Integrativna vloga homeopatije in hipertenzija (visok krvni tlak)

20. 1. 2016
Deli
Integrativna vloga homeopatije in hipertenzija (visok krvni tlak) (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Verjamemo, da obstaja več kot le ena pot do dobrega počutja. Homeopatija je pot, ki je naravna in brez stranskih učinkov. Je pot, ki spoštuje vaše telo, vas vzpodbuja, da ga poslušate, in vas pooblašča, da ukrepate, ko je potrebno.

Pri obravnavi pacienta s povišano vrednostjo arterijskega tlaka se soočamo s simptomi, ki nastanejo kot posledica vzrokov v organizmu, ki jih predstavljajo. Dejavniki tveganja za nastanek patološkega stanja, imenovanega hipertenzija. Hipertenzija je nevarnostni dejavnik za razvoj ateroskleroze in drugih organskih okvar ter dolgoročno ogroža zdravje in skrajšuje pričakovano življenjsko dobo ljudi, saj se ti bolniki soočajo s kardiovaskularnimi zapleti, neredko tudi z možgansko in srčno kapjo.

Hipertenzija je v grobem opredeljena z mejno vrednostjo zvišanega arterijskega tlaka nad 140/90 mm Hg, glede na optimalno vrednost pri zdravih ljudeh, ki znaša 120/80 mm Hg, in je zelo pogosta v splošni populaciji.

Obstajajo številni dejavniki, ki povečujejo možnosti za nastanek hipertenzije: starost, debelost, visoka vsebnost telesnih maščob (holesterola), pretirano uživanje alkohola in kajenje, prehrana (več zaužite soli), neprimeren življenjski slog (pomanjkanje gibanja, pomanjkanje spanja, stres) in neodzivnost na inzulin.

Zdravniki kar pri 90 do 95% bolnikov s hipertenzijo ne najdejo vzroka zanjo in morajo bolezen uvrstiti v t.i. primarno hipertenzijo (manj primerno ime je esencialna hipertenzija), vzroki zanjo so v dedni dispoziciji, ki se pogosteje pojavlja v nekaterih družinah in se zato deduje. Le za dobrih 5% obolelih pacientov s hipertenzijo je vzrok znana bolezen določenega organa, zato pri teh pacientih govorimo o sekundarni hipertenziji (pri ledvičnih bolnikih ali drugih nadledvičnih vzrokih, kjer gre za tumor sredice nadledvične žleze ali neredko pri kardiovaskularni hipertenziji, opazimo prsastozožanje aorte in nevrogeni hipertenziji pri vnetnih procesih pri možganskem deblu in nazadnje medikamentozni hipertenziji, ki se pojavi kot neugoden stranski učinek pri hormonski kontracepciji, torej kot odziv na zdravila).

Homeopatija lahko igra pomembno vlogo pri upravljanju esencialne in sekundarne hipertenzije.

Če homeopatska zdravila uporabimo pravočasno, si lahko pomagamo pri preprečevanju nadaljnjih zapletov. Življenjski slog z zmerno vadbo, zmanjšanje telesne teže in omejitev vnosa oz. uživanja soli še dodatno povečuje učinke homeopatije. Homeopatska zdravila lahko delujejo na vse zgoraj naštete dejavnike, ki povečujejo možnost za nastanek hipertenzije (stres, hormonska neravnotežja, prevelika telesna teža, povišani trigliceridi ipd.).

Stres je zelo širok pojem in pomeni različna stresna stanja, ki lahko nastanejo kot posledica travmatskih poškodb, strahu, intelektualne preobremenjenosti ali intenzivnih čustvenih stanj, kot sta jeza in ljubosumje. Posledice stresa so prav tako različne, ker so pogojene glede na vzrok stresa – pojavijo se lahko motnje spanja, ki se kažejov ne­spečnosti različnih intenzitet, celo do tako močne nespečnosti, da sploh ne moremo zaspati. Stres se odraža tudi v slabši osredotočenosti in pešanju intelektualnih sposobnosti. Pomembno je, da ob stresnih stanjih ukrepamo čimprej, preden se stres prelevi v depresijo ali podobno resnejše stane.

