede kot so: lahko, znam, ustvarjam, verjamem, zaupam, vem, sem ...

Mi ter svet okoli nas je sestavljen iz elektro-magnetnega polja in prav vse oddaja vibracijo. Misli, besede, sploh pa naši občutki so prav tako vibracija. Če občutimo navdušenje, ljubezen, radost, hvaležnost, strast, veselje bo naša visoka vibracija privabila takšne ljudi, okoliščine ter dogodke. Če pa občutimo strah, dvom, jezo, žalost, razočaranje, zavist, krivdo pa bo naša nizka vibracija privabila ravno nasprotno.

Vibracijo lahko spremenimo kadarkoli, le spremeniti moramo naše počutje.

In hkrati se bo vse okoli nas spremenilo.

Večerna ali jutranja vizualizacija – kreiranje nove realnosti

Zvečer, preden zaspite, ali zjutraj, preden vstanete iz postelje, v mislih začnite delati svoj dan in začutite občutke, ki se porajajo, ko delate vse tisto, kar si želite in vam je všeč. Predstavljajte si, kako vstanete dobre volje in ste hvaležni samo zato, ker ste živi. Hvaležni, da lahko popijete kozarec čiste vode ali čaja, kako se odpravite k telovadbi ter da imate sposobno ter zdravo telo, ki vam omogoča vse to.

Predstavljajte si, kako zjutraj pojeste zajtrk, nasmejani in hvaležni, da imate v življenju to obilje ter blaginjo. Predstavljajte si situacijo, v kateri se znajdete (sestanek, izpit, projekt, dopust, zdravje ...) in si do podrobnosti zamislite vse v zvezi s tem. Kako npr. sestankujete z ljudmi, kako ste vsi nasmejani in kako se vse dobro izide. Predstavljajte si, kako si podate roke, kako ste nasmejani, ko doma poveste novico (umirjeno in ne evforično), kako ste zadovoljni ...

Zamislite si vse, tako kot si želite, da se odvije, in pri tem začutite občutke, ki vas spreletijo. Začutite prostor, v katerem ste, začutite situacijo, v kateri ste. Predstavljajte si, do najmanjših podrobnosti, prav vse: ljudi, ki vas obdajajo, začutite vonje, barve, toploto, veter v laseh, sonce na vašem telesu, nasmejane obraze ...

Popolnoma se poskušajte vživeti v tisto, kar želite izkusiti. Potopite se v svoje občutke in postanite eno s svojim telesom. Uporabite svojo domišljijo, saj je to najmočnejše 'orožje' človeka med vsemi bitji v naravi. In vztrajajte v tem stanju. Ni dovolj, da to začutite enkrat, mogoče dvakrat. Vztrajajte v tej ideji, vztrajajte v tem stanju. Ničesar ne pričakujte, vendar samo verjemite, da se vse odvija v vaše najvišje dobro.

Kar mislimo, to ustvarjamo. Kar čutimo, to privlačimo. Kar si predstavljamo, to postanemo.

Po končanem vizualiziranju stopite v nov dan. Novi, sveži, prerojeni. Četudi tisti trenutek ni vse tako, kot si želite, ne obupajte in verjemite, da se vse odvija v najvišje dobro ter da vas je stvarstvo slišalo in da pospešeno dela na vaših željah.

Poskušajte ostati v tem občutku, kar se da dolgo. Vizualizacijo lahko ponovite kadarkoli čez dan, vendar naj to ne bo mehansko opravilo, vendar vedno zraven vključite svoje občutke.

Tako vizualizacijo kot afirmacije lahko vključite v jutranji obred telovadbe in jogijskih asan.

Poskušajte opraviti vse vaje preteklih dveh tednov in ta teden dodajte novo. Tako boste jutranji ritual spet podaljšali za novih pet minut. Verjemite mi, izplačalo se vam bo.

Gibalno prakso v videu je pripravila in izvaja Barbara Balažič www.barbarabalazic.si. Njeni individualni in skupinski programi vodijo ženske do telesa, ki jih podpre na vsakem življenjskem koraku. Jogo z njo pa lahko vadite vsi v Joga studiu Sadhana.

Priporočena literatura:

  • L. Hay: Življenje je tvoje
  • A. de Mello: Zavedanje
  • U. Urbanc: Bitje Luči
  • P. Coelho: Zahir
  • E. Tolle: Nova zemlja

Pripravil Urban Urbanc

Preberite še ostale članke iz 1. in 2. tedna Sensinega programa Čiščenje telesa in duha.

Novo na Metroplay: Smrt, žalovanje in posmrtno življenje | Katarina Nagode