Hrana, ki vas bo (ob)držala budne

5. 3. 2013
Deli
Hrana, ki vas bo (ob)držala budne

Preprosta, a premišljena hrana, ki bo delala za vas.

Marija Merljak, svetovalka za zdravo prehrano, dipl. živilska tehnologinja in soavtorica knjižnih uspešnic Zdravje je naša odločitev in Zdrava prehrana je prava odločitev proti pomladanski utrujenosti svetuje preprosto, a premišljeno prehrano, ki bo delala za vas: "Za kosilo si pripravite polnovredne testenine, riž in kaše, za poobedek si privoščite pomarančo.

S tem bo raven vaše energije več časa visoka." Nikar ne pozabite, da vaše telo za nemoteno delovanje potrebuje tudi dobre maščobe: "Dobili jih boste v avokadu, lanenih semenih, orehih, pistacijah, mandljih, lešnikih, rižu, soji in pšeničnih kalčkih ter polnovrednih žitih. Zelo pomembne so nenasičene maščobne kisline omega 3, ki so v skušah, sardinah, tunah in lososu," pravi Merljakova ter dodaja: "Jedi iz soje preprečujejo izgubo energije zaradi hormonskega neravnovesja. Z energijo vas bodo napolnili banane, leča, orehi, tunina, mandlji, divjačina, polnomastno mleko in kruh iz polnovredne moke.

Zaščito telesu dajejo antioksidanti – čim večkrat naj bo na vaši mizi regrat, ki je s svojimi prečiščevalnimi lastnostmi ter bogastvom mineralov in vitaminov pravo spomladansko superživilo. Čim večkrat si privoščite špinačo iz kopriv, redkvice, mlado čebulo, česen, čemaž, rabarbaro, jagode, robidnice, maline, borovnice in češnje.

Ne pozabite tudi na beluše, artičoke, zeleno, črno redkev, cikorijo, pastinak, krompir in peteršilj, ki odvajajo odvečno vodo." Obenem Merljakova opozarja, da pri spomladanski utrujenosti najpogosteje pozabimo na vodo, ki ima vlogo odstranjevalca in prečiščevalca celic, skrbi pa tudi za pravilno delovanje možganov. "Vedno, ko vas začne žgečkati utrujenost ali napadati glavobol, popijte kozarec vode."

Petra Arula

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel