Energijsko čiščenje doma 2. del

"Energijsko čiščenje prostora je pomembno zato, ker zastala in zastarana energija v prostoru vpliva na naše počutje in zdravje. Če je energija uravnotežena, se počutimo bolje," nam je razložila Marjetka Novak, terapevtka in zdravilka, ki na vsakem svojem tečaju in delavnici opozarja, kako pomembno je energijsko čiščenje prostorov.

6. 11. 2012

Sama prostore čisti enkrat na teden, kar priporoča tudi bralcem Sense. Energijsko čiščenje prostora pa je zelo priporočljivo tudi takrat, ko vstopate v nov življenjski prostor, predvsem če je v njem živel kdo pred vami, med boleznijo in po njej, potem ko v prostoru dolgo časa ni nihče živel, v težkih življenjskih situacijah ali obdobjih, ko je prisotnih veliko težkih čustev in misli, ki ustvarjajo slabo energijo tudi v prostoru. Vendar je prostor dobro očistiti tudi takrat, ko čutite, da vaše življenje nazaduje ali ko se nikakor ne morete premakniti v želeno smer oz. ko se preprosto ne počutite dobro med svojimi štirimi stenami brez kakšnega posebnega razloga.

Če čistite prvič, je najbolje zajeti metode vseh elementov. Energije v vašem domu se bodo različno odzivale na te metode in česar ne boste zajeli z eno metodo, boste verjetno očistili z drugo. Toda poslušajte tudi svoj notranji glas ter dodajte ritualom tisto, kar vam ustreza. Intuicija nam pogosto priporoča prav to, kar v določenem trenutku potrebujemo. Marjetka Novak ima najboljše izkušnje s čiščenjem z magnezijevim sulfatom (dobite ga v lekarni) in alkoholom; pravi, da je ta kombinacija najučinkovitejša metoda, včasih pa uporablja tudi sol in žajbelj. Priporoča tudi indijanske zeliščne zvitke, cerkvena kadila v granulah, brinove jagode.

Ko se boste lotili energijskega čiščenja prostora, preprosto poslušajte svoje srce. Morda si boste zaželeli čistiti s tibetanskimi zvoni ali ploskanjem, ali pa boste čiščenje z zvokom opravili sodobneje – s predvajanjem manter, drugih napevov ali odredb z zgoščenke. Možnosti so neskončne.

Pa kadilo? Tudi zažiganje smolnatih kroglic kadila prečiščuje zelo temeljito. Ustvarja lahkotnost, svežino in pretočnost v prostoru, ki jo lahko dobesedno začutite. Za njegovo moč so vedele številne civilizacije od Egipta do starega Rima in so ga imele za božanskega ali svetega. Če vam je vonj kadila pretežek, ga prižgite tako, da ga položite na košček žarečega oglja, na katerem se topi. Če vas moti njegov vonj, na koncu rituala na oglje kapnite priljubljeno eterično olje, ki bo prikrilo vonja kadila. Oglje in kadilo za ta namen lahko kupite v trgovinah s sakralnimi predmeti in opremo. Če imate težave z boleznimi dihalnih poti, prostor očistite z žajbljem. Izgorel bo 'sirupasto' gosto energijo, ki spominja na sluz in bo spodbudila zdravljenje.

Podpora višjih sil

Ko čistite prostor, lahko pokličite pozitivne sile, da vas bodo ščitile. Morda boste za pomoč prosili boga, Budo, angele, svetlobo ali vesolje ... Lahko se tudi zgodi, da boste po čiščenju zboleli, a bo bolezen hitro minila; prav tako kot slabo vplivajo na zdravje nabrani prah, pajčevina ali smeti, tudi energijske smeti lahko za trenutek porušijo naše ravnovesje. Vendar je temeljito kopanje oziroma prhanje po čiščenju ponavadi zadosti, da vsa negativnost odteče v lijak.

Pomembno je čistiti zavestno oziroma biti prisoten in usmerjen na to, kar počnemo. Če se med energijskim čiščenjem ujamete v premišljevanju o trenutnih težavah, je najbolje, da čiščenje začnete še enkrat – od začetka. Pomembno je, da svojo energijo in pozornost posvečate tem procesu; ne pozabite pred vsakim čiščenjem izraziti namena oziroma razloga čiščenja.

Če torej to jesen želite iz svojega doma pregnati postanost, nelagodje, žalost, utrujenost ali nervozo ali preprosto doseči prijazno in prijetno vzdušje, izklopite telefone in druge naprave ter si zagotovite nekaj ur miru. Ko bo vaša energijska metla pometla prostor, bodo zagotovo tako domači kot obiskovalci začutili dobre vibracije v vašem domu.

Iva Jerković, Petra Arula

Energijsko čiščenje doma 1. del

Energijsko čiščenje doma 3. del