Kako nam lahko pomagajo prve cvetlice pomladi

Sneg se je po večini v dolini že stopil in na travnikih lahko že najdemo prve cvetlice. Inteligenca življenja nam preko rastlin pošilja, kar v danem trenutku potrebujemo za zdravje in srečo. Cvetovi, ki so pregnali zimo, nam pomagajo, da se uskladimo s pomladnim časom in spopademo s tegobami, ki nam jih ta prinaša - utrujenostjo, prehladi, čistijo zimsko navlako in nas pomirjajo. 

Kako nam lahko pomagajo prve cvetlice pomladi (foto: profimedia) profimedia
11. 3. 2020

Kaj že lahko nabiramo?

Pljučnik

Pljučnik

Travnike in gozdove krasi rožica, katere ime nam že pove, da blagodejno vpliva na pljuča. Nabiramo zgornje dele rastline, torej rožnato-vijolično-modre cvetove in zgornje dele listov. Čaj iz posušenih cvetov si lahko pripravimo pri gripi, bronhitisu, kašlju, vnetem grlu in hripavosti, pa tudi pri hemoroidih. Z mladimi listi pa si lahko popestrimo spomladansko solato.

Trobentica

Trobentica

Le kdo ne pozna piskajočih rumenih cvetov, a malo kdo ve, da nam lahko čaj iz prevretih cvetov pomaga pri čiščenju telesa. Blaži kašelj, glavobole in migrene, pomaga pa tudi pri nespečnosti in živčnosti. Prav tako pospešuje odvajanje vode. Trobentice lahko odlično popestrijo solate ali druge jedi.

Vijolica

Vijolica

Ta vijolična ali modra drobna rožica nas bo pomirila v stresnih dnevih. Njene cvetove in liste na hitro posušimo in pripravimo kot poparek. Prav tako ugodno vpliva na dihala, pomaga pri vnetem grlu, čisti kri, pomaga tudi pri krčnih žilah in astmi.

Lapuh

Lapuh

Sončno rumeni cvetovi ugodno vplivajo na pljuča in so primerni pri prehladih, pomagajo pri izkašljevanju in hripavosti, astmi, prebavnih krčih, čistijo kri in delujejo kot diuretik. Nabiramo tako cvetove kot liste. Ni primeren za prekomerno in daljše jemanje ter za nosečnice in doječe matere.

Vse čaje pripravimo tako, da cvetove pustimo stati pokrite v prevreti vodi 5-10 minut in nato precedimo.

Na dan za cvet tudi sadimo okrasne rože, dišavnice in rastline, katerih cvetove uporabljamo za čaje ali začimbe.