Kajenje pri mladostnikih: Če starši ne pomirijo otroka, bo iskal pomiritev drugje

30. 3. 2024
Deli
Kajenje pri mladostnikih: Če starši ne pomirijo otroka, bo iskal pomiritev drugje (foto: shutterstock)
shutterstock

Kako je kajenje povezano z zlorabo v otroštvu? 

Raziskovalci so izvedeli, da je večja verjetnost, da bodo otroci začeli kaditi, če so bili na tak ali drugačen način zlorabljeni v družini ter tisti, ki živijo v revščini ali imajo starše, ki uživajo droge ali pa imajo starši težave z duševnim zdravjem.

Ker so zlorabljeni in zanemarjeni otroci pogosto nenadzorovani, imajo ti najstniki lahek dostop do cigaret in drugih snovi, ki jih uporabljajo za spopadanje z anksioznostjo in drugimi simptomi, povezanimi s travmo.

Po domače povedano: če otrok ne pomirijo starši, se pomirijo na drugačne načine, in cigareti so ena izmed dosegljivih opcij. Mehanizem spopadanja s težavami pa se prenese tudi v odraslo dobo. Če vas torej starši niso znali pomiriti, v odrasli dobi nimate kapacitete, da pomirite sami sebe, potrebujete za to druge vire, in cigareti so ena izmed možnosti, kako doseči začasno pomiritev. 

Nova študija kaže, da fizična zloraba otrok v domovih z visokim tveganjem, zlasti ko je otrok še majhen ali najstnik, močno poveča verjetnost, da bo njihovo mladostniško eksperimentiranje s cigaretami vodilo v močno kadilsko navado v odrasli dobi. 

Zanemarjanje zelo majhnih otrok je bilo v študiji povezano s postopnim povečanjem uporabe cigaret med najstniki, ki so kadili. Študija je preučevala podatke o otrocih, ki so bili izpostavljeni velikemu tveganju za zlorabo in zanemarjanju – bodisi zato, ker so bili napoteni v službo za varstvo otrok ali ker so živeli v razmerah, povezanih z verjetnostjo slabega ravnanja, ali oboje.

"Želela sem pogledati različne vrste trpinčenja in ali vplivajo na kajenje cigaret," je povedala glavna avtorica Susan Yoon, docentka za socialno delo na Državni univerzi Ohio. Študija je objavljena na spletu v reviji Substance Use and Misuse. 

"Kajenje cigaret pri mladostnikih je resen družbeni problem in skrb za javno zdravje. Razvoj možganov ni dokončan do pozne adolescence ali v mladosti, kajenje cigaret pa je povezano s poškodbami v razvoju možganov," je dejala Yoon. "Vemo tudi, da je večja verjetnost, da bodo tisti, ki začnejo kaditi cigarete v adolescenci, nadaljevali s kajenjem tudi v odrasli dobi."

Razčlenitev različnih vrst zlorab in zanemarjanja, ki jih je vzorčna populacija doživela v treh različnih časovnih obdobjih (zgodnje otroštvo, šolska doba in adolescenca), je potrdila, kako ranljivi so bili ti otroci. Skoraj četrtina je bila zanemarjena v zgodnjem otroštvu in šolskih letih, 19 odstotkov pa je poročalo o telesni zlorabi v šolski dobi. Skoraj polovica jih je živela v revščini, 58 odstotkov pa v gospodinjstvih, v katerih so družinski člani kadili cigarete.

Yoon je uporabila njihove odgovore o kajenju med 12. in 18. letom starosti, da bi identificirala vzorce uporabe cigaret. "Bilo je skoraj šokantno, kako se je vzorec uporabe cigaret sčasoma tako drastično povečal v strmo naraščajočem razredu uporabe," je dejal Yoon. "Pri 12 letih so bili precej podobni drugim – skoraj 80 odstotkov jih ni kadilo. Pri 16 letih smo ugotovili, da jih je skoraj 60 odstotkov v preteklem letu uporabljalo cigarete več kot 20 dni, do 18 let pa je vsak otrok v tej skupini poročal o pogosti uporabi cigaret."

Statistična analiza je pokazala, da je bilo pri mladostnikih, ki so v zgodnjem otroštvu doživeli fizično zlorabo, 2,3-krat večja verjetnost, da bodo v skupini, kjer se cigarete močno povečujejo. Telesna zloraba v adolescenci je imela še močnejši učinek – tovrstno slabo ravnanje v tistem obdobju življenja je bilo povezano s 3,7-krat večjo verjetnostjo za močno povečano uporabo cigaret.

Mladostniki, ki so bili v zgodnjem otroštvu zanemarjeni, so imeli 1,89-krat večjo verjetnost, da bodo v skupini, ki je postopno povečevala cigarete. Zanemarjanje lahko vključuje pomanjkanje ustreznega nadzora in nezadovoljevanje otrokovih potreb – od hrane in oblačil do zdravstvenih potreb in izobraževanja.

"Različne vrste trpinčenja so predvidevale različne vzorce uporabe cigaret, pomemben pa je bil tudi čas. Zdi se, da sta zgodnje otroštvo in adolescenca res občutljivi obdobji, v katerih slabo ravnanje vpliva na rezultate kajenja," je dejala Yoon.

Iz omenjene študije torej vemo, da so otroci, ki doživljajo zlorabo in zanemarjanje, izpostavljeni veliko večjemu tveganju, da bodo čez čas pokazali svoje travme skozi slab vzorec uporabe cigaret. Ko govorimo o preprečevanju kajenja pri mladih, se je torej potrebno osredotočiti predvsem na starše, ki so nenazadnje izvor tega, zakaj mladostnik čuti potrebo po kajenju oziroma zakaj to sploh potrebuje. 

Vir: https://news.osu.edu

MEDGENERACIJSKE TRAVME: Ste podedovali čustveno travmo od svojih prednikov? In kako prekiniti vzorec?

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja