Detoksična prehrana 1. del

Naše telo je na podvrženo raznim toksinom, nekatere vnašamo v telo in določene naše telo proizvaja v različnih kemičnih procesih. Vendar se toksini tudi odstranjujejo iz telesa, a vseeno takšna 'pot' ni hitra, zato se odvečni deli toksinov shranijo na najprimernejše mesto – v maščobne celice.

25. 11. 2014

Proces detoksikacije samega telesa poteka prek transportnega sistema maščobnih celic, jeter in krvi. Dokler se prehranjujete zdravo in se ukvarjate z rekreacijo, se tak proces vrši normalno.

Ko pa delo, neredna prehrana in pomakanje rekreacije prevladajo, se telo 'polni' s toksini in jih ne izloča.

Problemi, ki nastajajo, ko je naše telo dovolj nasičeno s toksini:

  • glavoboli, povišan krvni pritisk, stiskanje v prsih,
  • zaradi povečane ravni amoniaka se poškodujejo možganske celice, jetra in živčni sistem,
  • počasno delovanje jeter povzroči počasnejši odziv tiroidnega hormona,
  • mozolji, akne, nečista koža so posledica zmanjšane funkcije jeter,
  • neučinkovita detoksikacija povzroči napenjanje, počasno in leno črevesje,
  • otekanje prstov, gležnjev, nog je rezultat zastajanja vode in neučinkovite detoksifikacije,
  • neučinkovita imunska odpornost je posledica slabih prehranjevalnih navad in neaktivnosti ter pomakanja določenih hranil v prehrani.

 

Povečana raven toksinov povzroči povečano raven oksidantov, ki so reaktivni delci, ki poškodujejo celice v telesu. To je normalen proces v telesu in se dogaja vsakodnevno, vendar se število oksidantov poveča, kadar jemo preveč pečeno ali praženo hrano, kadar kadimo ali vdihavamo cigaretni dim (tudi pasivno).

Vsaka cigareta ima kar trilijon oksidantov. Cigarete in alkohol so na prvem mestu, maščobe, še posebno poškodovane ob praženju (prepečeno meso – zažgano), pečenju, sol, obdelana hrana s preveč E-ji, konzervansi, 'rekreativna' in medicinska zdravila, posredno vneseni strupi, pesticidi, onesnažena voda … so naši potencialni sovražniki, ki nas počasi zagotovo zastrupljajo.

Kako preprečimo, da naše telo ne skladišči preveč toksinov?

Poglavitna je prehrana, ki pospeši delovanje jeter. Detoksikacija poteka v dveh delih:

  1. Prvi del je poglaviten za pripravo toksinov na različne encime, pretvorba jim onemogoči škodljivo delovanje. Ta del pripravi jetra s pomočjo vnesenih hranil na učinkovitejše delovanje.
  2. Drugi del napravi toksine občutljive in vodotopne, ki se odstranijo iz telesa prek sečnega trakta.

 

V prenesenem pomenu besede to pomeni dieto, ki odstranjuje škodljive toksine iz telesa. Če pomislimo, svojemu telesu občasno privoščimo počitnice, svoje možgane damo na počitek, presnovnih procesov v telesu pa ne.

Zato lahko z lahkoto trdimo, da je naša detoksična prehrana prav to – 'počitnice in čiščenje naše presnove'. Ni potrebe, da bi takšne 'počitnice' imeli večkrat v letu, dovolj je enkrat do dvakrat na leto pet do devet dni čiščenja.

Vloga jeter pri odplakovanju toksinov iz telesa je neizpodbitno glavna, saj so vodilni organ pri razstrupljanju telesa.

Hranila in dodatki, ki ovirajo pravilno delovanje jeter, so: alkohol, zdravila, dioksini, ki jih dobimo z uživanjem živalske hrane in se kopičijo v našem telesu, nikotin, visoko beljakovinske diete, nasičene maščobe, steroidna zdravila, hlapi, zoglenelo meso (pečenje na visokih temperaturah) …

Da v telesu dosežemo optimalno stanje, je treba vnašati pravilno izbrano hrano ter multivitamine. Ključ so hranila, ki vsebujejo glutation ter dodatke žvepla: brokoli, steblasta zelenjava, ohrovt … drugi ključ je vzdrževanje kislinsko-alkalnega ravnovesja.


Marko Mrak

Detoksična prehrana 2. del

Detoksična prehrana 3. del

Detoksična prehrana 4. del