Dnevni rituali, ki vam bodo pomagali pri čiščenju telesa in duha

14. 1. 2016
Deli
Dnevni rituali, ki vam bodo pomagali pri čiščenju telesa in duha (foto: Shutterstock)
Shutterstock

S čiščenjem telesa in duha pomagamo organizmu ohranjati ravnovesje. V času, v katerem živimo danes, skoraj ni več stvari, ki bi bila čista, saj tako rekoč na vsakem koraku zaužijemo toksine, ki pridejo v telo – tudi če se še tako pazimo in se jim izogibamo.

Naš življenjski slog ter vsakodnevne razvade (in navade) nas ves čas po malem zastrupljajo, zato si jih dovolimo pogledati od blizu in jih (če nam niso všeč) spremenimo.

Zastrupljenost telesa in misli

Pomembni dejavniki, ki ponazorijo umetnost zastrupljanja:

  • zastrupitve: strupi v vodi, okolju, hrani, v toksičnih odnosih in situacijah
  • pomanjkanje ustreznih hranljivih snovi oziroma vitaminska podhranjenost ter neuravnotežena prehrana in nesposobnost telesa, da absorbira hranila v organe in celice
  • pretežno sedeči življenjski slog ter premalo gibanja na svežem zraku
  • pesimistično razmišljanje – negativne misli povzročajo negativna čustva.

Dnevni rituali za ohranjanje ravnovesja

Pomen pitja vode

Vsak dan naj se začne s pitjem mlačne vode z limoninim sokom, saj med spanjem ter z jutranjim obiskom kopalnice izgubimo skoraj liter vode. Ta je eden izmed najpomembnejših elementov, ki sestavljajo naše telo. Njeno pomanjkanje ima na naš organizem lahko zelo negativen vpliv. Celice se izsušijo in slabše delujejo, prav tako se tudi slabše obnavljajo. Posebno nevarnost za pomanjkanje vode v telesu pomeni telesna dejavnost.

Prav tako nam voda pomaga odplakniti strupe, ki se iz telesa izločajo, tako da moramo biti še posebej pozorni na njen zadosten vnos.

Vsak dan poskušajte popiti najmanj dva litra vode oziroma več, če ste fizično aktivni ali če pijete kavo.

Limonin sok v mlačni vodi

Topla voda spodbudi prebavni trakt in peristaltiko. Krčenje in raztezanje mišic v prebavnem traktu spodbudi premikanje hrane po prebavilih. Topla voda v kombinaciji z limono pomaga iz prebavnega trakta odplakniti neželene snovi in strupe ter spodbudi jetra, da proizvedejo sokove, ki so nujni za prebavo. Limona je diuretik in tako pomaga pri čiščenju telesa ter ohranja zdrav urinarni sistem. Čeprav so limone kislega okusa, telesu vračajo bazičnost, ki je za njegovo ravnovesje in zdravje zelo pomembna.

Limonin sok telo alkalizira, saj v stiku z želodčno kislino reagira bazično, kar pa ne ustreza zajedavcem in parazitom v notranjosti prebavil, saj se lahko razmnožujejo samo v kislem okolju.

Voda z limono

Jutranja telovadba

Če že zjutraj čutite nekakšno zategnjenost ali morda bolečine v telesu, je jutranja telovadba odličen način, da začnete nov dan. Ko to postane vaša dnevna rutina, boste zelo kmalu opazili pozitivne učinke, ki jih ima jutranje razgibavanje na vaše telo in vaše počutje. Jutranja telovadba namreč sprošča endorfine – hormone sreče, ki pozitivno vplivajo na naše mentalno zdravje ter izboljšujejo razpoloženje, pa tudi na fizično zdravje vsake celice. Ne glede na to, kakšne vaje boste izbrali, vas bodo prebudile, hkrati pa izboljšale vaše razpoloženje, saj boste zadovoljni, da ste že zjutraj storili nekaj zase.

