Če so leseni pripomočki počeni ali odkrušeni, se na teh mestih lažje nabirajo delci hrane in vlaga, kar oteži čiščenje.
Lesene kuhalnice in drugi leseni pripomočki se tradicionalno s pridom uporabljajo pri pripravi jedi, saj so izdelani iz naravnega materiala, ki je odporen in nežen do jedi. Ob tem pa nekateri opozarjajo, da leseni pribor lahko sčasoma postane tudi zdravju nevarno gojišče mikroorganizmov.
"Pranje z vročo vodo in detergentom za pomivanje posode bo odstranilo večino mikroorganizmov, nekaj pa jih bo zagotovo ostalo v razpokah, kjer se bodo namnožili, še posebej, če leseni predmeti po pranju niso bili povsem posušeni," pravi prehranski svetovalec Bryan Quoc Le. "Največja napaka, ki jo lahko naredite pri rokovanju s temi predmeti, je, da jih več ur namakate v vodi, saj bakterije naravnost uživajo v vlažnem okolju. Ravno nasprotno pa se zgodi, če se les izsuši. Takrat bakterije umrejo."
Raj za bakterije
Nekatere vrste lesa so tako rekoč samočistilne, nadaljuje Le. Tako je zahvaljujoč visoki koncentraciji tanina, naravne spojine, ki močno zavira razvoj številnih mikroorganizmov. Primeri takšnega lesa so hrastov, borov in češnjev les. Če pa svojo najljubšo kuhinjsko posodo uporabljate že odkar pomnite, obstaja velika verjetnost, da ni narejena iz dragega, protimikrobnega lesa. Poleg tega ima tudi ta, naravna samoregulacija meje, tako da, če s kuhinjsko posodo slabo ravnate, jo slabo pomivate in jo praviloma puščate vlažno, tudi prav izbira lesa ne bo učinkovita.
Vsi imamo po kuhinjah založene kose posode in kuhinjske pripomočke, ki so že videli boljše čase, lesene žlice in zajemalke pri tem niso nobena izjema.
Če imajo razpoke, okruške ali so kako drugače poškodovane, se bodo na teh mestih lažje nabirali delci hrane in vlaga, kar bo otežilo temeljito čiščenje. Ta mesta so lahko tudi raj za bakterije ali plesen, ki se tam zadržuje navkljub pranju.
Če ima lesena žlica ali kuhalnica vidne poškodbe, enostavno ni več varna za uporabo in jo je treba zamenjati. Jasni znaki, ki o tem pričajo, so vidne razpoke, temno razbarvanje, vonj in grobi, razpokani robovi.
Kako jih pravilno očistiti
Za higieno je treba skrbeti, to je samoumevno, a po drugi strani, če bi bili leseni pripomočki res tako nevarni, ljudje verjetno ne bi preživeli tisoče let, kolikor jih uporabljamo.
"Ključno je, da leseno posodo takoj po uporabi ročno operemo in pustimo, da se popolnoma posuši na zraku," svetuje dr. Darin Detwiler, vodja programa za varnost hrane pri Nacionalnem združenju za zdravje okolja.
V nekaj korakih je videti takole:
- Lesenega pribora po uporabi ne namakajte. Čim prej ga operite z vročo vodo in detergentom za pomivanje posode.
- Oprano posodo pustite sušiti na zraku 24 ur. To bo omogočilo, da se njegove naravne protimikrobne sposobnosti v celoti izrazijo.
- Operite ga ročno. Visoka temperatura v pomivalnem stroju lahko povzroči, da lesen pripomoček poči in se zvije, zaradi česar ga je nato težje očistiti in je večja verjetnost, da se v njem kopičijo bakterije.
- Lesene pripomočke vsak mesec naoljite z nekaj jedilnega olja. To pomaga preprečiti izsušitev, razpokanost in zvijanje.
Če z lesenimi pripomočki ravnate pravilno, ne bodo škodile zdravju in bodo zdržali še leta in leta.
Povzeto po Živim.