Kako urediti dom usklajeno z zakoni narave?

Vastu je starodavni indijski nauk urejanja prostora, starejši od kitajskega feng šuja. Uči nas, kako uskladiti ureditev doma z zakoni narave, s tem pa tistim, ki v njem prebivajo, podariti mir, blagostanje in harmonično skupno bivanje.

20. 6. 2013

Stari modreci pravijo, da se moramo do doma obnašati kot do bitja, če ga hočemo za svoje varno zatočišče.

Ko želimo dom urediti skladno z naravo in njenimi energetskimi zakonitostmi, največkrat posegamo po feng šuju, starodavni kitajski filozofiji urejanja prostorov. Na voljo pa nam je tudi manj poznan indijski sistem vastu, ki je pravzaprav predhodnik feng šuja. Nastal je pred pet tisoč leti, njegova pravila, o katerih pričajo tudi pisni ostanki, pa natančno opisujejo praktična načela gradnje in urejanja prostora.

Že od nekdaj je znano, da energija prostora vpliva na človeka, zato je bila v vsaki civilizaciji glavna arhitekturna naloga urediti prostor tako, da človeku omogoči dobre pogoje za delo in počitek. Stara ljudstva so znala graditi po univerzalnih načelih narave, in prav zato lahko v starih svetiščih in hramih v najrazličnejših delih sveta začutimo podobno posebno energijo, skladnost in mir.

Najbolj ohranjene zgradbe so nastale prav po teh načelih – najdemo jih na ozemljih Daljnega vzhoda, Kitajske in Indije, dandanes pa se ponovno oživlja načela gradnje, skladne z naravo.

Energije prostora

Vastu je nauk, ki nas uči, kako življenjski prostor uskladiti z našimi materialnimi in duhovnimi potrebami. Njegov cilj je pomiriti različne življenjske potrebe posameznika, jim olajšati dejavnosti, ki jih izvajajo v tem prostoru, in jim s tem omogočiti trajno blagostanje.

Prostor, osmišljen z načeli vastuja, skladno povezuje prebivalce z njihovim okoljem, naravo in vesoljem. Vastu temelji na prepričanju, da je prostor živ in da močno vpliva na ljudi, ki v njem bivajo. Njegovo glavno načelo je, da se do njega vedemo kot do živega bitja, ki ga imenujemo Vastu Purusha.

Lahko si ga predstavljamo, kako zavzema celoten prostor – glavo ima na severovzhodu, noge pa na jugozahodu. Kot pri feng šuju je tudi pri vastuju velika pozornost namenjena stranem neba, pri čemer ima vsaka od njih specifično lastnost, vsaki se pripisuje določen element (voda, ogenj, zemlja, zrak, eter), barvo, astrološko znamenje ipd.

Največja pozornost je namenjena severovzhodu. Ta stran prostora mora biti najbolj odprta in najbolj pretočna, nasprotna stran, jugozahodna, pa najbolj zap­rta, na njej morajo stati najtežje stvari v prostoru. Okna in vhodna vrata je najbolje imeti na severovzhodu, severu ali vzhodu, jug in jugozahod pa sta najmanj ugodna za vhod v prostor.

Posebno pomembna sta tudi razporeditev in delitev elementov v prostoru. Kjer denimo vlada voda, ni dobro postavljati predmetov, ki pripadajo ognju (npr. električnih aparatov, sveč). Če razporeda ali namena prostorov in pohištva ni mogoče spremeniti, se v vastuju uporablja korekcijske ukrepe, t. i. jantre. To so geometrijske matrice, ki ponazarjajo univerzum, znake planeta ali božanstvo, katerega energija ščiti in očiščuje prostor.