Homeopatija lahko pomaga pri odpravljanju stresa, vendar ob njem moramo pristopati celostno (paziti moramo tudi na hrano, počitek ...). Homeopatsko zdravljenje nam pomaga, da zberemo dovolj energije, da začnemo uravnovešati svoje življenje na vseh področjih. Postopni rezultati in nenehen trud dajejo trajnejše in stabilnejše rezultate.

Homeopatija je personalizirana in individualna metoda zdravljenja, kar pomeni, da je treba določiti osebnostni profil ali konstitucijo osebe. Če pogledamo še druge celostne pristope k zdravju, kot je ajurveda oziroma indijska tradicionalna medicina, lahko vidimo, da ta razume zdravje kot ravnovesje različnih elementov. Homeopatska zdravila podprejo proces v človeškem telesu, ki je nastal kot posledica kakršnegakoli neravnovesja.

Homeopatskih zdravil se ne predpisujele za določeno bolezen, temveč so prilagojena celotnemu zdravstvenemu stanju človeka, njegovi konstituciji in genetskim predispozicijam.

Ajurveda uporablja za vzpostavitev ravnovesja pri posamezni osebi tri osnovne tipe konstitucij: vata, pita, kapha. Soroden pristop uporablja homeopatija, ki pozna tri osnovne konstitucijske tipe, ki jih je opisal ustanovitelj homeopatije Dr. Samuel Hahnemann: fosforični, fluorični in karbonični tip. Konstitucije v homeopatiji so v pomoč pri diagnosticiranju in zajemajo vse telesne, duševne in čustvene karakteristike osebe. Npr. konstitucijski tipi v homeopatiji, ki imajo predispozicije za hipertenzijo, so: Nuxvomica, Sulfur, Calcareacarbonica, Lachesis, Argentumnitricum ...

Homeopatija in druge holistične oblike zdravljenja so že pred sodobnimi genetskimi raziskavami skušale ugotavljati predispozicije, torej nagnjenosti k posameznim boleznim, kar v homeopatiji imenujemo diateze ali miazme. Zgodnji primeri hipertenzije se na homeopatijo odzivajo veliko bolje od tistih, ki so na antihipertenzivih že dlje časa. Homeopatija obravnava tudi ljudi, ki se niso odzvali na konvencionalno zdravljenje z antihipertenzivi.

Za prihodnost globalnega zdravja je zelo pomemben preventivni pristop, v katerem ima posameznik ključno vlogo.

Ustrezna prehrana, gibanje in počitek so temeljna investicija v naše zdravje. Dr. Dean Ornish, predsednik Instituta za raziskavo preventivne medicine (Preventive MedecineResearchInsitute) iz Združenih držav Amerike je na konferenci z naslovom: Holistična in integrativna medicina ter globalna prihodnost zdravja novembra 2013 v Bangaloreju (Indija) navedel, da si pogosto pod pojmom sodobne medicine predstavljamo odkritje novega zdravila, izboljšavo kirurških posegov z laserjem in podobno. Dr. Ornish ugotavlja, da se je treba usmeriti tudi na področje zdravja, ki ga ne obvladujejo visokotehnološki posegi.

Dr. Ornish poudarja, da daje današnja medicina premalo poudarka postopkom, ki ne potrebujejo tehnologije in so cenovno dostopni. V petintridesetih letih znanstvenega raziskovanja je dognal, da so med najbolj zdravimi živili, ki predstavljajo temelj zdravja za človeka, lokalno pridelana ekološka zelenjava, sadje, sveži in čim manj obdelani mlečni izdelki ter polnovredne žitarice. Njegove programe za pomoč srčnim bolnikom uporabljajo v številnih priznanih bolnišnicah v ZDA. Poleg zdrave prehrane v svoje programe za bolnike Dr. Ornish vključuje še tri pomembne dejavnike, to so tehnike sproščanja, primerno gibanje in izboljšanje komunikacije ter odnosov.

Dr. Maruša Hribar, mag. farm.

  • Preberite še: Od 29. do 31. januar 2016 bo v Cankarjevem domu potekal 2. festival celostnega zdravja DAO YAH, ki je tokrat namenjen temi povišanega krvnega tlaka, kot ene od najbolj razširjenih bolezni modernega sveta.