Kaj vse morate storiti, preden se vam pridruži pasji mladič?

Preden v svoj dom sprejmete psa, morate za njegovo dobro počutje in varnost ustrezno prilagoditi svoj dom in priskrbeti nekaj osnovne opreme. Odveč pa ni niti razmislek o zavarovanju za psa.   

Kaj vse morate storiti, preden se vam pridruži pasji mladič? (foto: PROFIMEDIA) PROFIMEDIA
29. 11. 2021 | Promocijsko sporočilo

Skrb za pasjega ljubljenčka vsekakor zahteva veliko vašega časa in pozornosti. Neodgovorno bi bilo, če se na njegov prihod ne bi dobro pripravili. Kateri so glavni pomembni koraki, ko se pripravljate na življenje s svojim pasjim ljubljenčkom?

Pripravite varen dom

Ne glede na to, ali bo pes bival z vami v notranjosti ali zunaj, mu morate skrbno urediti lasten bivalni prostor, kamor se bo lahko umaknil vedno, ko bo potreboval počitek ali malo miru. Prostor naj bo tudi ograjen – za čas, ko vas ne bo doma, da ne bo mogel poškodovati vaših stvari ali sebe.

V okolju, kjer bo pes bival, preverite tudi, kaj vse je v vidnem kotu vašega mladiča ter kaj lahko doseže z gobčkom in tačkami. Skrijte in zaščitite vse električne kable, pospravite zdravila, kemikalije in druge stvari, ki so lahko nevarne, sobne rastline naj bodo umaknjene, da jih ne bo mogel doseči, pokrijte ali umaknite tudi koš za smeti, obutev in druge predmete, ki bi jih lahko pes prežveči ali pogoltne.

Oprema, ki jo potrebujete

Osnovne stvari in pripomočki, ki jih boste potrebovali in jih je dobro priskrbeti že pred prihodom psa, so:

transportni boks za prevažanje, povodec, nastavljiva ovratnica ali oprsnica, identifikacijska značka (zakon določa, da morajo biti psi čipirani z identifikacijskim mikročipom, priporočljivo pa je, da ima tudi identifikacijsko značko z njegovim imenom, vašim naslovom in kontaktno številko), kovinska ali keramična posoda za hrano in vodo, hrana, pasja postelja (z vpojno podlogo).

Za pravo nego

Za mladiča morate izbrati pripomočke, ki bodo dovolj nežni, prav tako mora biti nežen tudi pasji šampon, z uporabo katerega ne pretiravajte. Dovolj bo, če boste mladiča stuširali enkrat na dva meseca, odvisno seveda od njegovih raziskovalnih podvigov. Če mu je v največje veselje čofotanje po blatu, bo najbrž vseeno potreboval kakšno prho več kot drugi psi.

Pozabiti ne smete niti na čiščenje pasjih ušes, čemur so namenjeni posebni pripomočki, ki jih lahko najdete v trgovinah za domače živali.

Del obvezne opreme za zdravega pasjega ljubljenčka pa so tudi pinceta za odstranjevanje klopov, zobna ščetka in posebna zobna pasta za nego zob.

Prvič k veterinarju

Psa morate v nekaj dneh po tem, ko ga pripeljete domov, peljati k veterinarju. Ob prvem obisku bo veterinar vašega psa cepil, po potrebi razglistil, če to še ni bilo urejeno, ga čipiral in mu izdal potni list.

Pridobili boste lahko tudi vse pomembne informacije o nadaljnjih cepljenjih, morebitni sterilizaciji pa tudi nasvete o primerni negi in hrani za vašega psa.

O vzgoji in šolanju

Zelo pomembno je, da z vzgojo mladiča začnete čim prej. Pred izbiro pasje šole oz. tečaja za šolanje psa pa se morate zavedati, da je pasja šola namenjena tako psu kot tudi vam. Predvsem je pomembno, da spoznate pasje potrebe, kako pes razmišlja in kako kar čim bolje komunicirati z njim.

Pasji priboljški ne spadajo pod nujno opremo, so vam pa lahko v veliko pomoč pri šolanju, saj so odličen vir motivacije in odlična nagrada za dobro opravljeno nalogo.

Tudi igra in vaša pozornost sta za psa nagradi, zato ga lahko z igračami, še zlasti interaktivnimi, motivirate, da razmišlja in vadi spretnosti. Prek igre lahko s psom tudi vadite poslušnost in ukaze.

Več nasvetov za nego, skrb za zdravje in vzgojo psa najdete v brezplačnem priročniku Zavarovalnice Triglav Dobrodošel, pasji mladiček!

Zavarovanje za psa

Poleg tega, da skrbite za zdravje psa, je dobro, da ga tudi zavarujete. Če pes zboli, se poškoduje ali povzroči škodo, hitro nastanejo nepredvideni stroški, ki so lahko tudi zelo visoki. Da vam ti ne bi povzročali skrbi, za svojega psa sklenite zavarovanje psa pri Zavarovalnici Triglav.

Osnovno zavarovanje je zavarovanje stroškov zdravljenja psa zaradi bolezni ali nezgode, ki je vseživljenjsko, kar pomeni, da nima zgornje starostne omejitve.

Poleg kritja stroškov zdravljenja pa lahko zavarovanje razširite tudi z drugimi dodatnimi zavarovanji:

asistenca, stroški nastanitve živali zaradi hospitalizacije zavarovanca, odgovornost lastnika psa za škodo na osebah ali stvareh, nastalo zaradi napada ali ugriza, stroški iskanja izginule ali ukradene živali, zavarovanje psa med prevozom, zavarovanje psa v tujini, pogin psa, stroški pokopa psa, izguba namenske sposobnosti.

Zavarujete lahko vse zdrave pse od 2. meseca starosti do izpolnjenega 7. leta ne glede na pasmo oz. rodovnik, tudi nepasemske pse in vse druge. Edini pogoj je, da je pes ob sklenitvi zavarovanja zdrav in čipiran.

Zavarovanje psa lahko preprosto sklenete tudi preko spleta.

Povrnite si stroške preventivnega veterinarskega pregleda v višini 30 EUR

Pridobite kodo za popust in vaše zavarovanje za psa ali mačko bo kar 30 EUR ugodnejše. Toliko tudi največkrat znaša strošek preventivnega veterinarskega pregleda, ki ga je dobro opraviti za dobrobit vašega ljubljenčka.

Ugodnost velja za vse cepljene pse in mačke, stare do 18 mesecev.