Joga in Ayurveda: v sozvočju z naravo

November je pravi mesec, da se pripravimo na hladnejše in daljše dni, ko je priložnosti za gibanje na soncu in svežem zraku vse manj. Za ohranitev dobrega zdravja je sprememba dnevne rutine, v primerjavi s poletjem, eden temeljih principov kako telo pripraviti na mraz, kako obdržati svojo poletno telesno težo ter kako vplivati na splošno dobro počutje.

18. 11. 2013

Ajurveda nam na razumljiv način posreduje znanje o življenju v vseh njegovih oblikah. Osnovni princip ajurvede je pet elementov, ki se povezujejo v tri doše ali energije (vata, pitta in kapha) in ki so prisotne tako v živi kot v neživi naravi.

Z razumevanjem osnovnih principov ajurvede lahko vsakdo laže prepozna zgodnje simptome neravnovesja v svojem telesu in umu, ustrezno ukrepa in prevzame odgovornost za svoje zdravje.

Gibanje

Vse se začne s tem, da preverite svoj tip telesa. Pri tem vam najlaže pomaga pregled pri ajurvedskem zdravniku.

Mokini Yoga

Vadba joge je primerna za vsak tip telesa.

Če ste po naravi energični, imate hitro ter močno prebavo, v vašem telesu prevladuje pitta. Če ste hitri, pozabljivi in imate vitko telo, hitro a šibko prebavo, ste tip vata.

Za počasne, z dobro grajenim telesom, s počasno a močno prebavo, je najbolj izrazita kapha. Najpogostejši so kombinirani tipi, vata-pitta, pitta-vata, kapha-vata, pitta-kapha.

Vadba po došah

Vadba joge je primerna za vse naravne konstitucije. Za tip kapha je najboljša srednje energična ter dolgotrajna vadba. Tip kapha potrebuje največ motivacije, da vztraja pri vadbi. Ko enkrat z vadbo prične, ga je težko ustaviti. Za tip pitta, je primernejše gibanje z več dinamike, kjer lahko izživi svojo energično naravo.

Mokini studio

Pridobite si praktične napotke, kako se lotiti prihajajočih hladnih dni.

Mokini Yoga studio v sodelovanju s Hišo Ayurveda vabi na delavnico 'Ozavestimo zdravje'

Kdaj: sobota, 23. 11. 2013 ob 10.00

Kje: Mokini Yoga Studio, Vodnikova cesta 71, Ljubljana

Program delavnice:

  • 10.00-12.00: Joga po došah. Kratko predavanje in fizična vadba, Simona Vrhovec, mednarodno certificirana učiteljica hatha joge
  • 12.30-13.30: Čas za kosilo ali prigrizek (Priložnost za obisk bližnje indijske restavracije.)
  • 14.00-16.00: Predavanje o Ayurvedi, Dr. Manivannan Ramasamy, B.A.M.S.

Prijava na delavnico

S prijavami pohitite na mail: info@mokini.si ali na telefonsko številko 031 347 282. Število mest je omejeno.

»Življenje z naravnimi cikli, uravnotežena prehrana, redna vadba ter sproščanje so osnovne smernice, vse bolj potrebne človeku sodobnega časa.«

Simona Vrhovec, mednarodno certficirana učiteljica hatha joge, NLP Coach in NLP Learning Coach

Več informacij: Mokini Yoga www.mokini.si.