Jutranja fizična aktivnost ima poleg blagodejnega učinka na telo tudi pozitiven učinek na možgane. Razgibavanje občutno poveča ostrino uma in hitrost sklepanja. Vsekakor dobra priprava na vse preizkušnje, ki vas čakajo čez dan.

Vaje v videu izvaja Barbara Balažič www.barbarabalazic.si. Njene ure joge so namenjene vsem, tako moškim kot ženskam. Jogo z njo lahko vadite v Joga studiu Sadhana.

Po jutranjih vajah se umirite. Ulezite se na hrbet ali pa stojte na mestu (kakor vam je ljubše), zaprite oči ter se zahvalite za vse, kar ste, in za vse, kar v življenju imate. Zahvale naj bodo iskrene ter iz srca. Poskušajte začutiti, kako zadovoljni ste, čeprav morda nimate prav vsega, kar si v življenju želite, čeprav morda zunaj dežuje, čeprav morate na delo, ki vas ne osrečuje ...

Poskušajte biti hvaležni za ta trenutek – zdaj!

Zahvale = hvaležnost

Vsako jutro in vsak večer se zahvalite – občutite hvaležnost za svoje zdravje, za ljubezen, obilje in blaginjo, za družino, dom, otroke, prijatelje, službo, stvari, v katerih uživate ... Za vse obilje in blaginjo, ki je okoli vas. Vsak dan poskušajte vključiti še več hvaležnosti, ki naj prihaja od srca.

Če je zahvala edina 'molitev' v vašemu življenju, ste zase naredili zelo veliko ...

Pomen zajtrka

Po jutranji telovadbi je telo že popolnoma prebujeno ter pripravljeno na skoraj najpomembnejši obrok v dnevu – zajtrk. Zajtrk naj bo po vašem okusu. Vsak po svoji želji – glavno je, da telesu priskrbite zaloge, ki jih potrebuje za uspešen začetek dneva.

Čez noč se namreč telo obnavlja. Pri tem porablja hrano, ki smo jo zaužili podnevi, deloma pa črpa tudi iz zalog v telesu. Zato moramo zjutraj telesu dati nekaj energije, sicer se naše zaloge še naprej praznijo in imamo manj energije za delo. Naši možgani delujejo na glukozo, te pa nimamo v krvi, če zjutraj nismo ničesar jedli, zato dan začnemo v minusu. Takrat telo začne v presnovnem procesu energijo v obliki glukoze pridobivati iz zalog. Zaloge pa sestavlja predvsem glikogen v jetrih in beljakovine v mišicah.

Zeleni smuti

Odsotnost čez dan

Kadar greste od doma za ves dan in niste prepričani, kje in ali boste sploh imeli kosilo, si poskušajte dan prej pripraviti malico.

Naloga malice je ohranjati količino sladkorjev v krvi na ustreznem nivoju. S tem preprečimo, da bi nas napadla volčja lakota in bi zato pri glavnih obrokih pojedli preveč (ali pa bi zaradi pomanjkanja časa čez dan pojedli premalo). Z malico lažje premostimo čas med glavnimi obroki, hkrati pa metabolizem vzdržujemo na visoki ravni. Preden se odpravimo od doma, pa čeprav je to takoj po zajtrku, je nujno razmišljati tudi že o malici, si jo pripraviti ter odnesti s seboj.

Primeri malice:

  • oreščki, suho sadje
  • sezonsko sadje, voda ali naravni 100-odstotni sadni sok
  • prava kakavova čokolada – vsaj 75 % kakava + mandljev napitek
  • proteinske ploščice
  • polnovredni krekerji s semeni, razni namazi 
  • prosena kaša s figami in slivami...

