Kako poteka pretok či (življenjske sile) v 24 urah dneva

Sledeče vrstice opisujejo pretok či (življenjske sile) po meridianih v 24 urah dneva. Či potuje skozi meridian dve uri. Tradicionalna kitajska medicina uporablja te informacije v diagnostiki, pa tudi za to, da določi optimalni čas za zdravljenje določenih neravnovesij v telesu.

Kako poteka pretok či (življenjske sile) v 24 urah dneva (foto: pixabay) pixabay
26. 5. 2021

Obstajajo najmočnejša in najšibkejša obdobja delovanja oz. aktivnosti posameznega organa, zato je najbolje zdraviti bolezen v delu dneva, ki odgovarja času delovanja določenega organa oz. z njim povezanega meridiana. Najučinkoviteje zdravljenje npr. srca bo v času njegovega delovanja, torej med enajsto in trinajsto uro.

Povežimo se z ritmom narave

Med 23.00 in 1.00 nastopi čas žolčnika.

Med 1.00 in 3.00 je čas jeter. Prebujanje posameznikov v tem času nakazuje na težave nerešenih zamer, jeze, načrtovanja, neodločnosti, kritiziranja. Ljudje s pogostimi glavoboli oz. migrenami lahko v tem času doživijo okrepitev bolečin in zato tudi marsikatero neprespano noč. Jetra so odgovorna za čiščenje krvi in zelo pomembno je zaspati do 22.00 in ne jesti prepozno, tako da se naša kri lahko vrne v jetra in se prečisti. Če so jetra zjutraj utrujena, se nismo ravno obnovili, zato bomo zjutraj bolj podobni mesečniku kot prebujajočemu cvetu. Vsaka rastlina predstavlja t.i. leseno energijo, ki označuje prebujanje, življenje, pomlad, zato naj bi tudi mi v jutranjih urah delovali kot prebujajoča narava, torej živo. Les po elementarnih fazah pripada organu jeter.

Čas med 3.00–5.00 je čas, v katerem je meridian pljuč najbolj aktiven. Če se zbujamo v teh urah, nam pljuča sporočajo, da imamo nerazrešeno žalost, potrtost, tesnobo, nekaj, česar nekomu nismo oprostili. Ljudje s težavami s pljuči bodo v tem času pogosto spali nemirno.

Med 5.00 –7.00 zjutraj je čas delovanja meridiana debelega črevesja in takrat bi bilo naravno, da opravimo veliko potrebo, kar pomeni, da debelo črevo dobro izloča, če se nam to dogaja naravno v jutranjih urah. Če se zbudimo in se raje prevalimo na drugi bok ter še zadremamo, se nakopičeni plini (strupi), ki bi se zjutraj naravno morali izločiti iz telesa, vrnejo v jetra, kar pa nas naredi omotične in po navadi se še težje prebudimo.

Med 7.00– 9.00, ko spraznimo debelo črevo, nastopi čas delovanja meridiana želodca. V tem času je najbolje, da zajtrkujemo in napolnimo svoj želodec, saj je takrat želodec bolj aktiven, torej je zanj takrat najbolje, da prebavlja. Torej je, kot povsod drugod, tudi pri želodcu pomembno, da ga najprej spraznimo, da ga lahko na novo napolnimo.

Med 9.00–11.00 je čas delovanja meridiana vranice kot partnerskega organa želodca, ki je odgovorna za prebavo in za pridobivanje energije iz hrane. Vranica ne prebavlja samo hrane, temveč tudi naša čustva in informacije. Med obrokom zato ne beremo, gledamo televizijskega programa, temveč se popolnoma posvetimo hrani, saj se ne želimo hraniti z informacijami ali čustvi, ker jih bomo morali še prebaviti. To pa oslabi vranico, ki je kot glavni stabilizator v telesu. Stvari drži na svojem mestu (kri, mišice, organe, kosti ...), tudi položaj ustnic oz. nasmeha, zato bo za zdravje vranice zelo pomembno, da razvijamo nasmeh, ki bo posledično vplival na čvrstost naših dojk, zadnjice in obraznih mišic.

Med 11.00–13.00 je čas delovanja srca, ki ga bodo ljudje s srčnimi težavami bolj zaznali. Več srčnih napadov se zgodi okrog viška dneva, torej okrog dvanajstih ter med triindvajseto in eno zjutraj, ko je meridian srca v najnižji fazi delovanja. Ker energija med enajsto in trinajsto doseže svoj maksimum in se je večina preseli v glavo, je zelo pametno rezervirati svoj čas za kosilo, da se energija iz glave preseli v želodec in da se stabiliziramo. Še najbolje je v tem času zmasirati ledveni predel, da se či ohrani oz. ne razprši.

Med 13.00–15.00 je višek delovanja tankega črevesja, ki je odgovorno za vsrkavanje hranil. Tanko črevo ločuje čisto od nečistega in vpliva na našo sposobnost ločevanja informacij.

Med 15.00–17.00 nastopi čas mehurja, ko se pri ljudeh s pogostimi težavami vnetja mehurja te znajo še bolj okrepiti.

Med 17.00–19.00 nastopi višek delovanja ledvic. Takrat pridemo iz delovnega okolja domov in lahko večkrat čutimo utrujenost ali pa tudi bolečine v ledvenem delu. To je znak, da je čas za krepitev ledvic, saj so naše skladišče življenjske oz. spolne esence. Čim večkrat čez dan si s toplimi dlanmi zmasirajmo ledveni del.

Med 19.00–21.00 nastopi čas delovanja osrčnika, ki je zaščitnik srca in ga varuje pred negativnimi vplivi.

Med 21.00–23.00 nastopi čas trodelnega grelca. Trodelni grelec obsega tri glavne energetske centre v telesu: zgornji in najbolj vroč center (možgani, srce in pljuča); srednji center (sestavljajo ga jetra, ledvica, želodec, trebušna slinavka in vranica in je za razliko od zgornjega topel) ter spodnji center (zajema debelo in tanko črevo, mehur, spolne organe in je hladen). Trodelni grelec uravnava hormonska in vročinska stanja, zato je v teh urah priporočljivo zmasirati trebuh in se pripraviti na spanje. Če po tem času pogosto ostajamo budni, začne naše telo proizvajati manj hormonov in se ne obnavlja, kar med drugim povzroča prehitro staranje.

Priporočljivo je opazovati naravni ritem narave in se z njim uskladiti, saj bo takrat naše življenje spet postalo naravno dolgo in zadovoljno.