Virtualni joga studio

Joga niso le telesni položaji in tehnike meditacije, čeprav je joga vse to. Spoznajte jogo skozi lastno izkušnjo. Vrata so odprta. Samo vstopiti morate.

Iyengar joga

Filozofija joge je enotnost uma, duše in telesa. Joga vodi k umiritvi miselnega toka, zato ta starodavna indijska veščina zelo pozitivno učinkuje na telo in duha. S takšno sprostitvijo lahko naše življenje postane kakovostnejše.

Filozofija Iyengar joge temelji na zavedanju telesa (foto: Shutterstock) Shutterstock
14. 10. 2011

Iyengar joga

V svetu najbolj priljubljen jogijski slog je zdaj prvič na voljo tudi pri nas.

Joga, ki jo je utemeljil svetovno priznani indijski jogi B. K. S. Iyengar, je popoln pristop k telesni, umski, duševni in čustveni prenovi posameznika.

Poudarek je na stoječih položajih, ki so izhodišče za mnoge druge in povečujejo vitalnost, izboljšujejo kroženje telesnih tekočin, povečujejo občutek ravnotežja in prispevajo k boljši koordinaciji.

Za Iyengar jogo je značilna harmonična usklajenost treh elementov:

  • tehnike
  • zaporedja
  • časa


Pri tehniki pazimo na pravilno postavitev telesa in natančno izvedbo asan, ki sčasoma postane vedno bolj izpopolnjena (učitelj asano demonstrira, potem pa se posveti učencem in jim pomaga pri popravljanju položajev, za lažjo in pravilnejšo izvedbo asan pa je pogosta tudi uporaba pripomočkov, kot so podloge, blazine, trakovi, kocke, kvadri ...), pa tudi na pranajamo – pravilno in strogo nadzorovano dihanje.

Pri elementu zaporedja je pomemben pazljivo oblikovan vrstni red, v katerem si sledijo asane, pri elementu časa pa gre za to, kako dolgo vztrajamo v določenem položaju in kako dolgo zadržujemo dih.

Bistveno je, da jogo vadimo počasi, vztrajno in (tudi) z glavo ter da se med vadbo poglobimo vase, saj le tako dosežemo napredek ter dovolimo, da pozitivni učinki pustijo rezultat.

Filozofija Iyengar joge temelji na zavedanju telesa, skozi katerega se spoznavamo v najglobljem bistvu. Iz ure v uro zahtevnejša vadba nam pri tem odpira pot, pomaga pri razvoju in v boju z vsakdanjim stresom, krepi našo osredotočenost in zmožnost osredotočanja ter nam omogoča vedno večjo gibčnost, fizično in življenjsko moč.

Posebej pomemben je tudi terapevtski vidik Iyen­gar joge, s katerim odpravljamo težave, nepravilnosti in bolezni.

V Slovenijo je Iyengar joga prišla šele pred kratkim, v letošnjem letu pa smo dobili tudi prvo generacijo skrbno izšolanih učiteljev, ki imajo certifikat in dovoljenje za poučevanje. Z njimi je vadba tega sloga tudi pri nas prišla na izjemno visoko raven – preizkusite jo v City Yoga centru v Ljubljani ali Kranju.

www.cityoga.org