Čiščenje telesa in duha Promocijsko sporočilo

Kako živeti bolje s psoriazo (luskavico)?

29. 4. 2016
Deli
Kako živeti bolje s psoriazo (luskavico)?

Velik napredek na področju razumevanja mehanizma nastanka psoriaze in poteka bolezni je privedel do razvoja učinkovitih načinov zdravljenja.

Psoriaza je sistemska, vnetna bolezen, ki predstavlja veliko psihično in fizično breme, saj so hujše oblike povezane z večjim tveganjem za razvoj drugih bolezenskih stanj, predvsem bolezni srca in ožilja. Velik napredek na področju razumevanja mehanizma nastanka in poteka bolezni je v zadnjih letih privedel do razvoja učinkovitih načinov zdravljenja. Ob zdravljenju je zelo pomembno, da s postopnim uvajanjem zdravih življenjskih navad izboljšate svoje splošno zdravje. Vaš načrt naj vključuje zdravo prehrano, redno telesno aktivnost, prenehanje uživanja alkohola in prenehanje kajenja. Preberite nekaj nasvetov za lažje obvladovanje psoriaze.

Zdrava prehrana

Uživajte raznoliko in uravnoteženo prehrano in bodite pozorni na pravilno količino posameznih skupin živil (ogljikovi hidrati, beljakovine, sadje in zelenjava, mlečni izdelki). Uživajte pet obrokov na dan. Poskusite pojesti čim manj predelane hrane in zmanjšajte količino zaužitih nasičenih maščob, soli sladkorja. Hrane ne dosolite. Pomembno je, da pijete dovolj tekočine, predvsem vodo ali čaje. Izogibajte se pijačam, ki vsebujejo veliko dodanih sladkorjev.

Telesna vadba

Dokazano je, da telesna vadba pomaga lajšati stres in depresijo, ki sta pogosto povezana s poslabšanjem psoriaze. Preden začnete z vadbo, se posvetujte z zdravnikom, ki vam bo predlagal najprimernejšo obliko glede na vašo starost in splošno zdravstveno stanje. Če je mogoče v svojo rutino vedno vključite aerobno vadbo, ki ugodno deluje na srce in ožilje (npr. neprekinjena vadba, ki traja 20 minut, po kateri ste rahlo zasopli – kolesarjenje, tek, plavanje, aerobika). Tudi vaje za moč so lahko koristne, saj okrepijo mišice in povečajo telesno vzdržljivost (npr. pilates, lahke uteži in vzdržljivostne vaje). Pomembno pa je tudi, da izberete vadbo, ki vas veseli in ustreza vašemu življenjskemu slogu.

Nega kože in nohtov

Sami lahko zmanjšate tveganje za izbruhe psoriaze, ki so posledica izsušenosti kože in nekaterih zunanjih dražljajev. Umivajte se nežno, s posebnimi blažilnimi negovalnimi izdelki. Po umivanju kožo nežno osušite, ne drgnite je in ji vrnite vlago. Med opravljanjem gospodinjskih in drugih opravil, ki vključujejo stik z dražečimi snovmi, roke zaščitite z rokavicami. Pri negi upoštevajte sezonske posebnosti, saj se bolezensko spremenjena koža lahko na vsak letni čas lahko odzove drugače.

Čustvena podpora skupnosti

Poleg primernega zdravljenja vam pri sprejemanju bolezni in premagovanju morebitne stiske lahko pomaga pogovor s tistimi, ki preživljajo podobno kot vi, razumejo vaše skrbi in vam lahko nudijo koristne nasvete. Poskusite obdržati redne stike s prijatelji in družino ter ne opuščajte aktivnosti, ki jih imate radi, saj prispevajo k boljšemu razpoloženju.

Če vas zanima več o psoriazi, obiščite spletno mesto www.psoriaza360.si, kjer boste dobili številne uporabne informacije o bolezni in njenem zdravljenju, pripomočke in vodnike z nasveti, ki vam bodo lahko v pomoč pri nadzorovanju bolezni in pogovoru z zdravnikom.

Viri:

  • www.psoriaza360.si, Datum vpogleda 15.1.2016
  • Colombo et al. Therapeutics and Clinical Risk Management 2008; 4 (2): 559–568