Kako pomanjkanje spanca škoduje naši zvezi

Vsi si želimo živeti čim bolj zdravo, srečno in produktivno. Znake, ki kažejo na pomanjkanje spanca maskiramo s kavo, sladkorjem in drugimi poživili. A to ne le, da lahko škoduje našemu zdravju, pač pa tudi odnosom, odkrivajo znanstveniki.

Kako pomanjkanje spanca škoduje naši zvezi (foto: Unsplash.com) Unsplash.com
12. 5. 2019

Spanec vpliva na delovanje našega spomina, na naše motorične sposobnosti in mentalno zdravje. Vsako noč naj bi spali vsaj 7 ur in odšli v posteljo pred polnočjo. Če potrebo po spancu predolgo zapostavljamo, se primanjkljaj kaže tudi v naših odnosih.

Najnovejše raziskave so pokazale, da spanec na 5 načinov vpliva na naš partnerski odnos.

1. Bolj spočiti ljudje so bolj privlačni

Slabe spalne navade se nam poznajo na obrazu, v drži in odražajo naše splošno počutje.

2. Pomanjkanje spanca zniža naš smisel za humor

Flirtanje je najbolj uspešno, če osebo nasmejimo ali pa povemo kaj zanimivega. Če smo utrujeni in neprespani, je to nemogoče. Raziskave kažejo, da smo zaradi pomanjkanja spanca tudi bistveno manj dovzetni za šale in za zabavo.

3. Večja možnost konfliktov

Če nam kronično primanjkuje spanca, smo živčni, nemirni in bolj dovzetni za prepire. Ljudje, ki premalo spijo, nimajo energije za globoke pogovore in hitreje vzkipijo, so pokazale raziskave. Prav tako se, če smo utrujeni, se ne moremo posvetiti partnerju, kar vodi v zanemarjanje zveze in rojeva še več prepirov.

4. Pomanjkanje spanca vodi v agresivno vedenje

Ste opazili, da ste bolj impulzivni in razdraženi, kadar niste dobro spali? Če to slabo navado ponavljate iz dneva v dan, lahko to rodi hude težave v odnosu. Utrujen človek se težje kontrolira in iz vsake muhe naredi slona, saj možgani nimajo kapacitet, da bi dodobra preučili situacijo, kar lahko vodi v številne konflikte in nenadne izbruhe jeze.

5. Dober spanec je predpogoj za dober seks

Ženske so, sodeč po raziskavah, veliko manj navdušene nad spolnostjo, če niso dobro naspane. Spanec vpliva na naše poželenje in na hormonsko uravnoteženost. Raziskave so pokazale, da so ženske, ki spijo dovolj, bolj dovzetne za vzburjenje in da se njihovo telo bolj intenzivno odziva na seksualne dražljaje.

Poskrbite torej za dober spanec in se izognite težavam v odnosu še to noč!

Vir: Psychology today

Preberite še: