Ta trenutek se lahko odločite, da prekinete z vsem kar je #3 (Joga z Robertom Hönnom)

10. 7. 2022
Deli
Ta trenutek se lahko odločite, da prekinete z vsem kar je #3 (Joga z Robertom Hönnom) (foto: PETRA CVELBAR)
PETRA CVELBAR

Vabljeni, da se nam pridružite na programu Joga, moja pozitivna rutina, kjer bomo skupaj izvajali prakso joge, v katero vas bo popeljal učitelj joge Robert Hönn. Spominja se, kako je nekega večera v enem izmed prejšnjih življenj sklenil, da bo pil življenje. In ga je. Pil. Življenje. Iskal plus in minus. Upse in downse.

Vdih zavestno pripeljem v trebuh, pustim, da se trebušna stena sprosti. Čutim, kako prvi del vdiha, organe v trebušni votlini potisne proti popku, proti ledvicam, levo in desno. Gostoto diha uporabim kot neke vrste motor, ki vdih pelje višje, vse do točke kjer je zrak v glavi srečati najvišje. In izdih zapušča glavo, vrat, prsni koš. Zadnja faza izdiha se trebušna stena vrača proti hrbtenici.

Disciplina pomaga razkriti trenutek. Nenazadnje vse je. Vsa učenja joge ali drugih veščin so nesmiselna, če praktikanta ne osvobode okov lastnega jaza. To so edine omejitve, ki jih vsi posamezniki nosimo. Sledi praksi. Sledi dihu. Naj gib postane oblačilo jaza. Ne hiti. Ničesar ni potrebno doseči.

"V enem prejšnjih življenj je spil kar nekaj opoja. Nenazadnje je nek pesnik povedal, da moraš biti vedno pijan, da je to vsa modrost in edino vprašanje, Bukowski pa je baje omenil, da se mora pameten človek občasno napiti, da preživi v norem svetu.

Neomejene možnosti Resničnosti. Ta trenutek se lahko odloči, da prekine z vsem, kar je in postane alkoholik. Poet. Blefer. Tantrik. Ta trenutek ... Vse je tu. Morda bo najboljši fotr na svetu, morda ne bo. Morda. Vse možnosti so na dlani. Spominja se, kako je nekega večera v enem izmed prejšnjih življenj sklenil, da bo pil življenje. In ga je. Pil. Življenje. Iskal plus in minus. Upse in downse. In nekega dne je srečal Sivino nepotrebje ne potrebnih dosežkov. Neznosno svobodo ne iskanja dosežkov. Biti. Zen? Biti. In vmes ga je izgubil. Zen. Ga našel. Zen. Ga izgubil. Ampak četudi ga morda ni bilo tu, je bil nenehno blizu. Zen."

Robert Hönn jogo poučuje že vse od leta 2001. Izobraževal se je pri svetovno priznanih učiteljih. Kot izkušen učitelj registriran pri Svetovni zvezi joge (Yoga Alliance, ZDA), E-RYT (Experienced Registered Yoga Teacher) in pri Joga združenju Slovenije (JZS), IRJU (Izkušen registriran joga učitelj). Praksa, ki jo podaja, je plod osebnih raziskovanj skozi veščine joge, aikida, taijiquana, plesnega eksperimentiranja. In verjetno vsega, kar je do danes počel. Ljubil. Sovražil. Vsega, kar ga je privlačilo. Odbijalo. Pogosto vam bo ponudil vprašanja. Odgovore na njih pa boste morali poiskati sami.

Preproste prakse virtualnega studia Šole joge RYS Joga DO so namenjene zlitju izkušnje doživljanja sveta s telesom. Utelesiti Zdaj. Ne včeraj in ne jutri. Tu. Ne tam. Tu se lahko začne joga.

Posnetek prejšnjega tedna: