Čiščenje telesa in duha Promocijsko sporočilo

Kako si lahko pomagamo pri odvajanju vode iz telesa?

5. 3. 2016
Deli

Zastajanje vode v telesu je pogosta težava, ki lahko nastane kot posledica nepravilne prehrane, hormonskih sprememb ali pretežno sedečega dela.

Zastajanje odvečne vode občutimo še posebej na rokah, nogah in gležnjih, pa tudi na obrazu in trebuhu. Poleg estetskega vidika zastajanje vode vpliva tudi na naše vsakdanje počutje in zdravje, zato je pomembno, da za to pravočasno poskrbimo.

Hrana bogata s kalijem, vadba in hidracija

Hrana bogata z natrijem povzroča zatekanje okončin, saj veže nase vodo, zato je dobro, da se izogibamo pretirano slani hrani in predelanim živilom, polnih konzervansov.

V naš jedilnik raje vnesimo živila bogata s kalijem, ki na naraven način spodbujajo odvajanje vode iz telesa. To so lahko jagode, marelice, paradižnik, banane, papaja in stročnice.

Pri odvajanju vode iz telesa pomaga tudi redna vadba. Vsak dan si privoščimo lahek tek ali vsaj sprehod, da pospešimo pretok krvi in limfe po telesu. Vsak dan poskrbimo, da popijemo dovolj tekočine, vsaj 2 litra na dan, saj bomo prav z dovoljšnjo mero hidracije spravili iz telesa odvečno vodo.

Zdravilna moč zelišč in rastlin

Eno izmed najbolj učinkovitih rastlin, ki so ga že v ljudski medicini uporabljali za odvajanje vode iz telesa, je bodeča lobodika. Njene korenine in plodovi podpirajo delovanje krvnega obtoka in spodbujajo normalno kroženje krvi v predelu nog.

Ker proces zastajanja vode močno obremenjuje tudi delovanje jeter, moramo poleg odvajanje vode poskrbeti tudi za obnovo jeter. Pri tem nam lahko pomaga ortosifon, ki pomaga tudi pri stabilizaciji krvnega sladkorja in spodbuja optimalno delovanje jeter.

Tudi artičoka igra pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja jeter, saj na naraven način spodbuja njihovo čiščenje in tako pripomore k celotnemu razstrupljanju telesa. Sredozemska rastlina, ki je bila priljubljena že med Grki in Rimljani, pa se uporablja tudi za urejanje prebave in spodbujanje njenega normalnega delovanja.