Energijska (astralna) hrbtenica

Poleg fizične hrbtenice, ki je naše zunanje ogrodje, imamo znotraj sebe tudi t. i. astralno oz. energetsko hrbtenico.

20. 10. 2016

Napredne tehnike joge in podobne metode svetujejo, da smo z umom čim bolj osredotočeni na to subtilno raven samega sebe. Iz jogijske ezoterične anatomije vemo, da je najpomembnejši del astralne hrbtenice t. i. sušumna nadij (energetski kanal), kjer so sicer tudi čakre (energetski centri).

Če poskušamo to razumeti (in čutiti) čim bolj celostno, je zavedanje čaker samo stik z različnimi globokimi kvalitetami našega avtentičnega jaza (prizemljenost, ustvarjalnost, osebna moč, univerzalna ljubezen in radost, notranja jasnost) kot tudi z vsemi elementi (zemlja, voda, ogenj, zrak, eter). Te kvalitete in elementi so v različnih delih hrbtenice in se tam tudi izražajo.

Duhovnost in stik s hrbtenico

Notranja (energetska) hrbtenica je orodje izražanja naše praktične duhovnosti. Že za občutenje fizične hrbtenice potrebujemo relativno umirjen um in dobro prebujeno (somatsko) zavest. Še več notranje energije pa potrebujemo za stik z energetsko hrbtenico. Za to je nujno potrebna redna meditacija, da lahko zaznamo svoj notranji potencial in svetlobo duha, ki se izraža na energetski ravni.

Tako kot fizična hrbtenica potrebuje moč in gibljivost, velja tudi za naš avtentični jaz. Duša potrebuje prosto pot (umiritev ega), da lahko izrazi svojo moč in ustvarjalnost (gibljivost).

Blaž Bertoncelj, Parinama center