"Invazivne vrste bomo uvrstili na meni v trenutku, ko nam bodo dobavitelji jamčili redno dobavo", so sporočili iz priljubljene restavracije v Splitu.
"Dragi gostje in prijatelji, hobotnice so ključne za biotsko raznovrstnost Jadranskega morja, saj regulirajo število invazivnih morskih vrst, kar ohranja naš morski ekosistem zdrav. Zato smo se odločili biti del podpore ohranitve Jadranskega ekosistema in bomo hobotnico umaknili iz ponudbe naše restavracije", je priljubljena splitska restavracija Corto Maltese objavila na svojih družbenih omrežjih, nato pa so še dodali:
"Potem pa nam je še Corto, izkušeni mornar in filantrop, pojasnil, kako zelo so hobotnice inteligentne in kako zanimive prebivalke morja so. Z našo vero v trajnostno prihodnost odpiramo nov prostor v kreativni freestyle kuhinji našega Corta.
P.S. Invazivne vrste bomo uvrstili na meni v trenutku, ko nam bodo dobavitelji jamčili redno oskrbo.
Hvala za razumevanje."
Izjemno zanimiva bitja
Corto Maltese je objavo pospremil z ilustracijami in zanimivimi dejstvi o hobotnicah, na primer:
- da pomagajo nadzorovati invazivne vrste, kot so kresnice in modri raki,
- da lahko izražajo različna čustva s spreminjanjem barve in teksture svoje kože
- in da ima vsaka hobotnica edinstvene vzorce, ki jim pomagajo, da se posamezniki prepoznajo znotraj svoje vrste.
Morda niste vedeli, a hobotnice so inteligentna bitja, sposobna reševati zapletene probleme, uporabljati orodja in se celo znajo skriti pred plenilci.
Najboljše iz Sredozemlja
Poslanstvo restavracije Corto Maltese je že od odprtja spodbujati goste k doživetju najboljšega iz Sredozemlja, način, na katerega v restavraciji pripravljajo (predvsem vedno zdravo) hrano pa imenujejo freestyle.
Kapitan Corto Maltese je svojo ladjo domiselne kulinarike zasidral v središču mesta. Z imeni jedi zajadra v čudoviti svet Huga Pratta, domišljije in filma – z jedmi pa ostaja v Dalmaciji. Balada o slanem morju, malteški špageti, pandorin zrezek in R za rižoto so le nekatere izmed jedi, ki so osvojile goste Corto Maltese.
Povzet po Punkufer.