Čudežne moči kristalov

Kristali so živi, saj v sebi nosijo inteligenco narave – dihajo, vibrirajo uglašeni z makrokozmosom, ne glede na to, ali jih imamo doma v predalu ali zunaj na polici.

3. 9. 2015

Danes spet obujamo starodavno vedenje naših prednamcev, ki se je skozi čas izgubilo, a v podzavesti še vedno tlijo odtisi neizbrisljivega znanja. "Gre za ponovno odkrivanje naravnih danosti. Te niso le na biološki ravni, temveč tudi nadfizične, nad otipljivimi ali vidnimi ravnmi. Danes ponovno, hkrati pa tudi povsem na novo in z večjo ozaveščenostjo, odkrivamo subtilne moči kristalov," razloži Nataša Zorc, ki se s kristali ukvarja že več kot 20 let, vodi številne delavnice in predavanja.

"Ko je bil človek še povezan z naravo, ni cenil le lepote kristalov, temveč je vedel, da je neke vrste organizirano energijsko bitje, s katerim se lahko povezuje. Vrači pri Indijancih so imeli v zapestju pod kožo kamene strele z namenom ohranjanja znanja, ki so ga s kristalom prenašali na naslednike."

Kristale so naši predniki uporabljali za zdravljenje, zaščito in širjenje zavesti. Stari Egipčani naj bi med drugim kristale dajali mumijam za lažji prehod duše v onostranstvo. Ko pa je naravno zavedanje zamenjal racionalen, a zamejen um, smo se ustavili pri meritvah, barvah, preučevanju geoloških in mineraloških lastnosti. Zdaj pa prihaja čas, da tako intuitivnost starih ljudstev kot racionalnost znanosti nadgradimo z globljim in prebujenim razumevanjem. Trenutni čas naglih sprememb prinaša drugačno videnje in razumevanje življenja, nas in naša čutila pa odmika od zgolj fizičnega zaznavanja.

Nataša poudarja vrednost raziskovanja skritih moči kraljestva kristalov. "Kot po navadi naše izkušnje prehitevajo znanost. Odkrivamo, da so kristali neusahljivi vrelci energij. Ko bo znanost sposobna pretvoriti njihovo (t. i. etrsko) energijo v mehansko, bodo marsikateri problemi rešeni, saj ne bo več treba razkopati zemlje, da bi prišli do premoga ali plina.

Etrska energija (biopolje oz. bioenergija, prana, či, orgon, temna materija ...) preveva celotno stvarstvo v neomejenih količinah. Ko bomo odkrili neuničljivo in neizpraznljivo polje kristalov, se lahko spremeni marsikaj. V prihodnosti bo največ od teh odkritij imela tudi medicina." Kristali so kot perpetuum mobile, delujejo nenehno oz. vibrirajo v frekvenčnih valovih Zemlje in vesolja ter prevajajo življenjsko energijo. "Res pa je, da so izredno občutljivi in se zato lahko zapisi ohranjajo v njihovem polju, zato je pomembno njihovo čiščenje, aktiviranje in uglaševanje."

Uporaba kristalov

Uporaba, nošenje in čiščenje kristala je odvisna od namena, zakaj ga želimo uporabljati: za meditacijo ali vstop v višja stanja zavesti, za zaščito, zdravljenje, podporo in pomoč ... Vitalizirajo in krepijo naše biopolje, izboljšujejo počutje in pomagajo pri stresu. Lahko jih uglasimo za točno določen namen.

"Že izčiščen namen, za katerega želimo uporabiti kristal, deluje kot usmerjena informacija, s katero se začne poravnavati, uglaševati. Sam namen pogojuje tudi uporabo in nošenje. Če ga uporabljamo kot amulet ali talisman, ga imamo lahko ob sebi čez dan. Potrebno je redno čiščenje, saj so kristali v nenehni izmenjavi energij s svojo okolico, oddajajo in sprejemajo. Če ga uporabljamo za zdravljenje, je pomembno, da kristal čim dlje ohranja vibracijo, ki je za nas zdravilna. To pomeni, da ga uporabljamo kot zdravilo in ga ne nosimo ves čas s seboj. Kristal oddaja vibracijo, ki spreminja energijski zapis bolezni, zato ga uporabljamo bolj načrtno, ga imamo primerno shranjenega in pazimo, da se ga drugi ljudje ne dotikajo."

Vsak kristal ima svojo vibracijo in svoje značilnosti. "Jantar je dobro oprati takoj po vsaki uporabi, saj se nanj energija hitro 'prime'. Celestina ali ametista pa recimo ni treba prati po vsaki uporabi, morda enkrat tedensko. Povsem odvisno od uporabe. Če imamo kristal z namenom čiščenja prostora, ga lahko očistimo takrat, ko tudi sicer počistimo prostor."

