Bi morali ljudje, ki želijo botoks, najprej opraviti pregled duševnega zdravja?

14. 5. 2024
Deli
Bi morali ljudje, ki želijo botoks, najprej opraviti pregled duševnega zdravja? (foto: profimedia)
profimedia

Botoks je v vse večji uporabi tako pri ženskah kot tudi pri moških. Smo družba, ki je obsedena z videzom, vendar, ali morda želimo z lepotnimi popravki popraviti nekaj, kar se v resnici na tak način ne da popraviti? 

Duševne bolezni in botoks

Strokovnjaki pravijo, da bi morali ljudje, ki želijo botoks ali tretmaje s polnili, opraviti obvezne preglede duševnega zdravja. S tem bi preprečili, da bi ranljivi pacienti poslabšali svoja obstoječa psihološka stanja in povečali tveganje za samopoškodovanje.

Pozivi za izvajanje psiholoških ocen prihajajo zaradi zahtev po večji regulaciji industrije kozmetičnih injekcij, potem ko je Guardian Australia poročal o resnih stranskih učinkih obraznih polnil.

Dr. Toni Pikoos, klinični psiholog, ki je specializiran za podobo telesa in s tem povezane motnje, je dejal: "Raziskava nam pove, da so telesne dismorfne motnje in druge težave z duševnim zdravjem veliko bolj razširjene pri ljudeh, ki iščejo tovrstne kozmetične posege."

Za posameznike z dismorfno motnjo je značilna obremenjenost s svojim videzom in mnenje, da ga določena telesna značilnost označuje. Te osebe imajo popačeno predstavo o lastnem telesu, zanje pa je značilno, da skušajo svojo napako, četudi to ni, skriti. Posledično se soočajo s hudimi duševnimi stiskami. Za to psihiatrično anksiozno motnjo je značilno, da ni povezana zgolj z nizko samozavestjo oziroma samopodobo ali negativno predstavo o lastnem telesu, ampak tudi s tesnobo in obsesivno-kompulzivnimi lastnostmi. (vir: regionalgoriska.si)

Dismorfna telesna motnja je torej duševna bolezen, za katero je značilna stalna skrb zaradi zaznane ali rahle napake v videzu. Po besedah Pikoosa, ko ljudje z dismorfno telesno motnjo iščejo posege, zaradi teh ne doživijo nobene psihološke koristi oz. se v mnogih primerih zaradi tega počutijo še slabše. Vse bolj so osredotočeni na svoj videz, kar ustvarja vedno več stiske.

Lansko leto je parlamentarna preiskava Združenega kraljestva priporočila vladi, da razvije obvezne psihološke predhodne teste, da bi zajeli vrsto stanj pred kakršnim koli nekirurškim kozmetičnim posegom.

Dr. Gemma Sharp, vodja raziskave telesne podobe na univerzi Monash in klinična psihologinja, je dejala, da bi pregled duševnega zdravja izboljšal stopnjo zadovoljstva in izboljšal rezultate bolnikov: "Psihologi lahko napovejo, komu bo to verjetno najbolj koristilo in kdo bo najbolj zadovoljen ter kdo morda poskuša zdraviti svoje duševno zdravstveno stanje z injekcijami, za katere vemo, da ne bodo delovale," je dejala.

Nova raziskava ugotavlja, da vedno več moški uporablja botoks

Zdi se, da uporablja botoks več moških kot kdaj koli prej - vendar to najpogosteje skrivajo. Raziskava dr. Imrana Sayeda iz Chelsea & Fulham Dentist je pokazala, kako odprti so ljudje, ko gre za kozmetične posege, vključno z botoksom. Ena od štirih žensk (23 odstotkov) je iskrena glede popravkov, medtem ko naj bi le 8 odstotkov moških priznalo, da so si dali vbrizgati botoks.

Dr. Sayed meni, da slednje kaže na resničen premik pri moških, ki postajajo bolj dovzetni za tovrstne posege kot "rešitev" za pomoč pri zaviranju znakov staranja. Verjame, da je to posledica spreminjanja družbenih norm o negi moških v zadnjih letih in dodaja, da imajo družbeni mediji pri tem pomembno vlogo. 

theguardian.com, indy100.com

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk