Dvignite odpornost z ingverjem

9. 11. 2020
Deli
Dvignite odpornost z ingverjem (foto: profimedia)
profimedia

Okus ingverja je blago pekoč in rezek, pravzaprav zelo eksotičen. Potrebovali boste nekaj časa, da se boste nanj navadili. Ko pa boste z njim sklenili prijateljstvo, je najbolje, da ga predvsem v jesenskem in zimskem času v majhnih količinah uživate redno.

Ingver spada med eno najstarejših zdravil, predvsem na Bližnjem vzhodu, kjer ga uporabljajo proti vnetjem in prebavnim težavam že več kot 2000 let.

Na Zahodu ingver kraljuje med začimbami v kuhinji. Tudi angleška kraljica Elizabeta I. je bila velika ljubiteljica ingverja in prav ona je v 16. stoletju izumila ingverjeve piškote v obliki dečka, ki jih danes obožuje na milijone otrok po vsem svetu.

Za boljšo odpornost

Ingver je ena izmed tistih dobrodejnih začimb, ki ogrejejo naše telo.

Spodbujal naj bi delovanje imunskega sistema, izboljšal cirkulacijo in deloval kot naravni antibiotik. Znanstveniki ga prištevajo med najmočnejše rastlinske antioksidante, nekateri ga celo enačijo z aspirinom, saj uspešno lajša vnetja in odpravlja bolečine. Njegova prednost pred aspirinom pa je v tem, da ne povzroča črevesnih težav, saj deluje pomirjevalno.

Poleg tega spodbuja tudi krvni obtok, sprošča ožilje, pomaga pri vnetem grlu, lajša izkašljevanje, krepi izločanje sline, ugodno deluje na jetra, pospešuje prebavo, zmanjšuje holesterol in ima antiseptične lastnosti.

Aromatičen čaj

Iz sveže naribanih korenin ali rezin si lahko pripravite čaj, ki je odličen tudi za lajšanje prehladnih obolenj.

Korenino ingverja dobro umijte in narežite na pol centimetra debele rezine ali pa jo naribajte. Ingver v vodi (približno 5 cm korenina za liter vrele vode) kuhajte približno 10 do 15 minut, nato čaj rahlo sladkajte z medom in mu dodajte še nekaj kapljic limoninega soka.

Tak čaj bo telo krepko poživil.

Preberite si še: 

Novo na Metroplay: O psihiatriji in duševnih motnjah | Anica Gorjanc Vitez