Kdo bi si mislil, da lahko s to domačo sestavino operete belo perilo

4. 2. 2024
Deli
Kdo bi si mislil, da lahko s to domačo sestavino operete belo perilo (foto: shutterstock)
shutterstock

Svoja svetla oblačila, rjuhe in podobno lahko "pobelite" s preprostim in poceni trikom, ki so ga uporabljale že naše babice. 

V preteklosti so gospodinje perilo čistile s pomočjo pepela. Ta trik se je z razvojem detrgentov nato nekoliko izgubil, zdaj pa je ponovno v trendu, saj si mnogi ne želijo uporabljati vse mogoče kemije in raje posegajo po naravnih sestavinah. 

Sliši se morda malce nenavadno, kako bi vendar pepel lahko pripomogel k čistejšemu perilu? Na portalu danas.rs pojasnjujejo, da je pepel zaradi svoje bazičnosti učinkuje proti odstranjevanju madežev. Najboljše pa je, da pepel lahko vzamete kar iz svojega kamina.

Kaminski pepel ima visok pH, kar pomeni, da gre za bazično snov. Ko se zmeša z vodo, se raztopi in ustvari alkalno raztopino, ki prekine kemične vezi med madežem in tkanino ter tako pripomore k odstranjevanju madežev. Obenem pepel pomaga osvežiti belo barvo tako, da odstrani morebitne rumene in sive odtenke na tkanini.

Uporabljajte le pepel iz neobdelanega lesa. Pepelu primešajte nekaj vode tako, da ustvarite nekakšno pasto. Razmerje med vodo in pepelom je približno 2,5 : 1. Dobljeno pasto pustite stati 24 ur, nato pa jo precedite. S ščetko (lahko uporabite kar svojo staro zobno ščetko) pasto nato nanesite neposredno na madež in pustite delovati nekaj minut, nato pa ga sperite s hladno vodo.

Perilo nato operite v pralnem stroju enako, kakor običajno - bodite pozorni le, da ga ne perete na visoki temperaturi, saj to lahko pripomore k sivenju.

Čeprav je uporaba pepela za čiščenje oblačil precej enostavna, je vseeno potrebno nekaj previdnosti. Ob neprevidni uporabi lahko pepel namreč poškoduje občutljivo tkanino ali pa še dodatno pripomore k madežem.

Vir: aktivni.si

Novo na Metroplay: Tatjana in Verena Rojc – Slovenci kulturo cenimo bolj kot Italijani | Podkast Slovenske filharmonije