Živila, ki bolje delujejo v paru

11. 8. 2013
Deli
Živila, ki bolje delujejo v paru (foto: Kristina Lenard)
Kristina Lenard

S pametnim kombiniranjem živil bomo ustvarili popolno kombinacijo, ki bo okrepila blagodejno učinkovanje hrane na zdravje.

Stročnice in zelena listnata zelenjava

V stročnicah je veliko železa, toda naše telo železo iz rastlin težje absorbira. Na to lahko vplivamo z dodajanjem vitamina C, zato je najbolje, da stročnice uživamo skupaj z živili, ki ta vitamin vsebujejo. Med njimi so paprika, brokoli in temo zelena listnata zelenjava.

Paradižnik in oljčno olje

Paradižniki imajo edinstven hranilni profil. Vsebujejo vitamin C, vitamin A v obliki karotenoida, prehranske vlaknine, kalij in likopen. Likopen je kriv za močno rdečo barvo paradižnika, v človeškem telesu pa deluje kot močan antioksidant.

Rezultati raziskav povezujejo uživanje likopena z zaščito kože pred soncem in zmanj­šanjem tveganja za določene vrste rakavih in srčno-žilnih obolenj ter osteoporozo. Likopen naj bi bil pri nevtralizaciji škodljivih prostih radikalov celo desetkrat učinkovitejši od vitamina E.

Če paradižnik skuhamo, izkoristek likopena v telesu še povečamo, rezultati pa bodo najboljši pri termični obdelavi z oljem. Idealen poletni obrok bi tako lahko bile polnovredne testenine s paradižnikovo omako, pripravljeno na oljčnem olju.

Meso in začimbe

Med peko mesa in med prebavo lahko pride do nastanka potencialno škodljivih vezi, ki jih povezujejo z nastankom oblog v žilah in z razvojem raka.

Raziskave kažejo, da lahko z dodajanjem začimb, kot so rožmarin, origano, limona, žajbelj, timijan in poprova meta, pred peko mesa zmanjšamo koncentracijo škodljivih vezi v mesu in telesu. Zaradi tega je meso pred pečenjem priporočljivo marinirati.

Rdeče vino in ribe

Italijanski znanstveniki so pred kratkim odkrili, da imajo ženske, ki vsak dan pijejo vino, v telesu višjo raven omega 3 maščobnih kislin. Znanstveniki menijo, da prav vino, in ne pivo ali žgane pijače, povečuje absorpcijo omega 3 maščobnih kislin iz, na primer, lososa, sardel ali postrvi. Zaradi tega ob ribji večerji nazdravite s kapljico dobrega rdečega vina.

Mirja Jošić, foto: Kristina Lenard

Novo na Metroplay: Duhovne zlorabe in psihološke manipulacije | Zmago Švajncer Vrečko