Če hočete ostati zdravi, si morate privoščiti vsaj uro na dan zase

12. 1. 2017
Deli
Če hočete ostati zdravi, si morate privoščiti vsaj uro na dan zase (foto: profimedia)
profimedia

Za hormonsko ravnovesje je zelo pomembno tudi spanje, ki se vedno začne ob približno istem času.

»Hormon rasti, ki je zelo zadolžen za odpornost in mladosten videz, se ustvarja čez noč. Ljudje, ki delajo ponoči, imajo veliko težav s hormonom rasti in se hitreje starajo,« opozarja dr. Toljanova.

Meditacija ali maraton?

»Če hočete ostati zdravi, si morate privoščiti vsaj uro na dan zase. Starejši kot smo, več časa potrebujemo za polnjenje z energijo. Ne morete le dajati energije, morate jo tudi dobiti nazaj s sproščanjem – naj bo to poležavanje, branje knjige ali tek ,« pravi Toljanova in poudarja, da si baterije polnimo različno.

Moramo se gibati, toda za nekoga je pilates morda stres, zato mora najti sprostitev, po kateri mora čutiti, da je pridobil energijo. Če iz dneva v dan izgubljate energijo, se bodo posledice pokazale na obrambnih mehanizmih telesa. Naš imunski sistem pade kot obrambni zid in hitro pridejo različne bolezni. Torej mora stresu slediti sproščanje.

Poleg sproščanja moramo poskrbeti tudi za zmerno telesno dejavnost. »Dokler se gibate in spodbujate krvni obtok, spodbujate tudi delovanje možganov in vseh hormonov in žlez. Če ste ves čas pri miru, povzročite stagnacijo telesa,« opozarja dr. Toljanova, ki priporoča, da začnete v službo in po opravkih hoditi peš. »Vsak človek bi moral vsak dan narediti osem tisoč korakov, to je približno deset kilometrov. Kot del ekipe Face Force  spremljam tudi razvoj in učinke vadbe, ki v najkrajšem času aktivira vse žleze endokrinega sistema, sprošča, obenem pa oblikuje obraz in telo.  Če mi boste rekli, da za sproščanje in vadbo nimate časa, mi boste povedali, da vam to ni pomembno. A če nimate časa zase in za svoje zdravje, ima to dolgoročne posledice.«

Igra s soncem

»Nikar se mu ne izogibajte, na prostem preživite vsaj uro na dan. S soncem dobite vitamin D, ki ga strokovnjaki vedno bolj upoštevajo kot močan antioksidant tudi v borbi z rakavimi obolenji. Seveda pa ga pod obleko zaščitnega faktorja v telo ne boste sprejeli niti trohice. Če večino svojega življenja presedite v pisarni, ne pa na svojem vrtičku ali njivi, pa se mu nikar ne nastavljajte tisti teden, ko ste na morju – ne le, da vas bo opeklo, taka obilica sončnih žarkov na prej zakrito telo bo še en šok za ravnovesje v vašem telesu,« opozarja Toljanova.

V službo hodite peš

Zjutraj vas bo hoja prebudila, po delu razbremenila. Hoja je zelo koristna za krepitev vašega telesa. V eni uri hoje boste deležni tudi veliko sončne svetlobe, po kateri hrepeni vaše telo.

Hormonsko zdravljenje

Če si vaš zdravnik ne zmore vzeti za vas več kot nekaj minut in če vam nima časa prisluhniti, razmislite o zdravniku, ki ga zanimate vi, ne pa simptomi, zaradi katerih ste stopili v njegovo ordinacijo.

Pri dr. Toljanovi je pregled videti takole: »Najprej iščemo simptome. Pacienti izpolnijo vprašalnik, s katerim preverimo, katere simptome imajo, nato se pogovarjamo in naredimo analizo hormonov v krvi. Pomembna je klinična slika; nikoli ne zdravim izvida ali rentgenske slike, temveč človeka. Ko postavim delovno diagnozo, ki morda govori o neravnovesju ali motnji enega hormona, dobite ta hormon kot terapijo, zraven pa še navodila za drugačen življenjski slog, hormoni namreč ne morejo delovati dobro, če bomo uravnovešali le enega.

Če se boste odločili za hormonsko terapijo, boste torej morali naredi več kot le vzeti tableto vsakih 12 ur … »Če želite instantno rešitev, ki vam bo pomagala za kratek čas, to ni terapija za vas. To je terapija za ljudi, ki želijo preprečiti nastanek bolezni. Ko je težka bolezen že nastopila, je zdravje težko vrniti le s hormoni. Takrat se morajo ljudje močno potruditi, povsem spremeniti prehrano, način življenja in sproščanja.