Čiščenje, izbira in hranjenje kristalov

Kristal najlažje in najpogosteje čistimo tako, da ga za nekaj minut položimo pod tekočo vodo – pod pipo, prho ali pa v reko oz. potok. Tekoča voda, kot medij, ustvarja etrsko čistost. Obstajajo tudi druge fizične in energetske metode čiščenja, ki jih Nataša skupaj z udeleženci preizkuša na delavnicah. Odsvetuje pa polaganje kristalov na sonce, saj je sevanje UV-žarkov škodljivo, poškoduje etrsko polje in tudi fizično poškoduje kristal – roževec recimo izgubi barvo, nekateri pa lahko počijo. "Energijsko polje kristala je uglašeno s poljem Zemlje in tudi širše. Kristal diha, vibrira uglašeno z makrokozmosom že sam po sebi, ne glede na to, ali ga imamo doma v predalu ali zunaj na polici."

"Različne vrste kristalov lahko hranimo skupaj, saj med seboj normalno sobivajo in niso v trenju. Če pa želimo ustvariti posebno harmonijo, upoštevamo njihove lastnosti in moči. Kakor bi slikali, izbiramo barve oz. kristale, ki so med seboj skladni in jih razvrstimo po njihovi funkcionalnosti, da dosežemo večji učinek. Vsak kristal ima svojo moč in dobro jih je poznati, da ne ustvarjamo disharmonije. Disharmonija ali napetost nastaja takrat, ko ga želimo uporabljati za stvari, za katere nima ustreznih energijskih kvalitet. So kot zdravilne akupunkturne igle – če veš, kje uporabiti katero, lahko dosežeš boljši učinek."

Pri izbiri kristala je pomembna tudi oblika in barva. Oboje daje svojstven vibracijski ton. Naraven kristal ima svojo vibracijo, brušen drugačno. "Brušeni so lahko veliko bolj aurično plemeniti, če pri brušenju upoštevamo načela, s katerimi okrepimo njihovo energijo-lepoto-svetlobo. Dobro je biti zahteven pri izbiri kristalov in težiti k čim večji čistosti, prosojnosti (kakor npr. pri roževcu), popolnosti kristala, ki tako daje finejšo energijo."

Kristali, primerni za poletni čas in osvežitev:

Ahat – je globinsko sproščujoč kristal, ki zbistri napet um in prinese globok čustveni mir. Deluje proti vsem želodčnim težavam, tremi, strahovom, razbremenjuje in je antistresen.

Kalcedon – je pravi vrelec mladosti, ki dobro vpliva na živčni sistem, ohlaja, prebuja intuicijo, pa tudi popravlja vid.

Mlekovec – prevaja prodorno sončno energijo, ki nas navdaja z voljo ter nas osveži kakor slap.

Krizopras – prevaja energijo, ki je povezana z gozdovi in vsem, kar je zeleno v naravi.

Mesečev kamen – ženski/jin kristal, je negovalen, uporabljamo ga proti menstrualnim težavam, v nosečnosti ali za celjenje ran.

Akvamarin – poleg hlajenja deluje celovito in globinsko, pomirja, prebuja intuicijo, čut za harmonijo in skladnost, ponovno povezuje z Notranjim ali Višjim jazom, spodbuja umetniško ustvarjanje, komunikacijo, deluje pa tudi proti težavam z glavoboli in očmi.

Fluorit – za hlajenje in pomiritev po hudih čustvenih pretresih.

Ametist – spodbuja red in nas v primeru močne izčrpanosti postavi pokonci. Odličen je za ustvarjalnost, za oblikovalce ali za pisanje in splošno ustvarjanje reda. Zelo primeren je proti sevanju, zato ga lahko položimo ob televizijski sprejemnik ali računalnik. Popačeno in neuravnovešeno biopolje, kakršnega povzroča sevanje, nam povzroča izčrpanost in glavobole. Ametisti sicer ne ukinejo sevanja, temveč biopolje spravljajo v ravnovesje in ga ohranjajo nepopačenega. Potrebno je redno čiščenje kristalov, ki jih uporabljamo v ta namen – nekje enkrat tedensko.

Kamena strela – primerna je za stimulacijo v primeru velike izčrpanosti, prebuja voljo in koncentracijo. Splošno je najbolj uporabna, hkrati pa je lahko tudi zahtevna. Odlična je, če potrebujemo prebujanje, poživitev, aktivnost, če potrebujemo počitek, pa je morda premočna.

Eliksir iz kamene strele: zjutraj namesto kave lahko v vrč ali kozarec z vodo položimo očiščeno kameno strelo. Voda se nekje po 15 minutah prežame z energijo kristala, ki nas prebudi.

Roževec – roza barva pomaga pri očiščevanju psihe, sicer pa je ovnovski ognjeni kamen, ki močno vpliva na čustva. Primeren je za ljudi, ki so čustveno apatični, depresivni ali naveličani, daje odločnost, moč in odganja strah.

V kozmetične namene: roževec je čistilen in vpliva tudi na prekrvavitev kože, zato jo čisti (akne ipd). Pripravimo si lahko vodo z roževcem, s katero si spiramo obraz ali pa z njim gladimo kožo.

Nekaj dodatnih uporabnosti:

Za boljše spanje: sokolovo oko in lapis lazuli

Za telesno moč: obsidian, hematit, halkopirit – tudi za kri oz. slabokrvnost

Za ustvarjalnost: ametist, amazonit, aventurin, turkiz

Za komunikacijo: tigrovo oko, amazonit, labradorit

Za rože in uporabo v vrtu: magnetiziramo vodo, s katero zalivamo, ali pa kristal zakopljemo v zemljo ali damo v lonček. Najbolj primerni kristali: krizopras, kalcit, mlekovec, kamena strela (predvsem za rože, ki usihajo in potrebujejo življenje), ametist, ahat ali roževec.

Lastnosti in kvalitete navedenih kristalov so plod Natašinega in skupinskega večletnega dela s sodelavci Duhovne univerze, preverjanja njihovih moči s posebnimi zunajčutnimi, intuicijskimi metodami in procesi.

Magija kristalov

Če se vam zgodi, da izgubite kristal oz. da izgine, ne skrbite. Kristali se včasih 'radi skrijejo'. "Gre za posebno živost, inteligenco narave, ki je tudi v kristalih. Nekako soutripa z nami, sobiva. Vse je namreč vibracija – tako človek, kot tudi kristal. Včasih smo v resonanci, včasih v disonanci. Tudi sama imam izkušnje, ko izgubim nakit ali kakšen predmet, ki ga prepogosto nosim s seboj in me začenja motiti, pa ga vseeno ne odložim. Nenadoma izgine, kakor bi se ovil v plašč nevidnosti. Ko nečesa ne potrebuješ več oz. ni več uglašeno s teboj, pogosto izgine. Ko to spet potrebuješ, se pojavi."

Ko sežemo pod površje, se nam odpre nov svet in razumevanje. Skozi poglabljanje v bit kristala se je Nataši razodela širša slika življenjskih resnic in vsepovezanosti. "Kako lahko pravimo, da Zemlja ni živa ali pa vsaj inteligentna, ko pa lahko ustvari tako vrhunsko urejen geometrijski red v kristalih, od kod pa pozna matematiko, da naredi kocko, tetraeder ali dodekaeder?

V nesnovnem jedru (svetlobno jedro, srce ali duša) kristala je dovršen red, ki povzema izjemno globoke kozmične arhetipe. Ta pa se manifestira skozi popolno geometrijsko obliko in atomsko zgradbo. V jedru kristala odkriješ polje svetlobe, ki je uglašeno z makrokozmosom in je del univerzalne biti. Kakor da vse prihaja iz istega vira ali izvora, v katerega se vse tudi vrača. In tako lahko skozi te čudovite manifestirane oblike dojamemo izvor vsega, kar je."

Bodi kot diamant

"Nedavno mi je dala misliti razlika med diamantom in grafitom, ki sta oba iz čistega ogljika. Grafit kot najmehkejši, diamant pa kot ena najtrših snovi na svetu. Opazila sem, da se v grafitu atomi povezujejo – če lahko to tako laično imenujem – v horizontalno mrežo. Diamant pa se povezuje večdimenzionalno, poleg horizontalnih vezi gradi mrežo tudi v vertikalo. Njegovo omrežje je veliko bolj kompleksno in prepleteno. Ta vertikalna dimenzija ga dela tako trdega, nelomljivega in nepremagljivega (diamant po starogrško adámas – nepremagljiv).

Če to kot analogijo prenesemo na človeka, lahko prepoznamo, da smo nepremagljivi takrat, ko uspemo povezati vse dimenzije, tako vertikalo (duhovno dimenzijo) kot horizontalo (materialni, pojavni vidik življenja). Če zanikamo svoj mnogodimenzionalni obstoj, ki presega zgolj fizičnega, smo zelo ranljivi in krhki, pa tudi minljivi, kot grafit.

Življenje je danes – tako je videti – degradirano v zelo plehko horizontalno dimenzijo. Celotna paradigma nas poskuša odrezati od vertikale, da postanemo ranljivi. Vendar na srečo narava in resnica nista takšni. Naša neminljovst leži v vertikali – če znamo živeti povezani z njo in jo udejanjati v življenju, smo nepremagljivi kot diamant."

Ana Vehovar