Zdrave odločitve Promocijsko sporočilo

Izdelki iz konoplje so čisti vir zdravja!

31. 1. 2013
Deli
Izdelki iz konoplje

Seme jedilne konoplje sodi med najbolj hranljiva živila. Že tisoče let je bilo najpomembnejši prehranski vir kultur starega sveta. Danes, ko se ponovno vrača na trg, se malokdo zaveda, kako pomembno je uživanje te starodavne rastline, ki lahko ozdravi precej bolezni današnjega časa in je neprecenljiv dodatek k naši vse bolj osiromašeni prehrani.

Ni pa vseeno kakšna semena jedilne konoplje uživamo, med njimi je namreč ogromna razlika. Pri nakupu bodimo pozorni, da so semena jedilne konoplje presna, kar pomeni toplotno neobdelana, s čimer se ohranijo vsi vitamini in minerali.

Podjete Sun and Seed, ki ga v Sloveniji zastopa Ekolife Natura d.o.o. ima v svoji pestri ponudbi izključno izdelke iz jedilne konoplje, ki so pridelani presno, ekološko, vsa semena pa izhajajo iz področja bivše Jugoslavije.

Presno konopljino seme je odličen vir Omega 3, Omega 6 in Omega 9 maščobnih kislin v idealnem razmerju. Poleg tega so v olju prisotni še biološki metaboliti dveh esencialnih maščobnih kislin gamalinolenske kisline, ki jo najdemo tudi v materinem mleku in stearidonske kisline.

Presno konopljino seme vsebuje okrog 30% beljakovin, od katerih kar dve tretjini predstavlja protein Edestin, ki je izjemno lahko prebavljiv in vsebuje znatne količine vseh esencialnih aminokislin. Biološka kakovost proteinov v navadni konoplji je najvišje vrednosti in je primerljiva z jajčnim beljakom ali mesom, zato je izredno dragocen dodatek za vegetarijance in vegane. Je tudi zelo bogat vir prehranskih vlaknin, ki nam pomagajo pri dobri prebavi in vitaminov ( B kompleks, C, D,E,...) ter mineralov ( kalcij, magnezij, kalij, železo,...) Za vse športnike in tiste, ki želijo večjo količino rastlinskih beljakovin, pa priporočamo jemanje presnih proteinov jedilne konoplje.

Že z 250g presnih konopljinih semen, si zagotovimo tedensko potrebo po vlakninah, beljakovinah in esencialnih maščobnih kislinah. Konopljo bi morali vsi vključevati v svoj dnevni jedilnik za večjo vitalnost.

Presno hladno stiskano konopljino olje uživamo vedno le hladnega in ga ne uporabljamo pri kuhi. Uporabljamo ga kot polivko za solate, hladne omake, ter z njim oplemenitimo gotove jedi. Priporoča se pri lajšanju težav s suho, razpokano in luskasto kožo, za preprečevanje srčnih bolezni in visokega holesterola, podpira delovanje živcev, ima pozitiven vpliv na ožilje, artritis, diabetes,...

Zelo okusen pa je tudi presni namaz iz semen jedilne konoplje, ki ga ponuja Ekolife Natura, katerega lahko uživamo na kruhu, krekerjih ali kot prilogo.

Še posebej pa je priporočljivo uživanje celih presnih konopljinih semen, katera v prebavilih vsrkajo strupene snovi in težke kovine, te pa se z blatom izločijo. Semena zmeljemo in jim dodamo sveže sadje.

Konopljina semena lahko uživajo tudi tisti, ki so alergični na gluten, mlečni sladkor, oreščke in sladkor, saj ne povzročajo alergij.

Več o konopljinih izdelkih v spletni trgovini www.ekolife.si