Središče prostora

je energetsko središče, ki simbolično izraža stvarnika sveta. To območje mora biti vedno čisto in prosojno, brez težkih predmetov. V njem ne smejo potekati vsakodnevne aktivnosti. Najbolje je, da je prostor urejen kot mesto, v katerem lahko počivamo, se osvežimo in napolnimo z novo energijo. Primeren je za molitev in meditacijo. Če ne upoštevamo pravil njegove urejenosti, nam to lahko skali medčloveške odnose ter prinese poslovne omejitve in bolezni.

Severozahod

pripada Luni, elementu zraka, predstavljajo pa ga bela, bež in srebrna barva. Ta stran sveta simbolizira energijo v gibanju, zato je v ta del prostora dobro postaviti simbole takšne energije, kot so kipci angelov, slika ptic v letu ali predmeti, ki tvorijo zvok ali imajo vonj (npr. viseči zvončki, dišeče palčke), saj se oboje razširja po zraku. Severozahod spodbuja izmenjavo različnih vrst energije, zato imate lahko na tem delu sobo za goste, pisarno, kopalnico in stranišče ali dnevno sobo, a v njem ne sme biti težkega pohištva.

Če je dobro urejena, ta stran prostora prinaša dobre odnose z okolico, jasno komunikacijo, slavo, obilje, izpolnjenost, ljubezen, sočutje, čustveno stabilnost, ustvarjalnost ter hitre transakcije in zadovoljne stranke. Slabo urejen severozahod zmanjšuje vse te prednosti in prinaša velike stroške, nestabilnost, duševne težave ter zdravstvene tegobe, kot so glavobol in težave z dihanjem.

Zahod

pripada sončnemu zahodu in koncu dneva, zato bi morali biti v tem delu tisti prostori, ki jih uporabljamo zvečer. Tej strani neba vlada Saturn, element vode, zraka in zemlje, pripadata pa ji temno modra in vijoličasta barva. Njena energija prinaša odgovornost, vzdržljivost, avtoriteto, dolgotrajnost in sposobnost izražanja. Zahod prinaša dober ugled, uspešno komunikacijo in spretno trgovanje.

Na tem delu je dobro imeti sobo za učenje, sestanke, atelje in tudi shrambo. Primerno je tudi za otroško spalno sobo in kopalnico brez stranišča. Slabo urejena zahodna stran prinaša težave v komunikaciji, slabe transakcije in rušenje ugleda, izzove lahko strahove in depresijo ter zastoje pri določenih dejanjih.

Jug

mora biti čim manj odprt in brez vode. Vlada mu Mars, element ognja in zemlje, pripada pa mu žareče rdeča barva. Če so na južnem delu večja okna, ki imajo senčila za okna, je najbolje imeti enega od njih vedno zaprtega, da odbija slabo energijo, prav tako lahko pri tem pomagajo težke zavese.

Dobro urejena severna stran bivališča bo zmanjšala vpliv slabe urejenosti na jugu. Jug je najprimernejši za spalnice, saj težke energije omogočajo lahkoten spanec. To je tudi dobro mesto za shranjevanje živil. Dobro urejena južna stran doma povečuje disciplino, moč, odgovornost in razvoj, slabo urejena južna stran pa lahko prinaša neodgovornost, prekinitve in izgube.

Sever

je poleg severovzhoda in vzhoda najpomembnejša smer pri vastuju. Ponazarja čisto in vitalno energijo, ki krepi stabilnost in zdravje, materialno blagostanje ter prinaša radost in uspeh. Ta energija posebno vpliva na ženske, matere in potomce, saj predstavlja ženski princip. Barve severa so vsi odtenki zelene, njegova elementa sta voda in zrak, planet, ki mu vlada, pa je Merkur.

Sever bdi nad komunikacijo, trgovino, učenjem, gibanjem in inteligenco, zato je v tem delu doma dobro imeti dnevno sobo, delovno sobo ali sobo za učenje, atelje ali prostor, v katerem ste ustvarjalni. Na severu je dobro shranjevati dragocenosti. Ta del doma mora imeti kar največ odprtega prostora in čim manj pohištva, tisto, ki je, pa mora biti lahko. Zaprt in blokiran sever lahko negativno vpliva na ženske člane družine, na njihovo plodnost, lahko pa vpliva tudi na zmanjšan pritok denarja ter onemogoča načrtovanje in vodenje.

