Kaj morate vedeti o kontracepciji in kako zase poiskati najboljšo opcijo!

Kontracepcija je način za preprečevanje nosečnosti in le teh obstaja veliko. Zato je pomembno, da najdete tisto, ki je prava za vas. Prav tako je pomembno, da imate dovolj informacij o tem, kako zaščito pravilno uporabljati, na kaj paziti in kakšne so lahko posledice uporabe.

Kaj morate vedeti o kontracepciji in kako zase poiskati najboljšo opcijo! (foto: promocijska fotografija) promocijska fotografija
12. 12. 2022 | Promocijsko sporočilo

Glede na vaš stan in zdravje morate dobro premisliti, za katero se boste odločili. Ob tem vam svetujemo, da se o tem pogovorite z vašim partnerjem v kolikor ste v zvezi ter z izbranim zdravnikom, kateri vam lahko najbolje pomaga pri sami odločitvi. Samski, v dvoje ali po porodu vse to lahko vpliva na samo izbiro. Ravno tako vaše zdravstveno stanje in odnos s partnerjem s katerim si delite posteljo.

Izberite kontracepcijo

V kolikor ste samski ne pozabite, da je potrebno poskrbeti tudi za zaščito spolno prenosljivih bolezni. Zato je kondom lahko odlična izbira, vendar se zavedajte, da tako kot preostale kontracepcije niso stoodstotno zanesljive. V kolikor ste v predani zvezi z resnim partnerjem, kondom morda ne bo najbolj privlačna izbira, saj le ta zmanjša občutljivost. 

V tem primeru lahko razmislite o oralnih kontracepcijskih tabletkah na recept, obliž, kateri se namesti na kožo in se zamenja enkrat na teden ali vaginalni obroček, kateri se vstavi v nožnico enkrat na mesec. Prav tako so na voljo maternični vložki, za katerega boste potrebovali medicinsko pomoč ter diafragme, katere so po mnenju nekaterih staromodne. ‘‘Med najbolj zanesljive metode kontracepcije gleda na uporabniško učinkovitost ali učinkovitost v praksi spadata sterilizacija in maternični vložek, pri katerih zanosi manj kot en odstotek uporabnic.’’  [1] (S. Pušenjak, dr. med.)

Nakup kontracepcije

Za katerokoli opcijo se odločite, se morate tudi odločiti, kje in kako boste prišli do same kontracepcije. V kolikor ste bolj sramežljive narave in se neradi o tem pogovarjate, lahko kupite kontracepcijo v spletni lekarni. Nakupovanje je dandanes lahko zelo udobno in ga lahko opravite kadarkoli, paket pa je dostavljen na vaš naslov. Tako, se izognete vožnji do lekarne, čakanja v vrsti in morda neprijetnega nakupa. Ob tem pa pri določenih ponudnikih lahko prejmete tudi strokoven nasvet, kateri vam bo pomagal pri nakupu in sami uporabi.

Zakaj uporabljati kontracepcijo

Uporaba kontracepcije je lahko pomemben faktor v vašem življenju, saj vam le ena noč lahko spremeni življenje. Ustvariti novo življenje je nekaj najlepšega, kar lahko dosežemo v svojem življenju, vendar ob nepravem času z nepravo osebo lahko spremeni tako vaše življenje, kot tudi življenje otroka. Uživajte vaše življenje in ob tem bodite previdni ter mislite na vašo prihodnost.

Vir: https://vsebovredu.triglav.si/zdravje/kontracepcija