Kosilo ali večerja

Za kosilo ali večerjo si vzemite čas ter poskušajte uživati že v sami pripravi. Naj bo sestavljeno po vašem okusu in tako, da boste hrano pojedli z veseljem ter počasi. Poskušajte, da med tem ne berete in ne gledate televizije. Resnično se posvetite hrani, zaznajte vonje ter okuse ter bodite popolnoma zavestni pri vsakem grižljaju. Tudi če imate pozneje še veliko opravkov ali pa ste resnično lačni, ne hitite – uživajte.

Večerna sprostitev in čas za vas, vašega partnerja ali vašo družino

Zavedamo se, da imamo vsi različne delavnike in dneve preživljamo popolnoma drugače ter da domov hodimo ob najrazličnejših urah. Nekateri popolnoma izmučeni od celodnevnih aktivnosti samo čakajo, da se uležejo na kavč in pogledajo televizijo, drugi so že pripravljeni, da se poženejo na popoldansko ali večerno rekreacijo, spet tretji so prinesli delo domov, četrti gredo s prijatelji na klepet ob pijači ...

Vseeno pa obstaja še en način preživljanja popoldanskih ali večernih uric, na katerega radi pozabimo – ob družbi partnerja ali otrok ter v družbi s samim sabo.

Če ste v razmerju ali če imate družino, poskušajte po celodnevnem 'norenju' nekaj svojega časa posvetiti partnerju in otrokom, saj s tem čas in lepe trenutke posvetite tudi sebi. Pozanimajte se, kako so oni preživeli dan, ugasnite televizijo ter se pogovarjajte.

Kadar pa ste sami in zaradi osamljenosti poskušate 'zbežati' od sebe in svojih misli, si morda privoščite sproščujočo kopel, poslušajte svojo najljubšo glasbo ali berite knjigo, ki vas že toliko časa 'gleda' s police.

Vsekakor pa je večerni čas, ko se vse nekako umiri, primeren tudi za vpogled vase. Mogoče za tehniko sproščanja, ki jo bomo podrobneje opisali naslednji teden, ali pa za urejanje svojih misli.

Poskušajte se potopiti sami vase ter ugotoviti, ali ste sami s sabo zadovoljni ter ali se imate radi. Se spoštujete, cenite in ste do sebe in svojega telesa nežni? Si mogoče v življenju želite spremembe, pa ne veste, kako se zadeve lotiti? Vas je spremembe morda strah in se bojite, da boste izgubili tisto, kar vas navidezno izpolnjuje?

Bodite iskreni do sebe in poskušajte svoje življenje pogledati od zunaj.

Opazujte se, ne bodite kritični do sebe in se ne sodite ter se sprejmite takšne, kot ta trenutek ste.

Če ste s tem, kar vidite, zadovoljni, potem le nadaljujte svoje življenje tako.

Če s tem, kar vidite, niste zadovoljni ter ste večino časa nesrečni, potem bodite iskreni do sebe in si zaželite spremembe. In vztrajate na tej poti.

Vztrajajte mesec dni. Poskušajte slediti programu, ki vam bo pomagal ponovno vzpostaviti ravnovesje med telesom in duhom. Poskušajte slediti sebi in samo sebi. Ne ozirajte se na druge ljudi in ne dovolite, da vas speljejo s poti, na katero ste stopili. Opazujte svoje misli, pazite na izgovorjene besede ter poskušajte biti zavestni v svojih dejanjih.

Po mesecu dni vztrajanja boste druga oseba. Postali boste bolj samozavestni, ponosni boste nase, kar pa je najpomembnejše, imeli se boste bolj radi, ker ste vztrajali pri tistem, za kar ste se odločili – in odločili ste se zase.

Priporočena literatura
Paolo Coehlo: Ob reki Piedri sem sedela in jokala
Eckart Tolle: Zdaj

Pripravil Urban Urbanc

Preberite še ostale članke iz 1. tedna Sensinega programa Čiščenje telesa in duha:

Preberite še ostale članke iz 1., 2. in 3. tedna Sensinega programa Čiščenje telesa in duha.

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu