Kostanjev 'cheesecake' je popolna jesenska sladica – kremast, aromatičen in prijetno nasiten.
Slavna britanska kuharica Nigella Lawson ima preizkušen recept, ki ga ljubitelji sladic po svetu obožujejo, predvsem zaradi čudovite teksture, ki jo dosežemo s peko v vodni kopeli. Ta način poskrbi, da se toplota enakomerno porazdeli in da krema ostane svilnato gladka, brez grudic.
Cheesecake, pečen v vodni kopeli, je mehkejši, bolj kremast in med peko ne razpoka. Če se bojite, da bi voda prodrla v pekač, ga dobro ovijte z aluminijasto folijo ali pa vodo nalijte v pekač, postavljen na spodnjo rešetko pečice. Pri odpiranju bodite previdni – para je zelo vroča.
Za pire lahko uporabite kupljenega, a domač pire iz kuhanih kostanjev bo sladici dodal posebno aromo. Piškote pa najlažje zdrobite tako, da jih zaprete v plastično vrečko in zdrobite z valjarjem.
Sestavine za osnovo (premer modela 23 cm)
250 g piškotov Digestive
50 g zmehčanega masla
1 žlica kostanjevega pireja
Sestavine za kremo
500 g kremnega sira
125 g sladkorja
3 velika jajca
3 rumenjaki
175 ml kisle smetane
1 žlička limoninega ali limetinega soka
1 žlička vaniljevega izvlečka
2 žlici ruma
350 g sladkanega kostanjevega pireja
Sestavine za sirup
80 ml vode
60 ml ruma
1 žlica kostanjevega pireja
15 g masla
Postopek priprave
Priprava osnove
Pečico segrejte na 180 °C. Pripravite vodo za vodno kopel.
Piškote zdrobite, zmešajte z maslom in kostanjevim pirejem. Zmes pritisnite ob dno tortnega modela z odstranljivim robom in postavite v hladilnik.
Priprava kreme
Kremni sir stepite, dodajte sladkor in postopoma vmešajte jajca ter rumenjake. Vmešajte kislo smetano, limonin sok, vaniljo, rum in na koncu še kostanjev pire. Mešanica ne sme biti popolnoma gladka – rahle grudice so dovoljene.
Peka v vodni kopeli
Model ovijte v več plasti aluminijaste folije, da preprečite vdor vode. Postavite ga v večji pekač in vanj vlijte vročo vodo do polovice višine modela.
Pecite približno 60 minut – sredina naj ostane rahlo tresoča. Pečico previdno odprite, da vas ne opari para, nato model vzemite iz pekača in ga ohladite.
Hlajenje in serviranje
Cheesecake naj počiva v hladilniku čez noč. Naslednji dan ga odstranite iz modela in pustite, da se ogreje na sobno temperaturo.
Sirup
V majhni kozici zmešajte vodo, rum, kostanjev pire in maslo. Segrevajte, dokler se ne zgosti in postane sijoče. Ohladite na sobno temperaturo ter z njim prelijte torto tik pred postrežbo.
Namig za postrežbo
Torto lahko po želji okrasite s karamelo, čokoladnim prelivom ali kandiranimi kostanji. Postrezite jo rahlo ohlajeno, z žličko stepene smetane ali kepico vaniljevega sladoleda.
Vir: punkufer.dnevnik.hr
Novo na Metroplay: Beno Lapajne: “Nikoli ni prepozno za drugo kariero, leta so samo številka!”