Najpogosteje zbolijo tisti z napačnim življenjskim slogom in takšni, ki jedo napačne stvari. Torej, le en hormon, eno nadomestilo ne bo doseglo, da se boste počutili izvrstno. Počutili se boste bolje, vendar ne zelo dobro. Sami torej morate uravnovešati celotno delovanje telesa. Hormone začnemo nadomeščati, ko jih začne zmanjkovati, in ne čakamo, da npr. ščitnica povsem preneha proizvajati hormone.

Ne čakate, da nastopi menopavza, temveč se začnete zdraviti, ko se začnejo prve težave – ko ste utrujeni, izčrpani, ne veste, kaj vam je … Takrat je treba začeti spreminjati življenjski slog, iz prehrane izločiti kakšno živilo in kakšno dodati, morda začeti z nizko dozo bioidentičnih hormonov. Zaradi stresnega življenja imajo ženske vedno bolj zgodaj težave s hormoni. Ni redkost, da petintridesetletnica že preide v menopavzo,« opozarja dr. Sanja Toljan.

Nova preventiva – zdravljenje z bioidentičnimi hormoni

Naši hormoni začnejo vpadati povprečno po 35. letu. Če se ne počutimo več tako dobro, kot smo se včasih, je treba preveriti, zakaj je tako, morda le ne počivamo dovolj. Če vse počnemo, kot je treba, je možno, da katera od žlez ne deluje dobro in je treba hormone malo uravnati. Pri ženskah je prvi hormon, ki odpove, progesteron. Progesteron je hormon miru, sproščenosti in ob njegovem pomanjkanju začnete biti razdražljivi.

Šibki hormoni

»Hormone nam najbolj uničuje nezdrav življenjski slog. Hormonska motnja se ne zgodi kar tako. Naše babice in prababice so imele še zelo močne hormone, le tako so lahko preživele vse okužbe. Danes nam je medicina omogočila, da lahko preživimo tudi mi, ki smo hormonsko šibkejši.

V našem okolju je ogromno lažnih hormonov, ki naše hormone jedo in jim ne dovolijo, da opravljajo svoje delo, npr. ksenoestrogeni v plastiki. Vsa hrana iz trgovine, ki je v plastiki, je za nas nevarna, saj plastika deluje kot etrogen. Z vsako vodo, ki jo popijemo iz plastenke, popijemo malo estrogena, ki lahko našemu estrogenu blokira receptor in mu tako 'prepove', da bi deloval,« opozarja dr. Toljanova.

Hormoni v neravnovesju

Ko naši hormoni niso več uravnovešeni, občutimo, da nismo več takšni, kot smo bili ponavadi. Najprej nas lahko prevzame kronična utrujenost, ali pa čutimo, da se pri nas nekaj spreminja. Ob preiskavah krvi so rezultati kljub temu odlični – v takšnem primeru je treba posumiti na hormonsko neravnovesje.

Kontracepcijske tabletke in nadomestna hormonska terapija

»Vsi se bojijo nadomestne hormonske terapije, nihče pa se ne boji kontracepcijskih tablet, saj jih jemljejo mlade ženske,« opozarja dr. Toljanova in nadaljuje: »Pri nadomestni hormonski terapiji je estrogen bioidentičen (istoveten naravnemu), progesteron pa je umeten.

Hormonski izvidi ženske, ki jemlje kontracepcijo, pokažejo, da nima estrogena, nima progesterona, nima testosterona. V njeni krvi manjkajo trije osnovni spolni hormoni. To je stanje umetne menopavze. Veliko žensk se zredi, ko jemlje tabletko, nimajo energije, utrujene so, nestrpne. Nekatere ženske se kljub kontracepciji počutijo dobro, predvsem tiste, ki imajo policistične jajčnike, njim se uredi polt, vendar to ni zdravljenje. To je samo prikrivanje težave.

S tabletko torej ne zdravijo policističnih jajčnikov, to je le zdravljenje simptomov. Načeloma nisem proti tabletki, a treba jo je jemati previdno in čim krajši čas, z njo pa ni pametno na silo uravnavati naravnega menstrualnega ciklusa in nepravilnih krvavenj v perimenopavzi. Telo je treba pustiti, da samo poskrbi za nekatere procese, včasih ga moramo le malo spodbuditi.«

Čudež bioidentičnih hormonov, knjiga Michaela E. Platta (Ara, 2011), vam bo razprla tančico neznanega o tem, kako lahko odpravite utrujenost, nespečnost, oblivanje vročine, pomanjkanje libida ali pozornosti, hiperaktivnost, PMS, osteoporozo, jezo, migreno …

Novo na Metroplay: "Nujno se je bilo potrebno raziti, da sva se potem znova srečali." | Miša Molk in Ula Furlan