Imate težave z uhajanjem urina? Tako boste ostali aktivni, kljub oslabljenem mehurju

V življenju lahko kljub težavam z uhajanjem urina na polno uživate – se na ves glas smejite, obiskujete jogo, se igrate z otroki – le opremiti se morate z vedenjem, kako si čim bolje pomagati. In, če le tiho kimate, vedite, da še zdaleč niste edini, saj se s to težavo spopada ogromno žensk.

11. 9. 2019 | Promocijsko sporočilo

Ali ste vedeli, da ima 1 od 4 žensk in moških nad 35 let težave z oslabljenim mehurjem in posledično večje tveganje za urinsko inkontinenco?

Urinska inkontinenca prizadene kar 5 do 10 odstotkov prebivalstva, kar 70 odstotkov prizadetih pa nikoli ne obišče zdravnika. Čeprav je najbolj pogosta pri starejših osebah, lahko prizadene kogarkoli, ne glede na spol ali starost. Znano je, da kar 2krat pogosteje prizadene ženske kot moške. Še posebej ranljiva skupina so ženske v postmenopavzalni dobi in ženske po porodu.

O urinski inkontinenci govorimo, kadar pride do nenadzorovanega uhajanja urina po kapljicah ali v celoti, tudi ko ga poskusimo zadržati. Do uhajanja urina pride, ko mišice medeničnega dna oslabijo in ne delujejo več ustrezno.

Na splošno ločimo stresno inkontinenco, pri kateri zaradi oslabljenih mišic medeničnega dna med različnimi aktivnostmi (skakanje, kašljanje, smejanje, dvigovanje težkih bremen itn.), zaradi povečanega pritiska v mehurju, mišice ne morejo zadržati vsega urina. Pri tej inkontinenci vam bodo pomagale redne vaje za krepitev mišic medeničnega dna (posodobljene Keglove vaje), simptome pa obvladujte z zaščitnimi vložki, predlogami ali hlačkami za enkratno uporabo. Pogosta in nenadna potreba po uriniranju, ki lahko privede do nehotenega uhajanja urina, pa se imenuje urgentna inkontinenca. Domneva se, da receptorji v mišici mehurja možganom pošiljajo nepravilne signale, češ da je mehur bolj poln, kot v resnici je. Pri urgentni inkontinenci trenirajte mehur, da bo čim dlje uspel zadržati urin oziroma počasi podaljšujte intervale med praznjenjem. Uhajanje pa obvladajte z zaščitnimi vložki ali hlačkami za enkratno uporabo.

Naj vam inkontinenca ne zagreni življenja!

Urinska inkontinenca predstavlja pereč problem, saj se osebe zaradi pogostih odhodov na stranišče in uhajanja urina lahko začnejo zapirati vase in omejijo socialne stike. A naj vam inkontinenca ne zagreni življenja, saj so na voljo rešitve, s katerimi lahko uhajanje učinkovito nadzorujemo. Preventivno pa lahko veliko naredimo z rednim izvajanjem t.i. Keglovih vaj, rednim zmernim gibanjem in z uživanjem zdrave prehrane.

Higienski vložki, s katerimi ne boste opazili uhajanje urina

Z vložki TENA Lady boste ostale aktivne, kljub oslabelem mehurju! Izdelki TENA Lady so za oskrbo pri inkontinenci zasnovani za spopadanje z edinstvenimi lastnostmi urina. Zelo hitro vpijajo urin (edinstvena tehnologija hitro prenese urin iz površine v jedro, kjer ga tudi zadrži), preprečujejo vlaženje kože in preprečijo neprijetne vonjave. V nasprotju z nekaterimi izdelki za žensko higieno, ki so odišavljeni, vonja ne prikrijejo, temveč ga z edinstvenimi mikrozrnci nevtralizirajo. Vložki TENA Lady so tako neopazni, da jih lahko nosite vedno in povsod. Z njimi boste suhi, zaščiteni in samozavestni!

Pred nakupom lahko izdelke brezplačno poskusite, obiščite www.tena.si.

OPOMBA: Članek je informativne narave. V kolikor imate težave z uhajanjem urina, se za strokovno menje obrnite na ustreznega strokovnjaka.

FOTO: Shutterstock in promocijski material