Nova raziskava razkriva, da lahko kakavov napitek, bogat s flavanolom, pomaga zaščititi žilni sistem telesa pred učinki stresa, tudi po zaužitju hrane z visoko vsebnostjo maščob.
Hrana, po kateri pogosto posegamo v stresnih obdobjih, lahko pomembno vpliva na zdravje srca in ožilja.
Predhodna študija Univerze v Birminghamu je najprej pokazala, da lahko hrana z visoko vsebnostjo maščob poslabša delovanje ožilja in zmanjša dovod kisika v možgane, najnovejša pa, da lahko v takšnih trenutki pomagajo prav flavanoli (naravne spojine, ki jih je veliko v kakavu in zelenem čaju), ki ožilje ščitijo prav pred toksičnimi učinki stresa in slabe prehrane.
Dr. Catarina Rendeiro, docentka za prehranske vede na Univerzi v Birminghamu in vodilna avtorica je dejala: "Vemo, da ljudje, ko so pod stresom, posegajo po hrani z visoko vsebnostjo maščob. Pred tem smo že dokazali, da lahko mastna hrana poslabša okrevanje krvnih žil po stresu. V tej novi študiji pa smo želeli ugotoviti, ali bi dodajanje hrane z visoko vsebnostjo flavanola k mastnemu obroku ublažilo negativen vpliv stresa na telo."
"Flavanoli so vrsta spojine, ki jo najdemo v različnem sadju, zelenjavi, čaju in oreščkih, vključno z jagodičevjem in nepredelanim kakavom. Znano je, da imajo flavanoli koristi za zdravje, zlasti za uravnavanje krvnega tlaka in zaščito zdravja srca in ožilja," pa je še pojasnila Rosalind Baynham, soavtorica študije.
Koristi flavanolov za zdravje
Da bi preverili svoje hipoteze, so raziskovalci k sodelovanju povabili skupino mladih zdravih odraslih in jih razdelili v skupine.
Vsem so za zajtrk ponudili dva maslena rogljička z 10 g slanega masla in 1,5 rezine sira cheddar, skupine pa so se razlikovale, ali so udeleženci imeli na razpolago 250 ml polnomastnega mleka ali kakavov napitek z visoko ali nizko vsebnostjo flavanola.
Kakavove napitke so pripravili tako, da so 12 g kakava v prahu raztopili v 250 ml polnomastnega mleka.
Prašek z nizko vsebnostjo flavanola je bil alkaliziran kakav v prahu, ki je bil predelan za zmanjšanje skupnih flavanolov na 5,6 mg na porcijo. Kakav v prahu z visoko vsebnostjo flavanolov pa je bil nealkaliziran prah, ki je zagotavljal 695,0 mg skupnih flavanolov na porcijo.
Alkalizacija je postopek, ki se običajno uporablja pri izdelavi čokolade za izboljšanje okusa, vendar na žalost zmanjša količino flavanolov.
Stresna matematika
Po obroku so udeležence vseh skupin testirali tako, da so jih izpostavili 8-minutnim stresnim testom, čemur je sledil 8-minutni oddih.
"Udeležence smo prosili, naj opravijo test mentalne matematike, pri čemer smo povečali časovni pritisk in jih opozorjali, ko so odgovarjali napačno. Medtem smo pri udeležencih izmerili pretok krvi v podlakti, kardiovaskularno aktivnost, žilno funkcijo z dilatacijo in oksigenacijo tkiva prefrontalnega korteksa. Izkazalo se je, da je stresna naloga, ki so ji bili podvrženi, povzročila občutno zvišanje srčnega utripa in krvnega tlaka, kar je podobno učinkom, ki jih ima na telo vsakdanji stres."
Izkazalo se je, da uživanje mastne hrane s pijačo z nizko vsebnostjo flavanola ob duševnem stresu zmanjšalo vaskularno funkcijo, učinek pa je trajal do 90 minut po koncu stresnega dogodka.
Povsem drugače je bilo, ko so udeleženci uživali kakavov napitek z visoko vsebnostjo flavanolov, saj je ta preprečil upad vaskularne funkcije po stresu in zaužitih maščobah.
Raziskovalci priporočajo
V trgovini poiščite minimalno predelan kakav v prahu in če kakav ni vaša najljubša pijača, so enako dobre možnosti tudi zeleni čaj, črni čaj in jagodičevje.
Nedavno objavljene smernice za vnos flavanola priporočajo med 400 in 600 mg/dan, kar lahko dosežete že z dvema skodelicama črnega ali zelenega čaja ali kombinacijo jagodičevja, jabolk in visokokakovostnega kakava.
Povzeto po SciTechDaily.
Preberite si tudi:
- Kardiologi priporočajo, da jutranji KAVI dodate eno sestavino
- Soočanje s stresom: mogoče je imeti več nadzora, kot si mislite