Energijsko čiščenje doma 1. del

Tako kot redno sesamo in brišemo prah, bi morali svoj dom občasno očistiti tudi negativnih energij. Negativna čustva in misli ter zunanji vplivi lahko ostajajo v prostoru in ustvarjajo težko in neprijetno vzdušje. Pometite torej energijske smeti in prikličite dobre vibracije v svoj dom.

13. 1. 2016

Ko se vrnemo s počitnic, nas pogosto dočaka malce zadušljiv dom. Toda postan zrak, ujet za trdno zaprtimi okni, je pogosto le zunanje, našim čutilom dostopnejše izražanje subtilnejšega pojava – v našem domu se je ustavila energija, postala je težka in nezdrava.

Tako kot naše telo ima tudi naš prostor svoje energijsko življenje – polni se in prazni in energija v njem kroži. Tako kot je naša energija odvisna od tega, kar jemo, čutimo in mislimo, je tudi naš prostor prepojen s tem, kar vanj vnašamo – s čustvi, prepričanji in stanji sedanjih ali prejšnjih stanovalcev, pa tudi vplivov iz okolja.

Če ste malce bolj občutljivi, ste zagotovo kdaj v življenju začutili določen naboj, ko ste vstopili v prostor, v katerem so se prepirali, ali začutili težo, kjer je nekdo dolgo časa žaloval ali je bil bolan. Ta teža se lahko trajno nastani v vašem domu in v vas izziva nelagodje. Če lahko verjamemo zakonu, ki pravi, da se podobne stvari privlačijo in da se podobno hrani s podobnim, lahko slabe vibracije pritegnejo v vaš dom še več negativnosti. A tudi negativno energijo lahko preženemo iz doma, tako kot lahko obrišemo prah, posesamo tla in dobro prezračimo.

Danes največ metod energijskega čiščenja doma izhaja z vzhoda in tamkajšnje filozofije, vendar so te rituale poznala poganska ljudstva (ponekod je tudi pri nas še vedno v navadi 'ofiranje' – tolčenje po posodah na predvečer goda, s čimer povzročajo sorodniki slavljenca velik hrup), rituale energijskega čiščenja prostora pa so poznale tudi vse religije (npr. nujno sežiganje kadila pred božičem in veliko nočjo). Na vzhodu rituale čiščenja še vedno skrbno negujejo in so na primer sestavni del feng shuija, veščine energijskega urejanja prostora.

V preteklosti so tudi pri nas domove ritualno energijsko čistili. Ponavadi so pred velikimi proslavami domove pospravljali, ženske pa so na ognjiščih žgale aromatična zelišča in celo metale kroglice kadila ter tako čistile in posvečale prostor, pripravljajoč ga na prihod božanske energije. Tudi posvečanje hiš, ki ga danes opravljajo duhovniki, je bila včasih oblika energijskega čiščenja – včasih je bilo del univerzalnega znanja o prepletanju vidnega in nevidnega sveta. S kadilom svečeniki preganjajo zle sile. Rek, da hudič beži pred kadilom, ni iz trte zvit. A danes kljub temu redko kadijo domove, ko jih posvečajo.

Svetost doma

V preteklosti smo imeli drugačen odnos do doma. Deli doma so bili posvečeni višjim silam, kakor koli že so jim rekli. Morda poznate starejše ljudi, ki imajo v hiši svojevrstne oltarje, ob katerih molijo. Na njih pogosto prižgejo svečko, ogenj pa je en od načinov, kako lahko uničimo oziroma zažgemo slabo energijo ter spoštujemo in privlečemo pozitivno. Vzhodnjaki osrednji del doma puščajo prazen in ta prostor posvetijo meditaciji in molitvam, ki ustvarjajo pozitivno energijo.

Del tega ozračja lahko ustvarimo tudi danes, če uporabimo ohranjena znanja. Energijsko čiščenje prostora je najpomembnejši korak pri urejanju doma in ga moramo narediti pred vsemi drugimi posegi. To je kot gradnja na zdravih temeljih. Čistimo lahko z različnimi metodami, uporabljamo eno metodo ali več različnih, redko in temeljito ali pogosto in po malem.

V feng shuiju so metode povezane z elementi narave. Sol pripada zemlji in, razsuta po prostoru, vpija negativno energijo. Ogenj, kot so recimo prižgane svečke, sežiga negativnosti. Zažiganje določenih rastlin, kot sta kadilo in žajbelj, katerih vonji prepojijo prostor, pripadata zraku, zvok pa kovini. Zvok zvona, ki ga pogosto uporabljajo pri čiščenju, razprši ali reže negativno energijo, medtem ko jo posvečena ali energizirana voda izpira (poglejte navodila na naslednji strani).

Iva Jerković, Petra Arula

Energijsko čiščenje doma 2. del

Energijsko čiščenje doma 3. del