Jugozahod

ponazarja stopala Vastuja Purushe, živega bitja z začetka zgodbe, ki daje telo našemu prostoru ter prinaša težko energijo, dolgove in preteklost. Tradicija vastuja zato veleva, da ta del doma čim bolj obremenimo, da zmanjšamo njegov vpliv. Tej strani neba pripadajo element zemlje ter črna, rjava, olivna in temno zelena barva.

V tem delu doma je dobro imeti koš za smeti, shrambo ali skladišče. Hkrati je to dobro mesto za pisarno ali spalnico za odrasle. Dobro je, da sem postavimo težke in velike rastline ali velik kos pohištva. Če je dobro urejen, jugozahodni del doma spodbuja originalnost, moč, priljubljenost, vzpon v karieri ter velike prihranke in finančne prilive. Če je slabo urejen, lahko prinaša skrbi, okrepi pohlep, izjalovi rezultate napornega dela in ustvarja izgube.

Severovzhod

je stran, s katero upravlja Jupiter, zadolžen za srečo, obilje, blagostanje in napredek. Barvi, ki mu pripadata, sta limonino rumena in svetlo modra, elementa pa sta voda in eter. Ta stran neba je ugodna za duhovno prakso, meditacijo, molitev, duhovno učenje ter miren posel. Dobro urejen severovzhod prinaša modrost, inteligenco, znanje, vero in pravico.

To je idealno mesto za dnevno bivanje, sobo za meditacijo, knjižnico ali otroško sobo. Na severovzhod je dobro postaviti svežo vodo, sveže cvetje ali majhno fontano. Dobro je, da se v tem predelu izognemo postavljanju kopalnice, skladišča ali košev za smeti. Neupoštevanje tega lahko na energetski ravni vnese nemir na vsa življenjska področja.

Vzhod

je stran, na kateri vzhaja Sonce in njegova energija seva v samo središče prostora. Predstavlja kariero, finančni napredek, moč, napredek, blagostanje in srečo, označujejo pa ga rumena, oranžna, zlata barva. Vladar vzhoda je Sonce, njegova elementa pa sta ogenj in eter. Na vzhod se moramo obrniti vsakič, ko sprejmemo goste ter obnavljamo poslovne in druge pomembne dogovore.

Vzhod predstavlja moški princip, zato se neugodni vplivi te strani neba izražajo še posebej pri moških članih doma. V tem delu je dobro imeti veliko predsobo, sobo za učenje, pisarno ali kopalnico, a brez stranišča. Rastline, ki jih postavljamo na vzhod, morajo biti nizke in lahke. Če v vzhodnem delu doma ni oken in vrat, pohištvo pa je težko in je prostor prenapolnjen, to po starodavni modrosti lahko vpliva na naše finance in poslovanje ter nam odvzema moč.

Jugovzhod

je smer, ki ji vladata element ogenj in planet Venera, njene barve pa so rožnata, bela in modra, prav tako tudi pisani vzorci. Venera ponazarja ljubezen, druženje, estetiko, umetnost, uživanje in uspeh v karieri. Jugovzhod je najboljše mesto za kuhinjo in vse električne aparate, saj kuhinja v tem delu doma prinaša udobje, vitalnost, radost, ljubezen in skladen zakon.

Energijo ognja krepijo grelna telesa, kamin, rdeča barva, rastline z ostrimi listi in ostre začimbe. Če vam primanjkuje te energije, jo okrepite s svečami in dišečimi palčkami. Pomanjkanje ustreznih elementov v tem delu doma lahko povzroči partnerske in finančne težave.

Dalibor Purhmajer