Kako poskrbeti za svoj notranji ogenj, ki nam pomaga predelati težke občutke?

V sebi nosimo notranji ogenj, ki nam pomaga predelati težke trenutke.

Kako poskrbeti za svoj notranji ogenj, ki nam pomaga predelati težke občutke? (foto: Profimedia) Profimedia
13. 3. 2023

Ajurveda uči, da poleg prebavnega ognja, ki nam pomaga prebavljati hrano, v našem umu obstaja tudi "sadhaka" ogenj, ki nam omogoča prebaviti težke, travmatične izkušnje in neprijetne občutke.

Ljudje s šibkim "sadhaka" ognjem, pogosteje v sebi nosijo zamere. Bolj so nagnjeni k temu, da se oklepajo preteklosti in težje predelajo svoje travme, kar lahko pusti negativne posledice tako na fizičnem, kakor tudi duševnem zdravju.

Po drugi strani pa lahko ljudje s premočnim "sadhaka" ognjem delujejo iracionalno, nepremišljeno, celo nasilno. Občutijo lahko intenzivna nihanja razpoloženja in neuravnovešenost.

Kako torej poskrbeti za zdrav "sadhaka" ogenj?

1. Potrudite se, da živite v harmoniji in dnevno skrbite za ravnovesje med delom, odnosi, počitkom in zabavo.

2. V posteljo se odpravljajte pred 22. uro oziroma čimprej. Do polnoči telo počiva dvojno.

3. Poskrbite za zgodnje vstajanje. Najbolje uro in pol pred soncem. Jutranje vstajanje nam pomaga okrepiti notranjo moč, voljo in pozitivno energijo. Zgodnje ure so optimalne za meditacijo, tik za tem pa. za delo, ki zahteva miren um in osredotočenost.

4. Poskrbite za gibanje, dihalne vaje, telovadbo, svež zrak, veliko vode in praznjenje črevesja.

5. Pripravite si naravno, svežo, rastlinsko in nepredelano hrano.  Obroki naj so vsak dan ob enakem času, glavni obrok pa je kosilo. Izogibajte se hrani zadnje 3 ure pred spanjem.

6. Izogibajte se hitri hrani, alkoholu, kavi, kajenju in mesu.

7. Naj vas proučevanje naravnih zakonov in učenj modrecev ter svetih oseb navdahne z neustrašnostjo, entuziazmom, potrpežljivostjo in sočutjem.

8. Odmaknite se od ljudi, ki nenehno kritizirajo ali so črnogledi, pohlepni, zavistni in nehvaležni. Bodite v družbi ljudi, ki so miroljubni, pošteni, sočutni, modri, inspirirani, odgovorni in ljubeznivi.

Prirejeno po: Andrej Pešec - Znanje za življenje