Kako naravno pomagati otroku, ki ima težave z dihali

Če ste že kdaj nemočno gledali svojega otroka, kako se zvija od krčev, se poti v nevzdržni vročici ali mu piska v pljučih, veste, kako nemočni ste se počutili in kako zelo ste si želeli le tega, da ozdravi. Ko se pojavijo težave z dihali, je treba podpirati celoten sistem, naravno pa lahko pomagamo tudi z zelišči in začimbami.

Kako naravno pomagati otroku, ki ima težave z dihali (foto: profimedia) profimedia
20. 3. 2018

Težave z dihali

Jasna Matjašič, bioterapevtka in celostna svetovalka, opozarja, da pri težavah z dihali niso obolela le dihala, temveč je treba podpirati celoten sistem, sicer verjetno zelišča ne bodo dovolj. Pozorni moramo biti predvsem na prebavila, kožo in izločala.

Pri težavah z dihalnimi potmi otroku ponudite veliko vode in izključno lahko hrano ter krepčilne juhe, naravne pripravke, sveže sokove in čaje. V prostoru je dobro imeti vlažilnik zraka ali izparilnik, v katerega ste kanili nekaj kapljic kakovostnega timijanovega, evkaliptusovega, borovega, metinega, čajevčevega, kamilčinega ali sivkinega eteričnega olja (slednja dva uporabljajte ponoči, da se bo kašelj umiril, otrok pa bo lažje prespal noč in se spočil).

Redno mu dajajte toplo do mlačno vodo in čaj iz lipe ali bezga z limoninim sokom in medom ter domači, sveže izcejeni sok iz ekološko pridelanih agrumov.

Dihala bodo podprli tudi čaji in različni pripravki iz timijana, poprove mete ali rmana. Nikakor ne pozabite na moč ameriškega slamnika, ki ga lahko dajete v obliki tinkture tudi otrokom. Pri resnejših stanjih (pljučnicah in bronhiolitisih) naj pije tudi čaj iz navadnega pljučnika.

Kako pomagati majhnim otrokom in dojenčkom?

Pri majhnih otrocih in dojenčkih je pri vseh težavah z dihali zelo učinkovita timijanova kopel. Pripravite jo tako, da dve jušni žlici timijana namočite v dva litra hladne vode, pustite stati do 12 ur, nato segrejete do vrenja, precedite in dodate v banjico, v kateri se kopa vaš otrok.

Če uživa, lahko v takšni kopeli kopate otroka poljubno dolgo, pazite le, da se voda ne ohladi. Odcejeno zelišče lahko v ta namen uporabite od dva- do trikrat.

Če se pojavi nadležen kašelj

V tem primeru naj otrok pije veliko tople tekočine in vode. Vroči čaji, še bolje pa sirupi iz lučnika, smrekovih vršičkov, timijana, ozkolistnega trpotca ali navadnega ožepka, pomagajo pri izkašljevanju sluzi (produktiven kašelj).

Za starejše otroke in odrasle je prav tako učinkovit za razsluzevanje hladen namok korenine sleza. Pri suhem in dražečem kašlju preizkusite čaj iz rastlin, ki pomirjajo in delujejo proti krčem, kot so islandski gorski lišaj, trpotec, slez, pa tudi pitje slane vode po požirkih umirja dražeč in suh kašelj. Za lokalno gretje pljuč uporabite obkladke iz kamilic ali timijana.

Čebula - zdravilo proti prehladu

V naravni medicini je kot zdravilo proti prehladu, kašlju, bronhitisu in gripi že stoletja prisotna čebula, ki redči sluz v dihalih in preprečuje njeno (čezmerno) nastajanje.

Surovo čebulo nasekljajte ter jo prelijte z enako količino medu, ki deluje pomirjajoče na vneto sluznico zgornjega dihalnega trakta, ustavlja dražeč kašelj in pomaga pri težkemu goltanju. V ta namen je najboljši lipov ali akacijev med. Pustite, da stoji čez noč, precedite in otroku ponudite po čajno žličko sirupa do trikrat na dan. Lahko pa na koščke narezano čebulo daste na krožnik in čez noč postavite ob otrokovo posteljo.

Obloge iz čebule (sesekljano zavijte v tanko gazo), zelja (najbolj zelenim listom odstranite žile, nato jih segrejte v vroči vodi, posušite in zravnajte z valjarjem ter malce potolcite) ali gline (uporabite že pripravljeno glino za obloge) pomagajo pri težavah z žrelom in grlom. Vse obkladke lahko položite na vrat in pritrdite s povojem; vsaki dve uri zamenjajte oblogo.

Za lajšanje bolečin, razkuževanje in protimikrobno delovanje otroku po žličkah ponudite mešanico medu in čebule, medu in cimeta ali medu in ingverja.

Napisala: Petra Arula, foto: Shutterstock; Za strokovno pomoč in pregled članka se zahvaljujemo Jasni Matjašič.